Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jan Spijk, hou het vast in liefde!

Clubliefde, kent u dat woord? Het woord is in het hedendaagse profvoetbal erg ver te zoeken, maar ook in het amateurvoetbal is het al lang geen vanzelfsprekendheid meer. Ik las op deze site zo’n 1,5 jaar geleden een gastcolumn van Rick Schaaphok. Ik ken Rick niet persoonlijk maar ik weet wel dat het een man met een clubhart is. Toch kon ik mij niet echt vinden in zijn gastcolumn waarin hij aangeeft dat je het spelers niet kwalijk kan nemen en moet gunnen als ze hun heil ergens anders, en vaak hogerop, gaan zoeken.

Het draait tegenwoordig in het profvoetbal allemaal om het geld en elke jeugdspeler wil uiteindelijk bij Barcelona of Real Madrid spelen. Het is natuurlijk goed om ambitie te hebben maar zien we hierin ook een beetje de doorgeslagen prestatiemaatschappij van tegenwoordig? Iedere, enigszins aansprekende voetballer, moet uiteraard in de nieuwste Rolls Royce rijden.

Om maar te zwijgen over de kastelen van huizen waarin ze wonen en dure sieraden etc.. Uiteraard moet dit regelmatig gepost worden op social media. De clubs en zaakwaarnemers zijn hier debet aan. Je zou meerdere columns vol kunnen schrijven over dit onderwerp maar we kunnen toch wel concluderen dat het profvoetbal verziekt is?

Gelukkig hebben we nog het amateurvoetbal waar mensen in plaats van betaald te worden nog gewoon contributie betalen. Waar mensen na een gewonnen derby onder het modder van het veld komen om na het douchen de 3e helft te vieren bij hun club. Want dit is hun club, waar ze in de F-jes nog bloemetjes stonden te plukken. Waar ze met al hun vriendjes kampioen werden in de D-ers, waar ze na 2 uurtjes slaap en een forse kater weer een wedstrijd speelden in de B-ers. En nu, nu spelen ze in het 1e elftal van hun club. Hun dorp. Zo hoort het in mijn ogen te zijn.

De kleine verenigingen in deze regio krijgen het steeds lastiger om elftallen op de been te krijgen en ook bij de jeugd wordt steeds vaker heil gezocht in een samenwerkingsverband. Daarom vind ik het persoonlijk schaamachtig dat grotere verenigingen in deze omgeving (Winsum, Bedum, Omlandia) elk jaar weer de betere voetballers uit de regio benaderen om bij hun te komen voetballen.

Laat ik vooropstellen dat de ouders tot een bepaalde leeftijd hier sowieso een stokje voor zouden moeten steken maar vooral vanuit deze verenigingen begrijp ik het niet. Het zijn al de grotere verenigingen in deze regio dus hebben ze al meer dan genoeg jeugd spelers in de gelederen. Maar nee, een jaartje 1e klasse voor de JO13-1 kan absoluut niet. Dus maar spelers uit de regio benaderen zodat er gelukkig weer hoofdklasse of 3e divisie kan gespeeld worden. ‘Eigen kweek’ mag in JO13-2 of lager.

Allemaal prima als dit het beleid is. Men beseft niet dat dat op den duur helemaal de doodsteek wordt voor de kleinere verenigingen. Die hebben maar 1 JO-13 team en zijn al lang blij dat ze een talentvolle speler hebben opgeleid. Maar hier plukken ze zelf de vruchten niet van. Nee, het draait volgens de ouders om het individu. Kijken waar het plafond ligt van deze jongens…

Profvoetballer worden ze heus niet meer. Maar laat de eigen vereniging maar in de stront zakken. Toch zie je regelmatig de jongens aan het eind van hun jeugd toch weer terug naar hun oude vereniging gaan. Geef ze een warm onthaal zou Rick Schaaphok dan zeggen. Wat ze zich niet beseffen is hoeveel hoofdbrekers zulke taferelen het jeugdbestuur elk jaar weer geeft om de steeds smallere selecties weer rond te krijgen.

Om over de senioren maar te zwijgen. Elk seizoen gaat de spelerscarrousel weer volledig los. Ik heb begrip voor mensen die hun heil ergens anders gaan zoeken als ze gaan verhuizen of als hun werk het niet toelaat. Echter ook bij de senioren in amateurvoetballend Nederland is clubliefde een steeds schaarser goed.

Ook hier in de Ommelander regio begint het bijna op veredelde koeienhandel te lijken. Veel bovengemiddelde amateurvoetballers zoeken vroeg of laat hun heil bij een hoger spelende club in de regio. Het niveau bij hun oude vereniging lag niet hoog genoeg en ze werden daar niet meer uitgedaagd. Kijken waar hun plafond ligt, laat het los in liefde… Dit zijn geen clubmensen.

Deze spelers zorgen er allereerst voor dat het elftal weer kwaliteit inlevert, maar daarnaast wordt de spoeling ook steeds dunner. Vroeg of laat wordt dit de doodsteek voor een vereniging. Of het wordt voetballen op een steeds lager niveau of op den duur is het de stekker eruit. Tot op heden is het hier in de regio alleen nog maar bij ’t Zandt gebeurd maar ik ben benieuwd hoe het ervoor staat in amateurvoetballend Noord-Groningen over 10 jaar.

Een voorbeeld. Buurman Loppersum staat niet per definitie bekend om het benaderen van spelers (laat staan betalen). Loppersum heeft het jeugdbeleid altijd prima voor elkaar en heeft ook vaak goede jeugdteams. Zulke jeugdspelers verdienen het om op den duur in het 1e elftal te spelen. Je zou dan ook verwachten dat er in het 1e vrijwel alleen maar ‘eigen jongens’spelen.

Ik ging het team eens bij langs en vind het zelf toch een redelijk trieste constatering dat er heel wat jongens hun jeugdopleiding elders hebben genoten. De Fivel, Eenrum, ZEC, NEC Delfzijl. Zo maar wat clubs waar deze spelers in het verleden hebben gespeeld. Hoe zou het die clubs zijn vergaan met die spelers en hoe zou Loppersum het vergaan zonder die spelers. Zou Loppersum een 4e klasser zijn geweest? So what?

Misschien is het voor mij makkelijk praten. Een vv Winsum of SV Bedum zou mij nooit bellen (misschien voor de 3e helft). Ook al zou dit wel het geval zijn, ik zou mijn clubje nooit verlaten. Je vertegenwoordigt niet alleen je club maar ook je dorp vind ik. Op dit moment gaat het Stedum 1 ook niet best af. Overal in de regio wordt het amateurvoetbal door veel liefhebbers nauwlettend gevolgd en als het goed gaat hoor je het overal maar als het slecht gaat des te meer. Dat gaat mij en velen wel aan het hart.

Ik vind het mooi om te zien dat clubs als Middelstum en Corenos het tegenwoordig goed voor elkaar hebben in hun 1e elftal. Op dit moment hebben de clubs het redelijk lastig maar dat is geen schande met veel spelers die nog onder de 20 zijn. Mochten deze clubs de selecties de komende jaren bij elkaar houden dan kunnen het over 5 jaar weer stabiele derdeklassers zijn. Blijf jullie club trouw jongens!

Nee, het is allemaal leuk en aardig dat clubhoppen maar is dit nu echt wat je wilt? Natuurlijk is het mooi als je zo hoog mogelijk speelt en dat je wekelijks een uitdaging hebt en je leert weer nieuwe mensen kennen. Besef echter wat je je oude vereniging aandoet. Besef ook eens wat je laat. Nee, laat het niet los in liefde, hou het vast in liefde!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69