Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Johan Keizer over de Braggeltocht in Garnwerd

Johan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Johan Keizer, 48 jaar, geboren en getogen in Feerwerd en samen met mijn partner hebben we een zoon van negen jaar. Mijn opa is ooit bij de molen in Feerwerd begonnen met de verkoop van veevoeders. Mijn vader heeft deze handel vervolgens in 1967 overgenomen en uitgebreid en ik ben in 1990 weer bij mijn vader aan het werk gekomen. In 2001 heb ik Keizer Feerwerd overgenomen en ik hou mij nu dagelijks bezig met de verkoop en advisering van en over veevoeders en kunstmest.

Ik woon tussen Feerwerd en Garnwerd in dus de trek naar dit laatste plaatsje is er zeer zeker ook. Sinds vier jaar zit ik in de organisatie van de Braggeltocht na eerder jarenlang vrijwilliger te zijn geweest. Zondag 14 juli vindt alweer de negende editie van deze unieke tocht plaats.

Hoe en wanneer is de Braggeltocht ontstaan?

De ideeën waren er eigenlijk al vanaf begin 2000. Een van de mijn collega-organisatoren, Derk Maatjes, studeerde een tijdje in Engeland en kwam daar in aanraking met een student uit Utrecht. In die contreien werden regelmatig drekraces en baggertochten georganiseerd. Derk heeft dit idee toen een keer gedropt in de voetbalkantine van VV Ezinge.

Er ging een rijpingsperiode van acht jaar overheen en toen werd de knoop doorgehakt. Het toenmalig bestuur van Garnwerd Grandioos reageerde positief op het voorstel en in 2011 werd de eerste Braggeltocht georganiseerd. De mannen van het eerste uur hadden wat dat betreft al wel een naam opgebouwd op het organisatiegebied want ooit regelden ze bungeejumpen boven het Reitdiep.

In 2011 werd de (waarschijnlijk) eerste drekrace in onze provincie voor het eerst georganiseerd en het evenement kreeg de toepasselijke Groningse naam Braggeltocht mee. Het maximale aantal deelnemers werd op tweehonderd gesteld met als minimum leeftijd tien jaar. Dat laatste geldt nog steeds, inmiddels is het deelnemersaantal opgekrikt naar maximaal duizend!

Wat houdt het precies in?

De deelnemers beginnen bij restaurant Garnwerd aan Zee en leggen vervolgens een parcours van 2,5 kilometer af door en langs allerlei sloten in Garnwerd en omgeving om vervolgens bij de molen in Garnwerd de tocht te beëindigen. Om half drie starten de wedstrijddeelnemers, daarna volgt een lange stoet van recreanten. Zij mogen maximaal 2,5 uur over de tocht doen en hebben onderweg volop gelegenheid om een drankje te nuttigen. Daarbij kunnen ze genieten van allerlei live-optredens.

En ze moeten natuurlijk onderweg opdrachten uitvoeren zoals een dijk afglijden, door een drektunnel ploeteren en over allerlei attributen klauteren. Schoon blijven is er inderdaad niet bij maar ondanks dat zie je de deelnemers met volle teugen genieten.

De tocht was al vroeg uitverkocht?

Binnen zeven uur na bekendmaking van de negende editie was de tocht ook al uitverkocht. De laatste vijf, zes jaar hebben we altijd het maximale aantal deelnemers mogen begroeten maar dit jaar ging het wel heel snel. Waar vroeger de website nog wel eens vast liep, ging ook dat dit jaar heel soepel door enige technische aanpassingen. Duizend deelnemers is ook wel het maximum hoor ook gezien eventuele beschadigingen van de sloten en de slootwallen.

En trekt jaarlijks duizenden bezoekers?

En die duizend deelnemers nemen ook ieder hun eigen belangstellenden mee natuurlijk. Met als gevolg dat zo’n klein dorpje als Garnwerd zo’n drieduizend mensen moet verstouwen op zo’n dag, dus we moeten dan vol aan de bak om alles in goede banen te leiden.

Want die dag zijn een dikke vijftig vrijwilligers bezig met het inschrijven, het parkeren van de auto’s op een terrein van zo’n vijf a zes hectare en natuurlijk onderweg helpen om de tocht in goede banen te leiden. Voeg daarbij nog de verkeersregelaars en de mensen van de EHBO en je begrijpt dat er bij zo’n dag wel wat komt kijken.

De Braggeltocht is een mooi onderdeel van Garnwerd Grandioos?

Garnwerd Grandioos bestaat al heel wat langer en is een dorpsfeest die tegenwoordig op de woensdag begint en op zondag eindigt. Vijf dagen feest dus waarop duizenden mensen afkomen. Garnwerd Grandioos vindt altijd rond het tweede juliweekend plaats.

Op de woensdag wordt de feesttent gebruikt voor de uitvoering van de schoolmusical. Donderdag is er een klaverjas-, sjoel- en darttoernooi, op de vrijdag vindt er een pubquiz plaats, zaterdag wordt er een grote braderie georganiseerd met zo’n zeventig standhouders en ’s avonds treedt er een band op. Zondag is dus de braggeltocht met ook ’s avonds meerdere artiesten in de feesttent.

Gelukkig hoef je het allemaal niet alleen te organiseren?

Nee hoor, we zijn een achtkoppig bestuur dat als een vriendenploeg inclusief een goede onderlinge sfeer met elkaar opschiet. Ik stel mijn collega’s graag aan je voor: Derk Maatjes, Marco Kramer, Ekke-Jan Terpstra, Guido Horst, Peter Nooren, Erik Medema en Richard Kramer. Ieder heeft min of meer zijn eigen takenpakket maar we doen de meeste dingen gezamenlijk.

Vaak beginnen we in januari al weer te vergaderen, we hebben dus ongeveer een half jaar de tijd om de boel goed voor te bereiden. De overgang van de gemeente Winsum naar de gemeente Westerkwartier verliep vrij soepeltjes al zijn bepaalde regels wel wat aangescherpt. Daarbij werken we met een activiteitenlijst die elk jaar ietsjes langer wordt omdat we altijd wel weer verbeterpunten constateren.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jouw Braggeltochthistorie tot dusver?

Het is een prachtig gezicht om die duizend deelnemers te zien vertrekken, het levert één lange sliert met vrolijke gezichten op. Iedereen heeft groot lol. Dieptepunten hebben we gelukkig nog niet meegemaakt. Af en toe verstuikt iemand zijn of haar enkel of knie maar dat mag de pret niet drukken.

We hebben wel eens een schrikmomentje beleefd. Om te zorgen dat iedereen na afloop de dikste braggel van zich af kan spoelen staat er bij de molen een grote douche die met water vanuit het Reitdiep wordt gevoed. Toen de waterpompen qua brandstof bijgevuld moesten worden, dacht iemand dit zonder trechter te kunnen doen waardoor er brand uitbrak. Boven Garnwerd was een grote zwarte rookpluim zichtbaar en dit leverde volop hilariteit op. Helemaal toen de uitgerukte brandweer voor de openstaande brug moest wachten. Maar het is wel een leermomentje geweest hoor, tegenwoordig is de bijvultrechter altijd binnen handbereik.

Heb je nog leuke Braggelanekdotes?

Jaarlijks wordt er een prijs uitgereikt aan de deelnemer met de meest originele outfit, dit leidt soms tot mooie verkleedpartijen. Er heeft zelfs wel eens bruidspaar meegedaan in hun bruiloftskleding. Er gebeurt van alles op zo’n dag maar wat wil je ook, de Braggeltocht heeft met deelnemers uit Engeland en Duitsland zelfs een internationale uitstraling.

Dit jaar komt de ‘verste’ gast uit België, hij moet 382 kilometer overbruggen om hier te komen. En je begrijpt dat we als organisatie die dag erg populair zijn. Normaal zien ze ons niet staan, nu worden we na afloop opvallend vaak hartstochtelijk geknuffeld door de deelnemers….

Feerwerd is voor jou ‘the place to be’?

Ik heb vroeger ook in Winsum en Ezinge gewoond maar ben dus teruggekeerd naar mijn roots. Ik woon aan de Torensmaweg en dat ligt mooi tussen Feerwerd en Garnwerd in. In Feerwerd liggen de voetbalvelden van VV Ezinge, de club waar ik tot zes jaar geleden nog tegen een balletje aantrapte. In Garnwerd wordt ook heel veel georganiseerd. Ik woon dus mooi tussen twee gezellige plaatsjes in.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag graag darten, vissen, voetballen met mijn zoon en af en toe op stap gaan met vrienden.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Het ligt er sowieso aan door wie ik wakker gemaakt wordt. Maar voor stamppot boerenkool met speklapjes ben ik altijd wel te porren. Of voor een leuk feestje natuurlijk.

Waar staat de Braggeltocht over 10 jaar?

Daar zijn we binnen de organisatie nog flink over aan het brainstormen. Volgend jaar is de tiende editie en misschien is dat ook wel een mooi moment om te stoppen met de Braggeltocht en om wat nieuws te bedenken. Garnwerd en het Reitdiep met zijn mooie grote dijken bieden zoveel mogelijkheden. Aan de andere kant doen er ook elk jaar weer nieuwe mensen mee die laaiend enthousiast zijn. Dat worden dus nog pittige discussies.

Wil je verder nog iets kwijt?

We hopen op weer net zo’n mooie editie als vorig jaar toen het prachtig weer was. Neem gerust een kijkje bij het evenement, het is prachtig!

Dit jaar staat de kermis en de feesttent voor het eerst aan de zuidkant van het dorp, aan de Oostumerweg. Eens kijken hoe dat uitpakt. Daarbij is dit natuurlijk ook een geschikt moment om alle vrijwilligers en sponsoren hartelijk te bedanken. En de boeren uiteraard die hun land beschikbaar stellen. Samen zullen we er vast weer een mooi feestje van weten te maken….

(Foto’s onder andere afkomstig van de Facebookpagina van Braggeltocht Garnwerd.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69