Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Willy Klugkist kent veel vrijwilligersplezier bij de Wereldwinkel in Loppersum

Willy, kunt u uzelf in het kort even voorstellen?

Ik ben nu een kwieke zeventiger maar misschien moeten we bij het begin beginnen. Want ik zag op een boerderij in Westerwijtwerd het levenslicht en heb eigenlijk mijn hele leven in deze contreien gewoond. Sinds 1995 aan de Heerestraat in Middeltum. Ik ben moeder van drie kinderen en oma van zes kleinkinderen.

Mijn werkzame leven heb ik grotendeels in de verpleging doorgebracht. Zo heb ik vele jaren in veel verschillende functies voor de thuiskraamzorg in Groningen gewerkt, de laatste jaren als opleidingscoördinator. Veertien jaar geleden ben ik gestopt met werken, ik kon toen met prepensioen.

U bent (weer) aan het (vrijwilligers)werk geslagen?

Ik mocht destijds inderdaad op zoek naar een andere invulling van mijn tijd maar dat was niet zo’n probleem. Zo ging ik één dag in de week naar Zuidlaren om daar op te passen op mijn kleinkinderen. En ik werd vrijwilliger op het VVV-kantoor dat toen nog in het oude gemeentehuis van Middelstum zat, daar waar nu het gezondheidscentrum zit.

Daar draaide ik wekelijks een vrijwilligersdienst. De contacten met verschillende mensen vond ik het leukste en om ze van adviezen te voorzien natuurlijk over al het moois wat er hier in de omgeving afspeelde. Maar door de opkomst van internet werd het steeds rustiger. Al met al heb ik dit vrijwilligerswerk zo’n vijf jaar gedaan.

Hoe komt u bij de Wereldwinkel in Loppersum terecht?

Ik ben er nog niet zo heel lang vrijwilliger hoor. Maar vorig jaar kwam er een eind aan het ‘oppaswerk’ en dus was er tijd voor andere dingen. Wat nu, was inderdaad de gedachte. Het Wereldwinkelconcept sprak mij altijd al wel aan en ik las op de website dat ze op zoek waren naar nieuwe vrijwilligers. En dus ben ik een keer naar de winkel in Loppersum geweest om mij daar te oriënteren.

Ik werd er met open armen ontvangen. Vervolgens heb ik een afspraak gemaakt met Janet Gorter en zo ben ik vorig jaar oktober aan mijn inwerkperiode begonnen. Vanaf januari draai ik eens per 14 dagen op de vrijdagmiddag zelfstandig de winkel. Dat was in het begin best wel spannend hoor maar ik kon telefonisch altijd wel terugvallen op iemand voor eventuele vragen. Inmiddels voel ik mij helemaal op mijn gemak en weet ik hoe alles reilt en zeilt. Ik vind dit vrijwilligerswerk heel leuk om te doen.

Wat houdt dit winkelconcept precies in?

Bij de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand. Met als voornaamste doelstelling het bevorderen van eerlijke handel in de hele wereld. En deze eerlijke handel, of te wel fair trade, is een samenwerkingsverband in de handelsketen om de arbeid- en leefomstandigheden van producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te bevorderen. Een eerlijke prijs, goede arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid en rekening houdend met het milieu. Zomaar wat principes waarmee gewerkt wordt.

De wereldwinkel heeft geen winstoogmerk en draait op vrijwilligers. De winkel is alle dagen geopend en de producten worden bijna voor dezelfde prijs verkocht als dat ze ingekocht worden. Natuurlijk zit er wel een kleine marge tussen want we moeten natuurlijk ook huur betalen voor het winkelpand en er is geld nodig voor bijvoorbeeld promotiedoeleinden. Elke winkel koopt zelf zijn eigen spullen in, daardoor creëer je dus ook je eigen verkoopstijl.

Er is van alles te koop?

De Wereldwinkel is inderdaad een ideale plek om een (verjaardags)cadeautje te kopen, je slaagt er altijd. We verkopen veel kunstnijverheidproducten (bijvoorbeeld mooie beelden) maar ook food, kaarten, boeken, textiel (sjaals e.d.), tassen, mooi geschilderde borden en sieraden. Op verzoek kunnen we ook leuke (food)pakketten samenstellen.

Leuk werk?

Ik vind het heel leuk werk ja. Vooral door de verschillende contacten die je opdoet. En je leert weer nieuwe mensen kennen. Want de meeste bezoekers komen natuurlijk uit Loppersum en omgeving. Daarbij steun je ook nog eens een goed doel.

Qua drukte is de vrijdagmiddag wel een van de drukste verkoopmomenten omdat het dan ook markt is in Loppersum. Het mooiste is natuurlijk wanneer de mensen verspreid binnenkomen maar vaak komt het met pieken. Gelukkig vindt bijna iedereen het niet zo heel erg wanneer ze voor vragen of voor het afrekenen even moeten wachten.

Er mogen nog wel wat vrijwilligers bijkomen?

Jazeker, want we zijn door ander werk en verhuizingen ook wat vrijwilligers kwijtgeraakt. Daardoor zijn we nu nog ongeveer met zijn vijftienen. De meeste vrijwilligers staan 1 dagdeel per 14 dagen in de winkel en een paar 1 dagdeel per week. Zo werk ik in de even weken op de woensdagmiddag en in de oneven weken op de vrijdagmiddag.

Iedere vrijwilliger is op een vaste dag ingeroosterd en daarnaast 1 dagdeel op de zaterdag eens per 3 maanden. Dat is dus best wel te overzien. Daarbij kun je eventueel altijd met een collega-vrijwilliger ruilen, mocht dit beter uitkomen. En bij ons werken niet alleen maar pensionado’s hoor. Er zijn er ook die het vrijwilligerswerk combineren met een baan.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit uw Wereldwinkelcarrière tot dusver?

Ik heb een keer aan een echtpaar voor €75,- aan artikelen verkocht, dat vond ik een mooie mijlpaal. Daar zaten ook wat aanbiedingen bij. Voor €10,- kun je je aansluiten bij de ‘Vrienden van de wereldwinkel’ en daarmee profiteer je van aantrekkelijke kortingen van soms wel 30%.

Dieptepunten vind ik een groot woord maar in het begin was het wel even wennen natuurlijk waardoor er af en toe een kassaverschil ontstond. Gelukkig komt dit nu zelden of nooit meer voor en ik weet inmiddels ook hoe ik dit op moet lossen.

Hebt u nog leuke (verkoop)anekdotes?

Jong en oud maakt gebruik van onze winkel. Zo waren er laatst twee kleine jongens die een lekker stukje chocola voor hun moeder kochten als verjaardagscadeautje. Toen ik het chocola inpakte vroegen ze heel vriendelijk of ik er ‘een friemeltje’ omheen wilde doen. Natuurlijk is zo’n strikje of lintje toevoegen geen enkel probleem. Service van de zaak inderdaad, haha….

Middelstum is voor u ‘the place to be’?

Ik wilde wel heel graag in Middelstum wonen omdat ik hier de nodige contacten had opgebouwd. Het maakte mij niet uit waar ik terecht zou komen in het dorp en dit huis was op dat moment het enige huis wat in Middelstum te koop stond. Dat er ook een mooie ruime garage en tuin bijzat, maakte mij dus niet uit. Ik woon hier heerlijk rustig en heb ook bijna nooit last van de horecapanden hier in de buurt.

Nog tijd voor hobby’s?

Jazeker. Samen met vrienden trek ik er wekelijks altijd wel een dagje op uit met de fiets. We maken dan tochten van zeventig tot honderd kilometer. Vaak in deze omgeving maar we fietsen ook wel eens in Duitsland. En dat doen we op eigen kracht hoor, gewoon op een normale fiets dus.

Daarbij mag ik graag tuinieren, lezen en ik zing al jaren in het Hippolytuskerkkoor. Vroeger ben ik ook secretaris van dit koor geweest maar nu is het alleen lekker zingen geblazen.

Waar mogen ze u ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, laat mij maar mooi liggen!

Waar staat de Wereldwinkel over 10 jaar?

Ik hoop dat er dan nog veel locaties open zijn want het is wel een landelijke trend dat het aantal Wereldwinkels afneemt. Naast Loppersum zijn er winkels in Uithuizen, Bedum, Appingedam en Groningen. We hebben hier best nog wel een mooi aanbod dus en dat moet ook zo blijven. Vandaar dat we steeds meer aan promotie doen. Zo laten we ons gezicht zien op diverse markten in de omgeving. Het Wereldwinkelconcept mag niet verloren gaan, vind ik!

Wilt u verder nog iets kwijt?

Kom gerust eens bij ons rondsnuisteren om te kijken of er wat moois te krijgen is. Ook potentiële vrijwilligers zien we graag verschijnen natuurlijk, je kunt altijd vrijblijvend informatie inwinnen. Mocht je meer over ons willen weten, neem dan even een kijkje op onze website (http://www.wereldwinkelgroningerland.nl/winkels/loppersum/). Daar kun je ook de openingstijden vinden. We zijn ook via Facebook te volgen (Facebook Wereldwinkel Loppersum). Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69