Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Carlos Zumkehr, de jonge, enthousiaste eigenaar van Anura Webdevelopment & Consultancy

Carlos, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Carlos Zumkehr is mijn naam en ik woon bijna mijn hele leven al in Bedum. In de volgende vragen komt veel aan bod over mijn persoontje en Anura maar misschien is het nu al leuk om te vermelden dat ik mijn bedrijf opgestart heb toen ik nog aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden studeerde.

Binnenkort word ik 29 jaar en in die bijna 30 levensjaren komt mijn interesse in het ICT-gebeuren duidelijk naar voren. De vrijheid en creativiteit om ideeën verder uit te werken ervaar ik als een groot pluspunt in mijn werk. Daarbij ben ik heel blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken!

Het hele ICT-gebeuren had je al vroeg in de greep?

Aan het einde van mijn lagere schooltijd is die interesse ontstaan toen ik een voorzichtig begin gemaakt heb op programmeergebied. Daar is het toen eerst bij gebleven. En op het gebied van wat ik graag zou willen doen in mijn werkzame leven, ben ik lang zoekende geweest. Zo heb ik nog een jaar Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd aan de Hanzehogeschool in Groningen.

In 2010 ben ik echter Communicatie en Multimedia ontwerp gaan studeren aan de NHL in Leeuwarden. Ik pakte min of meer mijn oude hobby weer op en wist toen zeker dat dit het was waarin ik verder wilde. Op de NHL was het vaak een kwestie van doen, van praktijkgericht bezig zijn. Elk half jaar kregen we weer een nieuwe opdracht van bestaande opdrachtgevers voorgeschoteld waar we ons in vast konden bijten. Dit was het voor mij, met als bijkomend voordeel dat ik het klantencontact een heel mooi aspect van het ondernemen vind!

Dat leidde in 2012 tot de oprichting van Anura Webdevelopment & Consultancy?

Dat klopt, ik was 22 jaar en zat net halverwege mijn opleiding. In het begin bestond Anura uit vier personen, ieder met zijn eigen competenties. We zijn begonnen met het maken van websites. Eerst alleen voor familie en vrienden, later ook voor bedrijven, verenigingen en instellingen. De samenstelling is in de loop der jaren veranderd maar ik ben altijd aan het bedrijf verbonden gebleven.

Dat geldt ook grotendeels voor mijn kompaan Patrick Beenes, eveneens uit Bedum afkomstig. Samen vormen we een perfecte match waarbij Patrick zich kan uitleven in het ontwerpen van websites en concepten terwijl ik de technische kant wat meer voor mijn rekening neem. Vaak krijgt de klant eerst met Patrick te maken en later in het traject kom ik aan bod. Zaken als administratie, acquisitie en klantcontacten pakken we gezamenlijk op.

Toen we in 2012 begonnen, moesten we natuurlijk een naam hebben. Ieder noteerde voor zichzelf een vijftal dierennamen en uiteindelijk hebben we hieruit Anura gekozen. De wetenschappelijke naam van de bij iedereen bekende kikkers. Anura BV bestond al, vandaar dat we er Anura Webdevelopment & Consultancy van gemaakt hebben. Met als toepasselijk slogan ‘Wij springen in op uw wensen!’

Waarvoor kunnen mensen jullie benaderen op ICT-gebied?

Allereerst voor het maken of updaten van websites, inclusief onderhoudscontracten mocht hier belangstelling voor zijn. Want sommige ondernemers hebben een hele mooie website laten maken en doen er vervolgens niets meer mee. Dat vinden wij heel jammer en door zo’n onderhoudscontract zorg je ervoor dat je website altijd up-to-date blijft. Ook kunnen wij een webshop aan de website toevoegen.

Daarbij verzorgen wij heel veel maatwerk waarbij door onze programmeervaardigheden eigenlijk niets te gek is. Denk hierbij aan de automatisering van facturatieprocessen en urenregistratie- en bestellingsystemen. We gaan hierbij op zoek naar de beste oplossingen richting het digitaliseringproces waardoor het papierwerk en het werken met allerlei Excel-bestanden tot het verleden behoort.

Ook kunnen we allerlei apps maken waarbij ‘Mooi Middelstum’ en de ‘Leukste locaties in Noord Nederland’ vanuit regio-oogpunt leuk zijn om te benoemen. Veel bedrijven zijn hierin geïnteresseerd maar komen na een inventarisatiegesprek met ons vaak uit op een website die ook geschikt is voor mobiel en tablet. Want aan zo’n app hangen allerlei eisen waar je aan moet voldoen. Tot slot kan Patrick zich helemaal uitleven in het maken van concepten met klikbare demo’s, waarbij je door het doorlopen van een twintigtal schermen alles over een product te weten kan komen.

Maar ook voor drukwerk draai je je hand niet om?

Klanten die een nieuwe website lanceren, gaan vaak voor een totaalpakket inclusief nieuw logo, visitekaartje en nieuwe huisstijl. Dit totaalplaatje is voor ons geen core-business maar wij kunnen het wel aanbieden. Daarbij werken we veel samen met Noordproof dat in hetzelfde pand als ons gevestigd is aan de Industrieweg 14 in Bedum. Zij zijn gespecialiseerd in grafisch ontwerp en drukwerk en samen kunnen we heel veel kanten op.

Je hebt inmiddels een uitgebreid klantenbestand opgebouwd?

In het begin waren we vooral voor familie en vrienden bezig maar in 2012 kwam de eerste ‘serieuze’ opdracht binnen: een website maken voor de voetbalvereniging SV Bedum, toen nog CVVB geheten. Inmiddels heeft ons klantenbestand zich inderdaad fors uitgebreid. Van de lokale schilder en winkelier tot grote bedrijven als Sent Waninge (een grote transportdealer) en Deloitte. Deloitte is een grote, internationale organisatie op het gebied van de financiële en zakelijke dienstverlening. En daar kom je niet zo maar binnen. Voor dit bedrijf voeren we regelmatig updates door.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Ergens is deze vraag veel lastiger te beantwoorden dan je van te voren zou denken. Want eigenlijk is elk project bijzonder met zijn eigen charmes en problematiek waar je tegenaan loopt. Maar we zijn bijvoorbeeld heel blij met onze buren, de agrarische dienstverlener Bos Agra-Service. Daar gaat voor de procesoptimalisatie veel (nadenk)werk en creativiteit inzitten waardoor we het bedrijf gezamenlijk naar een nog hoger peil weten te trekken.

Over Deloitte hebben we het al gehad. Dat is best wel kicken hoor, wanneer je daar voor het eerst binnenstapt. De slimme sportspiegel, FITTAR genaamd, is op dit moment een heel bijzonder project waar we mee bezig zijn. Een applicatie waarbij je jezelf kunt terugzien maar ook allerlei trainingsschema’s, tijden en oefeningen in op kunt slaan.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Anura carrière tot dusver ?

Hoogtepunten zijn wanneer je een grote klant binnensleept, dat geeft je als persoon en bedrijf een grote boost. Dieptepunten hebben we niet gehad, wel leermomenten. Soms knal je wel eens tegen een denkbeeldige muur aan. Gelukkig heeft dit niet tot schadelijke gevolgen voor Anura geleid, we zijn er alleen maar sterker door geworden.

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Ja en nee. Het is fijn dat je kantoor en huis in dezelfde plaats staan. Ik zie mijzelf dan ook nog niet zo snel verhuizen, we wonen hier heel plezierig. Maar mochten we door bijvoorbeeld ruimtegebrek ooit op zoek moeten naar een ander pand in bijvoorbeeld de stad Groningen dan zou ik daar niet zo veel problemen mee hebben hoor. We zien wel wat de tijd brengt.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik ben altijd te porren voor leuke uitstapjes met mijn vriendin of met vrienden. Of dit nu uitstapjes naar concerten, festivals of pretparken zijn, dat maakt mij niet zo veel uit. En als het enigszins mogelijk is, bezoek ik een thuiswedstrijd van SV Bedum 4. Van dit team zijn wij de shirtsponsor. Zaterdag ben ik er nog even geweest, toen wonnen ze van Achilles.

Daarbij is werken voor mij één grote hobby. Met een leuke programmeerklus als misschien wel de grootste uitdaging. Ik probeer het werk zoveel mogelijk tijdens kantooruren af te krijgen maar wanneer ik een keer een avondje of een dag in het weekend door moet buffelen dan is dat dan ook geen probleem.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Met deze vraag ben ik het eigenlijk niet zo mee eens want ik slaap persoonlijk het liefste gewoon lekker door. De beste nachten zijn hierbij die nachten dat ik wanneer ik mijn kussen raak al slaap en door de wekker wakker gemaakt wordt. Dat gebeurt niet altijd hoor. Tijdens stressvolle en drukke periodes vat ik de slaap soms moeilijker of ik word vroeg wakker. En dan heb ik het werk direct al weer ‘bij de kop’.

Waar staat Anura Webdevelopment & Consultancy over 10 jaar?

Dat Anura dan nog bestaat, daar twijfel ik niet aan. Ik hoop wel dat het bedrijf dan iets groter is als nu. Maar ook weer niet te groot want het klantcontact is toch een van de leukste onderdelen van het ondernemen. Je moet goed kunnen luisteren naar de wensen van de opdrachtgever en dit door weten te vertalen naar passende concepten en creatieve oplossingen. Ik denk dat wanneer we nog iets groter worden, dat we dan nog meer voor de klant kunnen betekenen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Houd onze website (www.anurawebdevelopment.nl) in de gaten, deze wordt binnenkort vernieuwd. Op de nieuwe website proberen we nog beter uit te dragen waar we precies voor staan en waarvoor potentiële opdrachtgevers ons kunnen benaderen. Volg ons ook gerust via Facebook (Facebook Anura), dan krijg je de lancering vast wel mee.

En we zijn altijd op zoek naar ICT-stagiaires. Bij voorkeur op MBO-niveau maar ook HBO studenten zijn van harte welkom. Kom gerust eens langs om kennis te maken met ons bedrijf, we zitten op het industrieterrein van Bedum.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69