Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Marathon- en langebaanschaatser Daan Gelling kijkt uit naar het winterschaatsseizoen en een strenge winter

Daan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Daan Gelling is de naam met een g op het eind in plaats van een k. Ik ben negentien jaar, in de stad Groningen geboren maar toen ik drie was zijn we naar Huizinge verhuisd. Deze zomer heb ik de topsporttalentenschool in Groningen op VWO-niveau afgerond en ik oriënteer mij nu op een nieuwe studiekeuze. Wat inhoudt dat ik mij een jaar lang fulltime op het schaatsen kan richten.

Net terug van een buitenlands avontuur?

Twee weken geleden hebben we inderdaad met het Regionaal Training Centrum Groningen en Drenthe een weekje in het Zuid-Duitse Inzell in de Alpen doorgebracht om ons voor te bereiden op het winterseizoen. Jaarlijks gaan we hier met het RTC een of twee keer naar toe. Naast de mooie natuur en bergen heb je er ook heerlijke trainingsfaciliteiten waardoor je je helemaal kunt focussen op het schaatsen.

We zijn er met een gezellige club van twaalf schaatsers heen geweest. Een echt vriendenteam bestaande uit zeven jongens en vijf meisjes die allemaal van mijn leeftijd zijn. We zijn er onder leiding van twee coaches met twee busjes heengereden en trainden er twee keer per dag en reden er in het weekend tegen andere RTC’s een wedstrijd. Al met al een heel geslaagde week.

Met schaatsgenen geboren?

Ik was een jaar of acht, negen toen ik het schaatsen op natuurijs hier in Huizinge en omgeving en op de ijsbaan in Middelstum zo leuk vond dat ik lid werd van de IJs Vereniging Groningen, de YVG. Daar viel ik tijdens de trainingen in Kardinge op en ik mocht via ISkate* meedoen aan trainingen van de schaatsacademie.

Dit gaf mij de kans om mijn VWO-opleiding aan de Topsporttalentenschool te volgen samen met andere getalenteerde schaatsers maar ook bijvoorbeeld voetballers en basketballers. Het aantal wekelijkse trainingen ging hierdoor van twee a drie naar zes a zeven. Vaak ging ik tussen 11.00 en 16.00 uur naar school waardoor ik voor die tijd mooi kon trainen.

Dat wierp al vrij snel zijn vruchten af want het jaar erna bereikte ik mijn eerste podium op het NK. Dus ja, de schaatsgenen zaten er al vroeg in maar ik heb ook op voetbal, judo en gym gezeten. Dit combineerde ik dan met het skeeleren in de zomermaanden.

Kun je ons in vogelvlucht meenemen door je schaatscarrière tot dusver?

Ik was twaalf jaar toen ik op de schaatsacademie begon. In de twee jaar erna volgden bronzen sprintmedailles op het NK en het officieuze EK tijdens de Vikingrace. Een heel mooi begin dus. Daarna volgden twee jaar zonder prijzen, mede ingegeven door de Ziekte van Pfeiffer. Dat was een zware periode. Gelukkig ging het daarna weer beter.

Toen ik zeventien was, werd ik derde tijdens het NK marathon en de Massa Start bij de B-junioren. Mooie individuele prijzen waar ik toen heel blij en trots op was. Vorig jaar mocht ik deelnemen aan landelijke marathons in de B-divisie, op papier ook wel O-23 marathons genoemd. Tijdens een vierdaagse marathon (met afstanden van zo’n veertig kilometer per wedstrijd) wist ik een van de vier wedstrijden te winnen en ik werd uiteindelijk tweede in het eindklassement.

In februari van dit jaar was er een marathon op natuurijs in Haaksbergen waaraan de nodige marathoncracks meededen. Een aantal waren thuis gebleven voor de Weissensee-wedstrijden. Het lukte mij om in de kopgroep aan te sluiten en we pakten twee rondjes voorsprong. In de finale werd er voluit gesprint en was mijn pijp leeg. Maar ik was maar wat blij met mijn negende plek tijdens mijn eerste marathon op natuurijs.

Twee weken geleden plaatste ik mij als vijfde voor het NK O-20 op de drie en vijf kilometer. Deze wedstrijden vinden over twee weken plaats.

In de trainingen gaan vele uren per week zitten?

Dit jaar kan ik mij dus fulltime op het schaatsen richten en dat betekent zo’n tien trainingen in de week. ’s Morgens doe ik vaak de zwaardere schaatstrainingen in Heerenveen en Groningen en wekelijks zit ik een a twee keer in het krachthonk. ’s Middags pak ik dan de racefiets en trap heel wat kilometers weg hier op het Hogeland. Wekelijks train ik zo’n uurtje of twintig en ’s weekends heb ik vaak wedstrijden. Met de reistijden erbij kun je rustig praten over een fulltime werkweek, haha…

Wat zijn je doelstellingen voor dit seizoen (en hoop je op een strenge winter)?

Ik hoop zowel tijdens het NK afstanden op de drie en vijf kilometer als bij het NK marathon bij de eerste vijf te eindigen. Daarbij hoop ik tijdens het NK-allround voor junioren bij die schaatsers te zitten die ook de langere afstanden mogen rijden. Maar daarvoor moet je bij de eerste twaalf eindigen na de 500, 1000 en 1500 meterwedstrijden en ik ben niet zo’n sprinter meer als vroeger dus dat wordt lastig voor mij.

En natuurlijk hoop ik net als iedere schaatsliefhebber op een strenge winter. Ik heb als lid van de Elfstedentocht net weer een nieuw startbewijs binnen dus laat hem maar komen. Ik heb zoveel mooie verhalen over de Elfstedentocht en de Noorder Rondritten gehoord dat ik deze ritten graag een keer wil rijden. Maar de laatste edities waren in 1997 en toen was ik nog niets eens geboren…..

Skeeleren en wielrennen zijn je favoriete zomersporten?

Skeeleren heb ik van mijn tiende tot mijn zeventiende gedaan. En ook nog wel op een behoorlijk hoog niveau waardoor ik mee mocht doen aan het NK en aan Europacupwedstrijden. Dit bracht mij bijvoorbeeld in Portugal, Frankrijk en Duitsland. Heel leuk om te doen maar de laatste jaren viel ik net buiten de boot voor deelname aan het EK en WK. Maar ik heb alle NK’s altijd mogen rijden. Helaas ben ik nooit op het podium beland maar ik haalde wel meerdere top 5 plaatsen.

Sinds twee jaar ben ik in de lente- en zomermaanden aan het fietsen. Ik ben lid van de NWVG, de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen. Officieel heten we nu John Deere Cycling Team NWVG. Ik heb dit jaar aan veel landelijke wedstrijden meegedaan maar was ook in België te vinden. Ik ben nog geen topper hoor maar klimkilometers liggen mij juist weer wel. Ik rijd vaak wedstrijden tussen de 150 en 200 kilometer en het wielerpeloton bestaat tijdens die wedstrijden uit zo’n 100 tot 150 wielrenners.

Het is wel even wennen om in zo’n peloton te rijden waar de snelheden gemiddeld op ongeveer 45 kilometer per uur liggen. Maar ik vind wedstrijden rijden juist zo mooi omdat je dan vaak veel dieper gaat dan tijdens de trainingen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je schaatscarrière tot dusver?

De prijzen die ik in mijn pupillentijd heb weten te winnen zoals derde worden tijden het NK massastart en het winnen van het NK op de 500 meter. Een etappe winnen in Hoorn tijdens de marathonvierdaagse en tweede worden in het eindklassement, dat was ook geweldig.

De periode dat ik de Ziekte van Pfeiffer onder mijn leden had, was zwaar en frustrerend. Ook al omdat het lang duurde voordat de diagnose uiteindelijk gesteld kon worden. Ik ging aanvankelijk steeds meer trainen maar werd niet sneller waardoor je nog harder gaat trainen. Daardoor jaag je jezelf over de kling en uiteindelijk heeft het twee jaar geduurd voordat ik weer helemaal fit was.

Heb je nog leuke sportanekdotes?

Ik kijk met veel plezier terug op de schaatstripjes naar Berlijn met team Groningen. Niet alleen omdat ik deze wedstrijden vier keer achter elkaar wist te winnen maar het was ook altijd heel gezellig. Sowieso heb ik op jonge leeftijd al veel van Europa gezien, zeker door het skeeleren. Doordat mijn teamgenoten vaak ook mijn vrienden zijn, wordt het extra gezellig.

Maar vergis je niet, de focus ligt altijd op het trainen! Een stapper ben ik niet. Dat kan ook niet omdat de weekenden vaak ingepland zijn voor wedstrijden.

Huizinge is voor jou ‘the place to be’?

Voorlopig zeker nog wel. Ik heb hier van een fijne jeugd genoten en was vaak buiten te vinden. Daarbij is het nu ideaal voor de fietstrainingen, je bent zo het dorp uit. Ik moet er niet aan denken om in de stad Groningen te wonen en blijf voorlopig lekker thuis.

Nog tijd voor hobby’s?

De trainingen slokken veel van mijn tijd op maar om te relaxen kijk ik graag naar films en naar series op Netflix. En de laatste weken ben ik regelmatig aan het koken, de recepten haal ik uit een kookboek. Een keer per twee weken geef ik training aan de schaatsers van Schaatsclub Bedum, dat vind ik ook heel leuk om te doen. Ik zou graag een bijbaantje willen hebben maar dat is lastig omdat ik vaak op pad en dus niet flexibel ben.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een trainingskamp in Inzell of een fietskamp in Spanje. De Mont Ventoux beklimmen met ons gezin in de meivakantie is ook altijd leuk. Samen met mijn ouders en zus Evi van zestien, ook een schaatstalent, gaan we nu al acht jaar naar Frankrijk en daar worden heel wat kilometers weg gefietst.

Waar staat Daan Gelling over 10 jaar?

Als ik dat zou weten…. Ik hoop dan bij een mooie lange baan- of marathonschaatsploeg te zitten. Op dit moment zou ik nog voor het langebaanschaatsen kiezen maar er zijn er maar weinigen die hier van kunnen leven. Een combinatie zou ook nog wat kunnen zijn. Zo combineert Jorrit Bergsma het marathonschaatsen met het rijden van tien kilometers.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we mijn hele carrièreverloop tot dusver wel besproken hebben. Mochten mensen mij een keer in actie willen zien, op 11 januari is er een marathon in Groningen waar ik aan mee doe. Misschien is het samenvattend nog even leuk om de teams te benoemen waar ik voor rijd en gereden heb, ook om de sponsoren te bedanken: RTC Noord voor het langebaanschaatsen, Groenoord/Kuil Banden als sponsor van de marathonploeg, John Deere bij de NMWG en Skate Force bij het skeeleren….

(Foto’s: Focusbyhanneke en Marco Bats)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69