Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Vroeg pieken is het nieuwe afteren, Dauwpop 2019

We waren net het Dauwpop muziekfestivalterrein in Hellendoorn opgeslopen, als een van de in totaal 15.000 toeschouwers op dit totaal uitverkocht evenement, toen ik deze zin bij de introductie van Kraantje Pappie hoorde. Als top Nederlandse act en meest geboekte festivalartiest van dit jaar mocht Kraan de main stage al om 13.00 uur openen. Op dat moment waren vast nog niet alle bezoekers binnen. Toen ik in ons taxibusje eens omkeek vlak voor de ingang zag ik nog een lange sliert auto’s volgen. En dat lag niet aan de stuurmanskunsten van Frans de Bont die na een jaar afwezigheid weer het vertrouwde stekje achter het stuur gevonden had.

Hoe zeer hij vorig jaar gemist werd, bleek nog eens uit de smakelijke verhalen van Eric die zijn herinneringen aan de vorige editie, of wat er nog van over was, nog eens opdiepte. De wiebelende touringbus vanaf het hoofdstation in Groningen in combinatie met een verzengende hitte had hem in dubbel opzicht genekt waardoor enige uurtjes Dauwpop in slaaprook waren opgegaan. ‘Vroeg pieken is het nieuwe afteren’, was aan hem vorig jaar dus niet besteed. En daarom werd er na een temporijk bierbegin af en toe gas terug genomen middels een verfrissend watertje.

Hij had hierin tijdelijk een kompaan gevonden in Ralf die ons in aanloop naar Hemelvaartsdag weer eens had verrast middels een nieuwe vlam. Opgepikt tijdens Koningsnacht in Groningen maar wonend in Hoogeveen. En dus vertrokken wij om 10.15 uur al op tijd vanaf ons als altijd prachtig sportcomplex in Middelstum waar reisleider Ed en zijn Paulien het zeer fraaie busje reeds geparkeerd hadden. We gingen er dus niet alleen qua gezelschap maar ook qua vervoermiddel behoorlijk op vooruit was de vroege conclusie op deze aanvankelijk bewolkte morgen. Opgesmukt door smakelijke plasverhalen van Dr. Brouwer en klepverschuivingen voor en na de daad.

Watertjes waren later die dag trouwens ook nodig om Keessie van der Naald zijn coupe gelvrij te krijgen waardoor hij alsnog een bezoek aan de flamboyante kapper op het terrein kon brengen. Een fris, opgeschoren koppie was zijn deel. Mede mogelijk gemaakt door een gulle gift van Abeltje die zijn vriend Jack Daniels al weer gevonden had in de loop van de dag. Een dag vol met bekende gezichten ook. Geplande en verwachte zoals de vier hotelgasten uit Middelstum maar ook een mooi weerzien met oude bekenden, inmiddels neergestreken in het Drentse Schoonebeek. Maar ook bekende gezichten uit het nabijgelegen Eenum, inmiddels ook trouwe festivalgangers.

Ik heb zelf genoten van vrij veel optredens voor mijn doen. Hierbij op de been geholpen door een biertje, mixje en cocktailtje op zijn tijd. Ik blijf erbij dat dit de energielevel toch verhoogd waarna ik na een klein dipje rond zessen toch de weg terug weer kon vinden. Letterlijk en figuurlijk want je kan ook uren over het terrein zwalken zonder wat bekends tegen te komen, kwam ik tijdens een Remi-moment achter.

Kraantje Pappie dus, daar begon het op deze dag mee en uiteraard werden we van harte welkom in de feesttent geheten, gevolgd door een vleugje Ronnie Flex en zelfs een snufje nostalgie met Fatal Flowers waar Frans zijn hart helemaal bij op kon halen. Kaiser Chiefs en uiteraard Nielson mochten niet op de palmares ontbreken en ik zag nog een vleugje van De Staat. Maar om tien uur volgde toch een prachtige afsluiting hoogtepunt, niet op het hoofdpodium maar in het intieme ‘The Barn’ waar Daniel Lohues ons mee nam in het prachtige Drenties dialect middels een energie (rock)show. Daar kon geen danskuil, enge bos, Glory Hole, party pit of King King dansgelegenheid tegen aan.

Daarna was het rond elven verzamelen geblazen, altijd een lastig onderdeel van de dag om iedereen weer in het gareel en busje te krijgen. En dus vergaapten wij ons tussentijds nog maar eens aan de vertrekkende bezoekers die in wisselende staten de uitgang al dan niet vrijwillig wisten te vinden. Een uur later was het gelukkig zover, zeker tot opluchting van Marten die het wel weer welletjes vond voor vandaag maar eenmaal in de bus helaas voor zijn medepassagiers weer hernieuwde energie vond.

Zat het vroeg pieken toch in de voorpret op deze dag? Nee, gelukkig niet! Dauwpop verliep zelf ook heerlijk relaxt met een lekker stukje muziek en een hapje en drankje op zijn tijd en elkaars aangenaam gezelschap. Ralf werd rond enen in Hoogeveen gedropt voor zijn eigen afterparty en De Bont en Co brachten rond tweeën het taxibusje terug naar de stad, waarvoor hartelijk dank. De luikjes konden dicht, de 25e editie (be)viel uitstekend.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69