Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Terug naar de televisieseries uit onze jeugd in de Middelstumer feest- en lichtweek……

Wanneer u dit leest dan is de feest- en lichtweek in Middelstum in volle gang. ‘Gontern’ was het thema wat we vorig jaar van het organisatiecomité meekregen, of te wel verlangen naar. Waar verlangen we nu precies na, was eind juni de eerste vraag die we ons tijdens een inderhaast belegde straatvergadering tijdens een prachtige zomerzondag stelden.

De Berkenlaan is op het gebied van de feest- en lichtweek een bijzonder actief en creatief straatje, daar ben ik in de afgelopen kleine twintig jaar wel achter gekomen. Soms denk ik wel eens wat te actief maar dat komt dan ook door mijn twee linkerhandjes die vaak niet helemaal uit kunnen voeren wat er in mijn hoofd rondgaat.

En dus wist ik dat ik mijn grootste inbreng maar in het voortraject naar voren moest brengen. Ik had dan ook flink nagedacht over waar ik naar terug zou verlangen. Verschillende televisieseries flitsten mij door de kop. Series die een keer per week werden uitgezonden door de publieke omroep en waar je reikhalzend naar uit kon kijken.

Voor mij gaat het hier bijvoorbeeld om de Zevensprong, Het geheim van Vredenhof of het Wassende Water. De Dukes of Hazard was ook zo’n serie en wat te denken van The A-Team?! En dus bracht ik dit onderwerp naar voren. De rest van de straat herkende zich wel in deze hunkering en de meesten hadden direct al een mooie serie voor ogen. Je zag prachtige jeugdherinneringen bovenkomen….

De zomervakantie brak aan. Menigeen verliet tijdelijk de Berkenlaan en de lichtweek leek ver weg. Maar eind augustus begon het toch weer te kriebelen. Tijdens weer een prachtige zondag werden verschillende barbecues flink opgestookt en volgde een inventarisatieronde rondom de vraag of iedereen al een thema had en hoe het met de voorbereidingen ging.

Een enkele switch qua onderwerp volgde en unieke samenwerkingsverbanden werden gesmeed. De voorpret werd ingeruild voor de broodnodige voorbereidingen en unieke foto’s overstroomden de Berkenlaanlichtweekapp. Dit verhaal wordt met enkele van deze opgesmukt. Vooral mijn directe buren waren begin september bloedfanatiek want zij mochten eerst nog even op vakantie alvorens de lichtweek in te duiken…..

Zaterdag was het zover, de langverwachte opening diende zich aan. En masse én verkleed togen wij onder leiding van General Lee en vol verkleed en opgaand in onze rol naar het Concordiaplein alwaar de officiële openingshandeling werd verricht. Na die tijd togen wij door mooi Middelstum en gingen vervolgens los in onze eigen Berkenstreet bij het oplaaiend vuur. Ook de komende dagen kunt u ons nog live aanschouwen, kom gerust gezellig langs. Deze week is de Berkenlaan niet doodlopend maar staan we in verbinding met de Meidoornlaan. Wat u zoal verwachten kunt?

Op 1 heerst de asociale familie Flodder, u bent gewaarschuwd. Qua kinderkroost wordt dankbaar gebruik gemaakt van de kinderen op nummer 3 en 4. Daar kunt u gerust even een pilsje drinken bij Allo, Allo’s kroegbaas Rene maar pas op voor Herr Otto Flick von der Gestapo. Deze bar werd met groot vertoon van macht en spierkracht opgehaald uit het gehucht Nooitgedacht vlakbij Spijk.

Kijk tijdens het bier drinken wel uit voor de knotsgekke familie Knots. Voor u het weet wordt u gehypnotiseerd door tante Til of omver gehoest of gelopen door oma of de oude zemelaar. Op 5 en 8 schitteren The Flintstones, inclusief hun unieke voetaangedreven voertuigen. U bent gewaarschuwd, het betreden geschiedt dan ook op eigen risico. Yabadabadooooooooo dus……..

Gelukkig volgt op nummer 7 een rustpunt bij Lies onder het motto ‘Toen was geluk nog heel gewoon’. En voor de broodnodige nachtrust kunt u terecht op nummer 9 waar de legendarische Fabeltjeskrant wordt uitgebeeld en misschien wel door Meneer de Uil voorgelezen. Gevolgd door de slogan met eeuwigheidswaarde: ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’.

Mocht u het voor die tijd echt te bont maken dan komen de huisnummers 2, 4 en 6 in actie. Voor u het weet wordt u in de kraag gegrepen door Roscoe P. Coltrane of zijn baas Boss Hogg. En past u op voor de opgepimpte auto van Bo en Luke Duke. Wordt u toch aangereden, misschien omdat u iets te veel gluurt naar de mooie Kees of schrikt van een whiskydrinkende ma Flodder, dan zijn daar gelukkig altijd nog de Flying Docters inclusief vervoer met het luchtverkeer.

Kortom, voor ieder wat wils en derhalve kunt u getuige zijn van heel veel jeugdsentiment in de Berkenlaan. Of het genoeg is voor een prijs? Geen flauw idee en ook niet zo belangrijk toch? Want we koesteren de voorpret en laven ons na die tijd ongetwijfeld aan prachtige foto’s en verbindende herinneringen….

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69