Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Mark van Dijken over zijn wonderlijke (woon)avonturen aan de Burchtstraat 13 in Middelstum!

Mark, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mark van Dijken is de naam en over een kleine drie week word ik een kwart eeuw oud. Ik ben geboren in het ziekenhuis in Groningen maar omdat ik dezelfde dag al weer thuis was, kan ik met trots stellen dat ik een echte Middelstummer ben. Opgegroeid in de Berkenlaan waar ik een tijdje de rol van ‘burgemeester’ ingevuld heb. Maar sinds 13 juli wonend aan de Burchtstraat 13 in Middelstum. Het huis wat ik samen met mijn vader en opa(’s) grondig verbouwd heb.

Dit jaar kende nog meer veranderingen want in het begin van het jaar heb ik mij als zzp-er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee werd Van Dijken Dienstverlening een feit.

Hoe bevallen de eerste maanden in je nieuwe huis?

Hartstikke goed, ik voelde mij er direct thuis. Tijdens de verbouw had ik al kennis gemaakt met de buren. Ik kan gerust stellen dat het met het saamhorigheidsgevoel in de Burchtstraat en Kerkpad wel goed zit. Na drie jaar met de sloop- en (ver)bouwactiviteiten bezig te zijn geweest, zag ik er dan ook al lange tijd naar uit om mijn intrek in het huis te maken.

Toen ik uit de kast gekomen ben qua mijn geaardheid had ik zoiets van, ‘nu moet ook de volgende muur maar gesloopt worden’. Toen ik thuis vertelde dat ik op mijzelf wilde gaan wonen, reageerde mijn vader heel stellig: ‘dat als ik zou gaan huren dat er dan nooit een steen van mezelf zou worden’. Dit huis was misschien rijp voor de sloop maar is gelukkig behouden gebleven. Dik drie jaar later kan ik stellen dat ik heel blij ben dat het mijn huis geworden is met een mooie combinatie van oude kenmerken met moderne tinten!

Dankzij Pauline Broekema kreeg zowel jij als dit huis landelijke bekendheid?

Dat klopt helemaal. Pauline heeft haar laatste reportage voor de NOS namelijk over dit huis en mijn persoontje gehouden. Hoe dat zo gekomen is? Vorig jaar was er een bijeenkomst in Warffum waarbij de Historische Vereniging uitgenodigd was. Er werden plannen gesmeed over hoe we gezamenlijk kunnen vieren dat we in 2020 75 jaar bevrijd zijn. Pauline Broekema was er ook en zij las voor uit haar net uitgekomen boek ‘Het uiterste der zee’.

Ik heb mijzelf toen aan haar voorgesteld en wij raakten aan de babbel. Toen ik haar vertelde dat ik uit Middelstum kom, zei zij direct: ‘Dat is een prachtig dorp!’ Als oud inwoner van onze provincie, geboren in de stad Groningen, had ze ook wel eens gegeten in Herberg ‘In de Valk’. Toen ik met Kees Geut terugreed naar huis, zei hij al tegen mij. ‘Nou bist aan de beurt’. Hij kreeg gelijk.

Want twee weken later werd ik gebeld door een assistent van Pauline met de vraag of ik wel mee wilde werken aan haar laatste reportage voor het NOS-journaal. Ik heb toen eerst even met mijn vader overlegd die akkoord ging mits het een positief verhaal zou worden. De negatieve en ellendige dingen in onze provincie met betrekking tot de aardbevingsproblematiek waren al vaak genoeg benadrukt, het werd nu tijd voor een ander geluid. Dit was ook helemaal de insteek die Pauline had.

Ze is twee keer langs geweest om te filmen. Dit leidde tot een item van maar liefst vijf minuten waarvan er drie gebruikt zijn in het journaal van zowel 18.00 en 20.00 uur. Wat er toen gebeurde valt met geen pen te beschrijven. Ik kreeg zoveel reacties dat ik er niet meer aan kon reageren. Ik heb de telefoon eerst maar aan de kant gelegd om al die meldingen later nog eens rustig te bekijken. Gelukkig waren het allemaal positieve reacties. Nu nog word ik hier wekelijks over aangesproken. Zoals laatst toen hier toeristen uit Maastricht waren die vroegen naar het huis van Pauline Broekema. Die heb ik eerst maar even gecorrigeerd, haha…..

Het huis kent een bijzondere geschiedenis?

En een historisch gezien rijke en lange geschiedenis. De eerste vermelding van het huis stamt namelijk uit 1813. In 1900 wilde de familie H. Hartog-Ekstein in dit huis een slagerij beginnen. Dat kregen ze niet voor elkaar. Onder andere door het ontbreken van een deugdelijke riolering en de moeilijke afvoer van het potentiële slachtafval. In documenten is te lezen dat het ‘Kerkpadje’ toch al zo smerig was, voor een slagerij was dus geen ruimte.

Ik heb over dit huis een boekje geschreven en ik heb van de oplage een meegegeven aan Pauline. Die legde na het lezen van de naam Hartog-Ekstein direct het verband met de hoofdpersoon uit haar boek, Sara. Zij heeft Sara, die tegenwoordig in Engeland woont, hierover gemaild en kreeg direct een emotionele reactie terug. Ze had voor het eerst iets tastbaar over haar in de oorlog afgevoerde en door de Duitsers vermoordde familieleden in handen gekregen. Volgens mij was Sara haar moeder een tante van de oud-bewoners van dit huis.

Wat ik ook weet is dat er in 1933 een winkelraam geplaatst is in de voorgevel. Dit was in opdracht van horlogemaker P.J. Hoexum die hier zijn winkeltje bestierde. De rest van de geschiedenis is bij de meesten inmiddels wel bekend. Dit huis zou gesloopt worden omdat versterking te duur was. De gemeente was hier wegens het beeldbepalend dorpsgezicht fel op tegen. Wij hebben als familie zijnde het huis gekocht en helemaal opgeknapt.

Het huis is nog steeds hot?

Het klopt inderdaad dat ik vorige week een delegatie van dik zeventig personeelsleden die aan de Hanzehogeschool in Groningen verbonden zijn over de vloer had. Meindert Schollema vroeg mij namens de Historische Vereniging of ik mijn huis hiervoor beschikbaar wilde stellen. Naast de aarbevingsproblematiek was er gelukkig ook de nodige aandacht voor de vele monumentale en karakteristieke panden in Middelstum.

Ik mocht in een kwartiertje vertellen wat er hier in huis in de afgelopen jaren gebeurd is. Hoe het huis in zijn oude stijl is teruggebracht. De deelnemers waren razend enthousiast. Sommigen komen tijdens de Open Monumenten nogmaals langs om langer rond te kunnen kijken. Dan heb ik ook meer tijd om mogelijke vragen te beantwoorden.

Burchtstraat 13 is tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen?

Toen ik op een voorlichtingsavond hierover was, bleek dat de vertegenwoordiger van de gemeente Loppersum, mevrouw Kompaan, al het nodige voorwerk had gedaan. Ze gaf aan het heel mooi te vinden wanneer ik mijn huis voor de Open Dagen beschikbaar zou willen stellen. En dat wil ik graag doen.

Bezoekers kunnen dan de mooie bedsteewand met afbeeldingen zien en ook bijzondere vondsten die tijdens de verbouwing zijn gevonden. Zo heb ik bijvoorbeeld plavuizen weer hergebruikt. Kranten uit 1928 kunnen ingezien worden en dit geldt ook voor de originele koopaktes van alle bewoners die hier hebben gewoond. En tot slot kan ik een en ander vertellen over de warmtepomp die ik gebruik. Want dit huis is van het gas afgesloten en de waterpomp kan naast verwarmen ook koelen. Dit is de tweede pomp in Nederland die beide functies in zich herenigt.

Hoe gaat het met Van Dijken Dienstverlening?

Ik ben nu dik een half jaar voor mijzelf bezig en het gaat zeer goed. Ik heb dan ook geen moment spijt gehad van de overstap. Ik ben in te zetten voor agrarische werkzaamheden (onder andere als dierverzorger en melker) maar heb het ook druk met tuinonderhoud. Denk hierbij aan gras maaien, verticuteren en heggen snoeien. Tot slot heb ik reeds enige verfopdrachten succesvol afgerond. Breed inzetbaar inderdaad. Mocht je het leuk vinden, dan kun je mij op Facebook volgen (Facebook Mark van Dijken).

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je ‘Burchtstraat 13-project’ tot dusver?

Toen de vloer van de bovenverdieping instortte en alleen de buitenmuren nog overeind stonden, zonk de moed mij in de schoenen: ‘Wat bezielt ons wel niet om hieraan te beginnen?’, dacht ik toen. Gelukkig prikten pa en opa wel door de situatie heen. Nog een dieptepunt vond ik het nieuws dat oma ziek was en allerlei behandelingen moest ondergaan.

Het hoogtepunt was de officiële opening van het huis op 13 juli 2019. Mijn opa heeft de openingshandeling gedaan en dat kwam voor hem ook als een verrassing. Daarna gingen we met drie generaties op de foto, inclusief oma. Die onlangs goed nieuws te horen kreeg en weer mag aansterken. Echt een prachtige dag!

Heb je nog leuke (huis)anekdotes?

Toen opa bezig was met de rollaag boven de kozijnen ontstond er een klein probleempje. Ondanks de gemaakte mal kwam hij niet uit qua stenen. Boven de ene raam zijn 18 gemetseld terwijl in de raam ernaast 17 zijn aangelegd. ‘Wie waiten dat het zo is maar veur de rest is der goinain dei het zicht!’, aldus opa.

Toen Gerard Bos van de firma Boelema hier bezig was met de dakgoten, stond hij met bewondering naar het metselwerk te kijken. Ik heb hem toen het verhaal van het aantal stenen verteld. Niet veel later kwam opa eraan. Gerard kon zich niet inhouden: ‘Ik ben eem aan ’t tellen west Van Dieken moar der komt ja ain stoan tekeurt’. Opa keek hem aan alsof hij water zag branden maar toen viel het kwartje. En terwijl hij quasi kwaad zijn pet van het hoofd pakte, riep hij: ‘Der is vast ain west dai die dat verteld het…..’

Middelstum is voor jou ‘the place to be’?

Dat klopt helemaal en daarom ben ik ook zo blij met dit huis. Want ondanks alle aardbevingsperikelen wil ik hier nooit meer vandaan. Ik probeer mij ook qua vrijwilligerswerk in te zetten voor het dorp. Zo zit ik sinds dit jaar als algemeen bestuurslid in het bestuur van de Historische Vereniging. Ik denk dat hier wel tien uur per week in gaat zitten. Ik ga vaak met Kees Geut op pad naar bijeenkomsten, we vergaderen regelmatig en ik help mee met de bijeenkomsten die georganiseerd worden. Binnenkort mag ik enige schoolklassen iets vertellen over het mooie orgel van de Hippolytuskerk.

Vorig jaar ben ik algemeen bestuurslid geworden van de Oranjevereniging en ik help als vrijwilliger mee met de herstelwerkzaamheden op de begraafplaats.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik ben een echte dierenvriend. Zo heb ik bijvoorbeeld 21 schapen, de meesten staan op Boerdam bij de loods van mijn vader. Daar onderhoud ik ook negen kippen en hier in huis heb ik nog twee vogels. Verder ben ik al jaren in het bezit van een metaaldetector waarmee ik regelmatig ‘op stroen’ ga.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ondanks het feit dat ik door de week er alle dagen om kwart voor vijf uit moet om te melken, mogen mensen in nood mij altijd wakker maken. En een droge worst van slager Paapst uit Winneweer gaat er altijd in!

Waar staat Mark van Dijken over 10 jaar?

Ik ben er van overtuigd dat ik dan nog in Middelstum woon. Ik heb hier alles: (vrijwilligers)werk, een mooi huis, familie. Alleen een partner ontbreekt nog. Het zou mooi zijn wanneer ik tegen die tijd een relatie heb.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe mijn huis er van binnen uitziet en naar de geschiedenis van Burchtstraat 13 zijn van harte uitgenodigd om tijdens de Open Monumentendagen langs te komen. Zaterdag 14 september is de deur van 10.00 tot 17.00 uur open, een dag later is dit van 10.30 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69