Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

KGH, De vakantiecolumn van 2019

Klimaatgroep HollandIk ga er weer eens goed voor zitten. Eind juni mag ik altijd de mooiste column van het jaar schrijven voor Klimaatgroep Holland, dé binnenklimaatbeheersers van Groningen! Want ik ben nog steeds van mening dat de voorpret het mooiste onderdeel van een vakantie is. Een toplocatie wordt uitgezocht, snode plannen gesmeed, uitstapjes gepland, de sleur en werkzorgen doorbroken en als het goed is thuisgelaten.

Wat dat betreft zie ik wel een beetje tegen het augustusverhaal op waarin alle vakantieperikelen tot in den treure worden besproken. Dan hebben we het immers allemaal weer gehad, voorpret én vakantie, en wacht ons een lang werkjaar. Die hopelijk uitgerust en met een reiskoffer vol mooie herinneringen wordt aangevangen.

Vaste patronen

De vorige maand bereikte ik een mooie mijlpaal. Klimaatcolumn 75 stroomde uit mijn nog steeds gretig tikkende vingers. Over dik twee bereik ik hopelijk een nog mooiere mijlpaal wanneer ik de honderdste bijdrage voor Klimaatgroep Holland mag schrijven. Iets om mij op te verheugen. Er volgt dan ongetwijfeld een terugblik op het weifelende begin waarin ik nog volop zoekende was naar mijn eigen stijl en de onderwerpen. Het leverde aanvankelijk lange verhalen op.

Tegenwoordig gaat het allemaal wat gemoedelijker. Moest ik mij vroeger nog in allerlei bochten wringen om alle mooie klimaatconcepten in een verhaal te gieten, tegenwoordig werk ik wat meer volgens vaste patronen. Zo heb je naast de vakantiecolumn en het after vakantieverhaal ook nog het Klimaatgroep Hollandse Avond- en het eindejaarsverhaal met daarin een mooie terugblik op wat de klimaatbeheersers nu zoal weer geflikt hebben. Vaak inclusief een treffende quote van directeur Harry Vaatstra die met zijn beschouwende blik op de wereld en de maatschappelijke ontwikkelingen soms haarfijn de vinger op de zere plek kan leggen.

Ik kwam hem onlangs nog tegen langs de velden tijdens het Bedrijvenvoetbal in het Groningse Bedum. De plaats inderdaad waar Arjen Robben geboren is, een van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden. Zal hij zelf al weten waar hij volgend seizoen gaat voetballen? De keuze is reuze inderdaad maar de hoofdsponsoren van dit evenement zijn druk bezig om zijn nieuwe Groningse woning tiptop af te leveren.

Foto: Durandus Knol

Ik werd overigens bij het hoofdveld in een interessante discussie gezogen tussen de klimaatdirecteur en de steakhousehouder uit Termunten die zich enigszins zorgen maakte over de warme week die er aan zat te komen. Gelukkig heeft hij inmiddels al wel een degelijk klimaatbeheersingssysteem van Klimaatgroep Holland aangeschaft maar deze moet nog even gefinetuned worden. Mooi om beide vakmannen ieder vanuit hun eigen vakgebied en passie met elkaar te horen communiceren onder het genot van een lekker gekoeld biertje.

Het tekent de gemoedelijkheid in de onderhandelingen in zowel het voor-, hoofd- en natraject en de bedrijfshuisstijl van werken. ‘Jij kunt wel heel gemakkelijk over ons bedrijf en de technieken schrijven maar in de praktijk steekt het aardig nauw hoor!’, aldus Harry. Dat was een kleine ste(e/a)k onder water van de directeur naar mijn persoontje toe, want ik vermaakte mij smakelijk met deze conversatie tussen beide mannen die van geen wijken wisten.

Belgische Ardennen

Afijn, we zijn in de voorpretfase beland dus. Dat had u vast al wel uit dit enigszins losse voorstukje opgesnoven. En dit jaar kijk ik nog meer naar de vakantie uit dan normaal. Volgens mij heb ik u in de afgelopen jaren al meegenomen naar Tsjechië, Polen, Italië en Frankrijk. Dit jaar zoeken we het wat dichterbij, we gaan naar de Belgische Ardennen. Dus geen ellenlange reizen naar verre bestemmingsoorden waarbij je eerst twintig uur moet rijden alvorens er in te kunnen klokken. En dan aan het eind ook nog eens net zo lang terugrijden hé. Wanneer je dan in bed ligt is het net alsof je nog zit te schommelen in de autostoel.

Nee, dit jaar gewoon vijf uurtjes rijden naar een van horen zeggen prachtig gebied vlakbij huis. Een gegeven, ook nog eens goed voor ons milieu die in deze vakantieperiode nog meer zucht onder een gigantische CO2 uitstoot. Geen tolwegen dit keer en hopelijk ook geen bekeuringen want daar staan de laatste vakantiejaren wel bekend om. Voorzichtigheid troef dus en geen gekke dingen uithalen onderweg.

Fijne vakantie toegewenst!

Ik hoop dat ik u niet alleen maar lekker heb zit te maken. Want de voor- en vakantiepret wens ik iedereen toe hoor. Een andere omgeving opsnuiven werkt vaak heel verfrissend. Andere gewoonten, een andere dagindeling. Even langer blijven liggen. De avond in een zwoele nacht zien overgaan. Man, ik rond snel af. Want mooier dan dit kan het niet worden. Graag tot augustus in een hopelijk heerlijk ontspannende gemoedstoestand. Ik wens alle lezers dan ook een fijne vakantietijd toe! 

Columnpagina Klimaatgroep Holland

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69