Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Arjen Fledderman over het Ede Staal Muziekfestival in Leens

Arjen, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam ken je, ik ben 48 jaar, getrouwd met Roelie en vader van onze 20-jarige zoon Justin. Ik ben geboren in het Overijsselse Den Ham maar toen ik drie jaar was, verhuisde het gezin Fledderman naar Leens. Inmiddels zijn we hier diep geworteld, zeker ook omdat Roelie een geboren en getogen Leenster is.

Als voorzitter van de voetbalclub FC Leo en de Samenwerkende Verenigingen Leens (waaraan 14 verenigingen en commissies zich hebben verbonden) kan ik mijn energie hier ook zeker in het vrijwilligerswerk kwijt. Tevens ben ik lid van de plaatselijke EHBO-vereniging.

Wat heeft Leens met Ede Staal?

Heel veel maar andersom ook. Ede is geboren in Warffum maar heeft een groot deel van zijn jeugd in Leens doorgebracht. Hij is uiteindelijk verhuisd naar Delfzijl, de plaats waar hij overleden is. Volgens ingewijden voelde hij zich in Leens uitstekend thuis.

In 2000 werd er in Leens door Auginus Sligter, de toenmalige directeur van De Marnedrukkers, voor het eerst een expositie over Ede georganiseerd op Verhildersum. We hebben in de omgeving van Verhildersum ook een heus Ede Staal pad waarlangs je op borden allerlei mooie teksten van de hand van deze bekende streektaalzanger kunt lezen. In het feit dat Leens veel Ede Staal liefhebbers kent, zijn we vast niet uniek in onze provincie want zijn muziek leeft in vele harten voort.

Ben je zelf zo’n fan dat je graag in de organisatie van dit festival gestapt bent? 

Ook ik mag zijn muziek graag horen maar het verhaal achter het organiseren is iets anders. De Samenwerkende Verenigingen Leens is vanuit Dorpsbelangen Leens in 2013 ontstaan omdat ze graag een dorpsvisie wilden ontwikkelen. Dit leidde tot ‘ronde tafel bijeenkomsten’ met de inwoners en daarin kwam regelmatig de roep naar voren om weer iets rondom deze markante zanger te organiseren.

Hoewel ik a-muzikaal ben, hebben wij vanuit onze rol als SVL-leden de handschoen opgepakt. Samen met Jos van der Klei en Carola Koksma hebben we destijds de Stichting Ede Staal Muziek Festival opgericht. Dit om in aanmerking te komen voor allerlei subsidies. Judith Braaksma (van muziekvereniging Wilhelmina), Jack Kamminga (namens Huis van de Sport Groningen) en Bert Boven (muzikale local hero) zijn namen van het eerste uur die zich ook erg ingezet hebben om het festival van de grond te krijgen.

De eerste editie van drie jaar geleden was een groot succes?

De eerste editie verliep boven verwachting, we waren zeer aangenaam verrast. Ook al omdat we het festival al met al in een half jaar tijd hebben neergezet. Dat was eigenlijk te kort dag en vergde het nodige van ons improvisatievermogen maar het was het meer dan waard gezien alle positieve reacties die we kregen. Door te variëren in de artiesten was er voor een ieder wel iets leuks te zien en te beluisteren.

’s Middags kwamen er volgens schattingen zo’n 2.000 bezoekers af op de gratis voorstellingen die op zes locaties in het dorp werden georganiseerd. ’s Avonds zat de sporthal met 600 toeschouwers bomvol.

Zaterdag 21 september is de tweede editie, organisatorisch komt er wel wat bij te kijken?

Dat klopt inderdaad maar omdat we nu al anderhalf jaar van te voren met de organisatie zijn begonnen en er een draaiboek ligt, is het niet meer zo hectisch als drie jaar geleden. Daarbij kunnen we weer gebruik maken van zo’n 50 vrijwilligers. Gezien de enorme hoeveelheid aanmeldingen hebben we zelfs mensen moeten teleurstellen.

Mei vorig jaar hadden we het artiestenaanbod al rond staan. Het scheelt hierbij wel dat vier van de twaalf acts zich van te voren al spontaan hadden aangemeld. In het begin vergaderden we ongeveer een keer per twee maand, de laatste tijd soms wel meerdere keren per week om de puntjes op de i te zetten. Het weekend zelf is ook altijd intensief. Vrijdagavond bouwen we de locaties op, zaterdagnacht moet de sporthal weer schoon opgeleverd worden en zondag is een uitloopdag waarbij we de boel verder schoonmaken en opruimen.

Wat kunnen de mensen zoal verwachten?

Een enorm gevarieerd aanbod waarbij de artiesten ieder op zijn of haar eigen manier de nummers van Ede zullen vertolken. Zo speelt Peter Siebesma bijvoorbeeld op het orgel in de Petruskerk en daar treden ook vrouwenkoor Pro Musica en Martin Korthuis en Eddo Pol op. Band Stoal en The Given Horse treden op in de Muziektempel terwijl in Zorgcentrum Zonnehuis het Ainrommer Shantykoor en Job oet Spiek hun opwachting maken. In de plaatselijk bibliotheek houdt Ingeborg Nienhuis een interessante lezing en dit wordt afgewisseld met muziek van Free Westerhof. Het prachtige Verhildersum is de locatie voor Steernvanger en het Lichtekoor (olv Miranda Bolhuis). Tot slot schitteren in het Kindcentrum muziekvereniging Wilhelmina samen met het Nedersaksisch Vocaal Ensemble.

Misschien ook nog wel even leuk om te vermelden dat de meeste locaties op loopafstand van elkaar liggen maar dat er een Qbuzz pendelbus naar Verhildersum rijdt waarin accordeonist Stefan muziek van Ede speelt. ’s Avonds gaan we in de sportzaal vrolijk verder. Daar treden Roon Staal (een neef van Ede), Stroatklinkers, Jan Henk de Groot en Marlene Bakker op. Zij combineren een beperkt aantal eigen nummers met liedjes van Staal waarbij ieder zijn eigen favoriete nummers speelt zonder in herhaling te vallen. Het middagprogramma is gratis, een kaart voor het avondprogramma kost €15,- in de voorverkoop.

De gevraagde artiesten waren graag bereid mee te werken?

Allen waren direct enthousiast en vier melden zich van te voren spontaan aan zoals eerder vermeld. We hadden het geluk dat we Marlene Bakker vlak voor haar landelijke doorbraak hebben weten te strikken. Met de avondartiesten hebben we van te voren een soort van kennismakingsgesprek gevoerd, dat werd toch wel als uniek ervaren. En het festival leeft zo dat we de eerste twee aanmeldingen voor 2022 al weer binnen hebben.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van het festival tot dusver?

Eigenlijk zie ik het vorige festival als een groot hoogtepunt. Een festival zonder incidenten, dat alleen maar positieve energie opleverde. Natuurlijk hoop je dat het avondprogramma al weken van te voren uitverkocht is maar vaak ontstaat de run op kaarten vlak voor het begin van een evenement. Zo ook in 2016 met optredens van onder andere Erwin de Vries en Arnold Veeman

Ook de weersverwachtingen voor a.s. zaterdag zijn uitstekend, dat hoeft de mensen niet af te schrikken. De vorige keer hadden we ook geluk. Alleen tijdens het optreden van de Stroatklinkers vielen er wat druppels maar voor de rest was het met een temperatuur van rond de twintig graden de hele dag aangenaam.

Heb je nog leuke (voorbereidings)anekdotes?

Gelukkig kunnen we ook tijdens deze editie een beroep doen op Bert Boven. Bert lijkt een rustige man maar eenmaal in zijn element achter de bar springt, danst en zingt hij enthousiast met de bands mee. En dat geeft ons ook weer de nodige energie.

Onze vergaderingen zijn vaak in twee delen opgebouwd. Van 20.00 tot 22.00 proberen we zo lang mogelijk serieus te blijven en tijdens de nazit tot middernacht ontstaan soms de wildste ideeën waarbij de 4 maal b misschien wel de meest bijzondere is. Dit staat voor een bed, brood, borreltje, bus waarbij we een touringbus vanaf Limburg deze kant op willen laten komen. Zo raar is deze gedachte niet want de reserveringen tot dusver zijn uit heel het land afkomstig en we krijgen inmiddels de nodige vragen over overnachtingsmogelijkheden.

Ede leeft nog steeds voort in heel Nederland inderdaad. De vorige editie had ook wel iets weg van een reünie want vele oud-Leensters grepen de kans aan om terug te keren naar hun roots.

Leens is voor jou ‘the place to be’?

Dat is het zeker geworden. Alvorens dit huis aan de Valge in 2006 te kopen, hebben we ook wel rondgekeken in dorpen in de buurt. Daar is nu geen sprake meer van. De sociale controle maar ook de sociale contacten zijn mooi om te ervaren, onze familie woont hier en ik kan mijn ei helemaal kwijt in het vrijwilligerswerk. Wat wil je nog meer?

Nog tijd voor hobby’s?

Het vrijwilligerswerk beschouw ik als een hobby en op vrijdagavond ben ik vaak met een tiental mensen aan het biljarten. Af en toe trap ik nog tegen een balletje of ik fluit een wedstrijdje bij FC Leo. Veel tijd voor andere hobby’s blijft er door een post HBO-opleiding bedrijfskunde niet meer over. Hier ben ik anderhalf jaar geleden mee begonnen en dit slokt wekelijks ook zo’n 10 tot 15 uur van mijn tijd op.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Je merkt het al, de dagen zijn goed gevuld. Ik ga vaak laat op bed en mijn biologische klok wekt mij altijd vroeg. De uurtjes hier tussenin breng ik graag slapend door.

Waar staat het Ede Staal festival over 10 jaar?

Dit bekijken we per festival. Deel drie zal er ongetwijfeld komen in 2022 maar daarna zal het goed zijn dat anderen opstaan om het stokje over te nemen, denk ik. Anders wordt het te eigen en verfrissende ideeën zijn altijd goed. We doen het voor het dorp maar krijgen er ook veel voor terug hoor. Wanneer we ’s nachts om half vier de sporthal schoon hebben, drinken we zelf ook nog wel een drankje op de goede afloop.

Wil je verder nog iets kwijt?

Graag verwijs ik de lezers nog even naar onze uitgebreide website www.edestaalmuziekfestival.nl. Hier is de hele programmering te zien en kunt u online kaarten bestellen. Het dagprogramma start om 13.00 uur en de sporthal is vanaf 19.00 uur geopend. We hopen op een grote opkomst en weer een gezellige dag in Leens met de nodige reuring. Graag tot ziens op deze muzikale eerbetoon aan een van de grootste zangers die onze provincie heeft voortgebracht!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69