Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ronald Benninga, Als je groen wit bloed in je aderen hebt……………

Het zal zijn begonnen in 1972, samen met vriendje Jaap Waaijer uit Garrelsweer met de GADO lijn 42 naar de stad. Uitstappen bij het abattoir op het Damsterdiep en dan lopend naar het Oosterparkstadion. In de verte zag je de contouren van de Zaagmuldersweg tribune en we liepen steeds harder. Nog even een halve rookworst bij Van Gelder en ruim op tijd onze plaatsen ingenomen achter het doel. Gescheurde krantensnippers en WC rollen kwamen tevoorschijn. Een beschreven mandarijntje voor onze keeper; Azing Griever. Z-side, Z-side! Mijn eerste seizoenkaart was van papier en kostte dacht ik 85 gulden.

Mee met uitwedstrijden in de bus van De Slingerij reizen. Ik kan me nog een bekerwedstrijd herinneren tegen de IJsselmeervogels in Spakenburg. We wonnen wel maar verloren enkele ramen van onze bus. Met 0-1 winnen tegen FC Amsterdam in het Olympisch stadion in 1973. De Goffert in Nijmegen, beide hakken onder de schoenen verloren want even glijden over de wielerbaan….

In januari 1982 mee naar de Meer in Amsterdam, Ajax uit. Er was nog geen gastenvak en ik zat met vriendje Hans tussen de Ajaxieden. Na 10 minuten was het al 2-0, och och och, tien tien tien…. En…dat gebeurde ook. Na de 2-0 werd het 2-2, 3-2, 3-3 4-3 en 5-3. Nog 9 minuten een penalty, Ronald Koeman scoort de 5-4. Vlak voor tijd wordt Rob(by) Mc Donald geloerd en Ron Jans schiet de vrije trap via ene Johan Cruijff tegen de touwen 5-5! Waanzinnig!

Maar ook mee naar de eerste promotie in Vlaardingen: 1-4! Met de beste spits ooit: Peter Houtman. Op het dak van de bus feestend door de stad. ‘De spelers van Theo Verlangen die hebben het voor elkaar, het volgend seizoen op het hoogste niveau de eredivisie is daar’, ha, ha.

Toch waren ook de jaren in de eerste divisie geweldig. Spannende wedstrijden tegen Veendam, Cambuur en Heerenveen. Periodekampioenschappen. Een bekerwedstrijd tegen AZ thuis waar noodtribunes werden gebouwd achter de tribune lange zijde. Wilt u a.u.b. inschuiven? Schitterende herinneringen aan het Oosterpark stadion. Verloren we de toss? Geen punt dan staken we gewoon over naar het doel parkzijde, even over de groene bankjes.

Europese wedstrijden met de broertjes Koeman. Atletico Madrid thuis 3-0. Pittige duels tussen Walter Waalderbos en Hugo Sanchez, op dat moment de beste speler ter wereld. Wanneer hij scoorde maakte hij een radslag. Niet tegen de FC. Er verscheen zelfs een singletje over de stevige duels tussen Wally en Hugo…: Wie Weet Waar Wally Woont!

Voorzitter Renze de Vries, die ons regelmatig trakteerde op een spectaculaire aankoop: Johan Neeskens, Rene Eijkelkamp, Bud Brocken, Fandi, John de Wolf, Ron van der Berg, Wim Koevermans, Adrie Van Tiggelen, Harry Schellekens, Sammy Morgan of Mariano Bombarda. Het debuut van Erwin en Ronald Koeman en de kleine Arjen Robben.

1998 de degradatie in Leeuwarden tegen SC Cambuur. Supportersrellen, wat een drama. In 2000 promoveerde de FC in Emmen door een geweldige goal van Magnus Johanson. Iedereen wilde bij deze wedstrijd aanwezig zijn. Maar het kleine uitvak was binnen een uur uitverkocht. Een paar vrienden uit het dorp vroegen mij of ik ook een kaart had bemachtigd. Nee man, maar ik ga wel met een schep en een ladder. Ehh?

Ik ben om negen uur ‘s ochtends op de Oude Meerdijk en graaf met mijn schep een tunnel onder het toegangshek door. Lukt dit niet dan met de ladder over het hek. ‘Wauw, mogen wij dan wel mee?’ In Emmen zag het blauw van de massaal aanwezige politie. Geen doorkomen aan. Ineens zag ik de spelersbus aankomen en kreeg een top idee. De bus stopte en de deur opende. Voorin zaten trainer Jan van Dijk en elftalleider Theo Huizinga. ‘Theo kunnen wij misschien drie trainingsjacks lenen? Dan lopen we zo met jullie het stadion in?’ Lachen! ‘Geen kaarten jongens?’ Nee man. ‘Ik heb er nog drie’, zei Theo. En…..niets betaald! Geweldig!

De laatste wedstrijd in het Oosterpark, the Last Post van Henk(ie) de Haan, kippenvel. Ik schreef de directie een brief of ik mijn stoeltje mocht meenemen. Alle belangstellenden mochten op een maandagmiddag komen… Iedereen met een gereedschapkist in de weer. Een eigen FC tribune in onze tuin.

De Euroborg werd gebouwd. Ook hier beleefde de club prachtige successen met o.a. Erik Nevland, Marcus Berg, Tim Matavz, Louis Suarez, Virgil van Dijk en Hans Hateboer. In 2015 speelde de FC niet al te best. ‘Niet om aan te gluren, ik kom hier niet weer’, hoorde ik om mij heen. In de KNVB beker zat het ineens vreselijk mee. Er werd gewonnen van Vitesse door een rare beslissing van de scheidsrechter: penalty en rood voor een Vitesse speler. 4-0 werd het!

In de halve finale weer een gelukje, thuis tegen Excelsior. De finale was daar, de Kuip in Rotterdam! PEC Zwolle werd verslagen met 2-0, beide goals van Albert Rusnák. Wat een geweldige dag was dat! De Kuip was van ons! En alle mopperende supporters? Die waren er in het nieuwe seizoen gewoon weer.

Als je al 46 jaar seizoenkaarthouder bent maak je hoogte- en dieptepunten mee. Dat hoort er gewoon bij! Maar een echte supporter ben je niet alleen in goede tijden maar juist ook in de wat mindere periodes. FC Grun 4ever! Spelers komen en gaan. Zelfs een nieuw management. Hulde en petje af voor Hans Nijland. Niemand had deze klus beter kunnen doen!

De club verandert. De nieuwe generatie neemt het stokje over. Er komen weer mooie jaren aan! Daar MOET je toch bij zijn?

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69