Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Henk, Harm en Ernst over ‘Kleintje Woodstock’ in het Asingapark

Kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Henk Medema: ‘Omdat iedereen naar mij kijkt, zal ik wel even beginnen. Ik ben 61 jaar, een geboren en getogen Middelstumer, getrouwd met Gretha en dorpencoördinator/sportambtenaar bij de gemeente Loppersum. Dit lijkt mij eerst wel voldoende.’

De benjamin in het gezelschap vervolgt: ‘Ernst Hulsebos, 34 jaar, getrouwd met Janine, vader van twee jonge kinderen. Ik woon al weer een jaartje of twaalf in Middelstum maar ben opgegroeid in Winsum. Ik werk als consultant in de ICT-branche en ben nu weer met een detacheringklus bezig.’

Het gezelschap kent nog een derde persoon die inhaakt op Ernst zijn Winsum verleden. ‘Harm Visser is de naam, 56 jaar en ik deel het Winsum verleden met Ernst want ik ben daar zelfs geboren. Inmiddels woon ik al weer een jaartje of dertig in Toornwerd of op ‘Doord’. Ik ben getrouwd met Yvonne, vader van twee zoons en ik werk in het onderwijs.’

Henk, het idee ‘Kleintje Woodstock’ op zaterdag 31 augustus komt uit jouw koker toch?

Dat klopt en de eerste ideeën ontstonden twee jaar geleden toen het kunstwerk van Paul Rinket in het Asingapark in Middelstum werd onthuld. Ik vond en vind het zo’n mooie plek en had toen al zoiets, ‘daar zouden we als dorp veel meer mee moeten doen’. In het verleden zijn er tijdens ‘Op Roakeldais’ al wel eens optredens verzorgd door dansers die in ons dorp logeerden.

Eigenlijk wilde ik vorig jaar al wel iets van een muziekfestival organiseren maar de voorbereidingstijd was te kort. En daar het in 2019 vijftig jaar geleden is, dat er in het Amerikaanse Woodstock een legendarisch evenement plaatsvond met vele onvergetelijke concerten, leek het mij een leuk idee om hier op in te haken. Niet als enige plaats in Nederland inderdaad want in grote steden als Groningen en Amsterdam wordt ook van alles georganiseerd maar volgens mij zijn wij wel het enige dorp in de omgeving en misschien wel in de provincie die op dit bijzonder muziekjubileum inhaakt.

Jij schuift vanuit Vereniging Voor Volksvermaken Middelstum aan Ernst?

Vorig jaar zaten we op uitnodiging van Stichting Dorpsbelangen Middelstum met veel verenigingen bij elkaar. Ik was er namens de Vereniging Voor Volksvermaken Middelstum en we waren flink aan het sparren over mogelijkheden om meer dingen samen te organiseren en om de planning van evenementen in het dorp beter op elkaar af te stemmen.

Henk was er namens de gemeente en schoot mij na die tijd aan. Of de VVVM nog iets in de organisatie van zijn plannen kon betekenen. Ik heb dit in de groep gegooid en ben vervolgens als afgevaardigde van de VVVM in de organisatie van Kleintje Woodstock gestapt.

En Henk heeft jou ook gestrikt Harm?

Ja, dat klopt. Mede door mijn enthousiaste reactie op zijn plannen en door het feit dat ik samen met Martin Rozeboom al twee keer een ‘Back to the ’70’s, ’80’s en ’90’s georganiseerd had. Ik heb hierdoor wel wat muzikale connecties en Henk zag in mij ook wel een goede ‘voorzitter’ tijdens de vergaderingen.

Maar er werken nog veel meer mensen mee aan de organisatie?

Ja, we hebben de beschikking over een groot netwerk. Zo is Pieter Jan van der Laan als afgevaardigde/coördinator van de roemruchte driehoek De Schaats/IJsbaanvereniging/Hengelclub De Witte Dobber toegevoegd aan de organisatie. Deze club vol met technische en handige mensen hebben we zeker nodig. Ook verzorgen zij middels de verkoop van broodjes hamburger en karbonades een gedeelte van de catering terwijl Esther van de Brouwers zich op de verkoop van ‘nieuwerwetse’ producten als bijvoorbeeld veganproducten en salades richt.

Vanuit Sunsation wilde Jacob ten Berge wel meewerken, hij brengt natuurlijk veel knowhow mee wanneer het om organiseren van grote evenementen gaat. Daarbij mogen we ook gebruik maken van een gedeelte van hun materiaal. Maar er zijn nog veel meer steunpilaren. Gretha Medema is in een secretariële, creatieve en meedenkende rol aangeschoven, Mark Willem Evenhuis is voorzitter van de Handelsvereniging en heeft ook de nodige ervaring in het organiseren van evenementen. Ook voor de drankjes kun je bij hem terecht.

Peter Zuidhof is een onmisbare spil qua muziek, geluid en licht en Yvonne Stiekema en ‘Twinset’ Renate nemen de organisatie van de ‘Hippiemarkt’ op zich. En dan hebben we Henk Aikema nog die de nodige energie stopt in het regelen van de muzikanten voor de jamsessie en het onderdeel ‘Middelstum Talent’.

De locatie is prachtig toch?

Er is een tijd geweest dat het Asingapark er ietwat verslonst bijlag. Hier is enkele jaren geleden verandering ingekomen. Het park is opgeknapt, middels een bruggetje kun je er doorheen lopen en het kunstwerk van Paul Rinket, waarbij de contouren van de oude borg zijn gemarkeerd, heeft het park nog meer uitstraling gegeven. Ook met de bedoeling om deze locatie geschikt te maken voor openluchtevenementen.

Het podium komt direct links van de ingang te staan waardoor de statige Hippolytuskerktoren als een prachtig achtergrond fungeert en het kunstwerk van Rinket kan gebruikt worden om op te zitten of misschien wel om op te dansen. Het podium wordt ‘ingesloten’ door de Hippiemarkt en het horecagedeelte en het Asingapark kent deze dag maar één ingang.

Wat kunnen de mensen zaterdag 31 augustus zoal in het Asingapark verwachten?

Een laagdrempelig, no-nonsense festival met een vrijheid, blijheid gevoel waar de mensen heerlijk kunnen chillen en lekker hun gang kunnen gaan. Neem bijvoorbeeld gerust een kleedje mee om je in het gras neer te vleien. Het is de bedoeling dat er in het park een leuke, relaxte sfeer komt te hangen met volop gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen. Verkleed komen in passend Woodstock outfit mag, graag zelfs.

Het festival wordt om 17.00 uur geopend en vanaf 17.15 tot 24.00 uur is er continu live muziek met optredens van onder andere The Outtakes, Harry Niehof en The Music Boys. Tussendoor draaien de DJ’s Peter Zuidhof en Thomas Visser volop dansklassiekers uit die tijd en kan er tussendoor geslenterd worden over de Hippymarkt.

Daarnaast zijn er diverse gastoptredens. Zo heeft Henk Aikema bijvoorbeeld Arie van der Spek als gastmuzikant weten te ritselen. De zoon van onze vroegere huisarts Dr. van der Spek die destijds in een band speelde. Daarnaast hebben we dezelfde Aikema met de gelegenheidsband Just a view, Take Five and the Greyhounds van Paul Rinket en de familieband Van der Molen. Het wordt dus onder het kopje ‘Middelstum Talent’ ook een mooi weerzien met oude bekenden.

Aan de voorbereiding zaten wel wat haken en ogen (broedende vleermuizen bijvoorbeeld)?

Ook wij ontkomen niet aan de steeds strenger wordende wetgeving voor het organiseren van evenementen. Zo moest er bijvoorbeeld een ecoloog ingeschakeld worden om de (natuur)situatie in kaart te brengen in het Asingapark. Want niet alleen in mei leggen alle vogeltjes een ei maar vaak beginnen ze in augustus aan een tweede leg. Dat van die broedende vleermuizen waarmee rekening moet worden gehouden, klopt dus wel. Er moest allerlei papierwerk opgesteld en aangeleverd worden.

Dat is soms best wel een frustrerend proces wanneer je eigenlijk gewoon een lekker laagdrempelig muziekfeestje wilt regelen voor het dorp. Gelukkig heeft de gemeente volop meegedacht zodat we er gezamenlijk positief uitgekomen zijn. Binnen onze club zit er qua regelgeving voldoende knowhow om alles in goede banen te leiden.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit de voorbereiding tot dusver?

De artiesten die benaderd zijn en de mensen in het dorp reageerden heerlijk enthousiast op ‘Kleintje Woodstock’. Voor Harry Niehof bijvoorbeeld is het een mooi weerzien met zijn geboortedorp. Het dorp dat hij in 1969 achter zich gelaten heeft, ook vijftig jaar geleden dus. Sommige muzikanten gooiden zelfs hun planning om, om maar aanwezig te kunnen zijn. Een van de bandleden van The Outtakes speelt momenteel zelfs in de omgeving van Woodstock en brengt dus mooie herinneringen mee. Zij zijn de hoofdact en spelen twee sets van drie kwartier met daarin veel nummers stammend uit de jaren zestig en zeventig.

Niet alleen de oudere jongeren zijn enthousiast maar ook de jongere ouderen en de jeugd. Er gonzen al de nodige plannen van uitbundige verkleedpartijen door het dorp en zelfs het carillon van de Hippolytuskerk wordt dankzij beiaardier Henk Veldman ingeschakeld om Middelstum alvast in de stemming te brengen. Vanaf half augustus volgt een toevoeging van twee nieuwe deuntjes aan het repertoire vanuit de Woodstock tijd.

Dieptepunten hebben we nog niet gehad al is de strenge regelgeving af en toe wel even een zure appel waar doorheen gebeten moet worden.

Hebben jullie nog leuke (organisatie)anekdotes?

Wanneer je met zoveel verschillende mensen iets organiseert dan ontstaan er af en toe wel wat kleine irritaties, zeker in het uitbundige appverkeer. Maar tijdens de maandelijkse vergaderingen overheerst de goede sfeer en wordt er het nodige afgelachen. Harm: ‘Ik heb mijzelf maar even uit de Woodstock ‘aankledingsapp’ verwijderd want wat daar allemaal wel niet aan ideeën voorbijkomt, dat is niet meer bij te benen…..’

Middelstum is geen saai dorp toch?

Absoluut niet, er wordt hier juist heel veel georganiseerd. Mede dankzij allerlei actieve verenigingen, de Stichting Dorpsbelangen, VVVM, de Handelsvereniging enz. enz.. En wat te denken van Sunsation en de lichtweek in oktober? Met elkaar krijgen we heel wat voor elkaar en daarom vertrouwen we ook blindelings op de ervaren mensen wanneer zij aangeven dat we ons niet druk moeten maken en dat alles goed komt.

Het organiseren zit jullie in het bloed?

Ernst: ‘Ik heb mij destijds bij de VVVM aangemeld toen ze qua bezetting in zwaar weer zaten. Dat met in het achterhoofd dat ik later mijn kinderen niet wil vertellen dat de kermis in Middelstum door een gebrek aan vrijwilligers is gestopt. Zo probeer ik ook, wanneer de tijd ervoor is, mee te helpen op de Hamsterborg waardoor de bewoners zich volop uit kunnen leven achter de computer. Wanneer iedereen een (klein) beetje vrijwilligerswerk doet, dan zijn we al een grote stap verder.’

Harm kennen we natuurlijk van de ‘Back to’ muziekavonden in Vita Nova maar hij is ook een tijdje voorzitter geweest van de VV Middelstum. Henk: ‘Bestuurlijk heb ik al de nodige ervaring opgedaan, onder andere bij de voetbalclub maar ook bij het SNS-fonds. Maar het is wel de eerste keer dat ik zo’n evenement meehelp te organiseren.’

Komt er nog een vervolgevenement?

Mochten de reacties op ‘Kleintje Woodstock’ enthousiast zijn dan is dit misschien wel de voorbode voor een jaarlijks of tweejaarlijks muziekevenement in het Asingapark! Wanneer het maar enigszins kan, graag in dezelfde setting als nu. Henk: ‘Maar ook de organisatie van een wielerronde in en door Middelstum is een plan wat ik al heel lang in mijn achterhoofd heb zitten. Wie weet komt dit er ooit ook nog van.’

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Mensen stellen de aankoop van een kaart vaak tot het laatste moment uit maar van de beschikbaren 400 kaarten zijn er inmiddels al meer dan 200 verkocht en vanaf nu komt de publiciteitsmachine echt op gang. Het is dus een risico om tot het laatste moment te wachten. Daarbij kosten de kaarten in de voorverkoop €7,50 (bij Twinset Fashion, Dio Marja en Zalencentrum Vita Nova) terwijl aan de kassa €10,- betaald moet worden.

Misschien ook nog even goed om te vermelden dat het evenement bij heel slechte weersvoorspellingen kan uitwijken naar Vita Nova. En dat is ook de plek waar na 24.00 uur een afterparty georganiseerd wordt. Wij hebben er heel veel zin in, graag tot zaterdag 31 augustus dus!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69