Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

(Stads)Rennen met Richard

Introductie 

Heel vroeger voetbalde ik met Richard van der Werff in de E- en D-junioren van de VV Middelstum. Door een verhuizing van Richard verloren we elkaar wat uit het oog. Tijdens de Hippolytusrun dik tien jaar geleden, waar ik op weg was naar mijn beste parcourstijd ooit, kwam hij zo uit het niets een tijdje naast me lopen om bij te praten. Om vervolgens langzaam maar zeker in de horizon op te lossen. De website bracht ons weer bij elkaar toen ik bij hem langs ging om hem te interviewen over zijn hardlooptocht over het Pieterpad, die hij al rennend in twaalf dagen wist te voltooien. We hebben het dan over een afstand van dik vijfhonderd kilometer….

Eind vorig jaar hadden we weer contact. Richard had namelijk nog meer snode plannen. Al rennend wilde hij als een soort van stadsgids met groepen lopers Groningen doorrennen om vervolgens bij de vele highlights van de stad het een en ander uit te leggen. Enthousiast vertelde hij over eerdere evenementen die hij had georganiseerd zoals een eilandentocht langs de Waddeneilanden en allerlei parkoersen die hij op verschillende plekken in de noordelijke provincies had uitgezet. Mij werd al snel duidelijk dat het organiseren Richard in het bloed zit. Hij ging een dag minder werken en stortte zich vervolgens vol overgave op Groningen City Running.

Groningen City Running

En ik mocht best een keer met een groepje mensen een proeftochtje meerennen. Dat moest met mijn fanatieke medevoetballers van Middelstum 4 en hardlopende klaverjasvrienden geen enkel probleem zijn, bedacht ik mij. Helaas bleken zij iets minder fanatiek te zijn dan verwacht en gehoopt. Zij zouden hierdoor iets bijzonders missen. Gelukkig bleek Richard doortastender en zo stond hij op zondag 7 juli even voor negen uur voor mijn deur. Met een auto vol met bekenden toerden we vervolgens via Winsum naar de Bedumerweg waar nog twee mensen zich bij ons aansloten. De City Run tocht kon beginnen…..

We tokkelden van het oude gasregulateurshuis via het UMCG naar de mooie binnenstad van Groningen. Met volop verhalen over Het Prinsenhof, het Provincie- en Stadshuis, de Olle Grieze en de Grote Markt. Het mooie en bijzondere aan deze steegjes is het feit dat Richard deuren opent waarvan je denkt dat ze voor het publiek gesloten zijn. En dan sta je maar zo in een prachtig hofje waar het in de hectiek van de binnenstad heerlijk toeven is. Met naast een prachtig bloemenpraal en oude huisjes vaak in het midden een bleekveld waar vroeger de was gedroogd werd.

Hierdoor waren we maar zo ongemerkt dik een uur verder en vele verhalen en anekdotes rijker. Plus ontmoetingen met allerlei markante personen die ons groepje renners wel interessant leek te vinden. Na wat kortere loopjes werd het tijd voor het langere werk toen we vanaf het politiebureau aan de Rademarkt koers zetten naar het DUO- en belastingkantoorgebouw aan de Kempkensberg. Waar vroeger inderdaad een soort van berg gelegen heeft waardoor de binnenstad van Groningen gemakkelijk met kanonskogels bestookt kon worden. Vandaar dat deze berg afgegraven is.

Het ‘Cruischip’ en Engelse Kamp

De prachtige tuinen rondom het cruiseschip zijn alleen al een bezoekje waard. Door Richard opgewaardeerd met verhalen over de hoogte (met 92 meter net iets kleiner dan de Martinitoren dat het hoogste bouwwerk van Groningen moet blijven) en het aantal flexibele werkplekken waardoor ambtenaren in het begin met elkaar op de vuist gingen om maar een werkplek te kunnen bemachtigen. Vervolgens werd koers gezet naar Engelse Kamp waar ten tijde van de WOI troepen Engelse soldaten jarenlang een kamp hadden opgeslagen waardoor ze het Duitse leger konden ontvluchten.

Het Sterrenbos werd doorkruist, we renden langs de Van Mesdagkliniek en stonden stil bij een van de vele monumenten die aan de WOII en de deportatie van vele Joodse inwoners van de stad herinnert. Iets waar later in de Folkingestraat, waar de Joodse synagoge gevestigd is, nogmaals bij stil gestaan werd. In deze straat word je middels tal van kunstwerken herinnerd aan de deportatie van een groot deel van de Joodse gemeenschap naar verre Duitse oorden.

W.A. Scholten

Tijdens de stadsrun kwam de naam van W.A. Scholten diverse keren naar voren. De steenrijke industrieel (1819-1892) die de stad nogal wat geschonken heeft. En die vanuit zijn theekoepel aan de rand van de Hereweg zo op de trein kon stappen om de laatste honderd meter naar het hoofdstation maar niet te hoeven lopen. De klapdeurtje in de tuin was nog een stille getuige van dit bijzonder feit. We renden langs de Puddingfabriek en door het stationsgebouw om nog even stil te staan bij het ‘Peerd van Ome Loeks’.

Het mooiste stukje kunst van het Groninger Museum valt bijna niemand op maar toch is het Richard gelukt om hem te vinden. Boven in een lantaarnpaal hangt een omgebouwde brandblusser die bijna niet te zien is. Ook een pracht stukje Groningen. We renden door langs de Aa-kerk inclusief Hoge en Lage der A waar we leerden dat er vroeger nog een getijdenstroom was doordat Groningen via het Reitdiep in verbinding stond met de zee.

We naderden zo langzamerhand het einde van deze bijzondere trip. Waarbij uiteraard het gras van het Noorderplantsoen nog even werd meegepikt. Waar heerlijke eetkraampjes ons vertelden dat we er al de nodige uurtjes op hadden zitten. Samen met de streetart aan de Carolieweg zo maar wat extra pareltjes die we mee konden pikken.

De beentjes….

Na een dikke drie uur rennen, keuvelen, luisteren en genieten was het na veertien kilometer Groningen maar zo weer afgelopen. De tijd was voorbijgevlogen, we waren een unieke ervaring rijker. Mijn beentjes ook inderdaad maar het was de moeite meer dan waard. Daarbij houdt Richard altijd rekening met de wensen en samenstelling van de groep.

(Stads)Rennen met Richard is dan ook een heel bijzondere ervaring. Een ideaal uitstapje bijvoorbeeld voor (personeels)verenigingen waarbij er eventueel ook gewandeld en gegeten kan worden (‘Happen en Stappen’). Richard draait zijn hand nergens voor om en laat naast zijn voeten ook zijn stem spreken. Meer weten over deze unieke ervaring? Check dan even www.groningencityrunning.com. Groningen City Running is ook via Facebook te volgen: Facebook Groningen City Running

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69