Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Harmannus Blok, verstoppertje

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…. Een leuk spelletje om zonder verdere middelen kinderen een tijdje zoet te houden. Maar ook in de grote mensenwereld toepasbaar. We hebben nagenoeg allemaal ogen waarmee we kunnen kijken. En toch zien we niet dezelfde dingen. Soms moeten ons de ogen ergens voor geopend worden.

Zoals voor het unieke gebied waarin we wonen in Noord-Groningen. Zowel in de oude gemeente Winsum als nu ook in de nieuwe gemeente Het Hogeland mag ik me als wethouder bezig houden met de portefeuille, zoals dat in vakjargon heet, recreatie & toerisme. En sinds ik daarmee bezig ben zijn mij de ogen geopend en zie ik nu veel meer dan dat ik eerder zag.

Ik ben een rasechte Groninger en opgevoed met het adagium ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’. En dat is vaak ook zo, maar soms moeten we als Groningers toch echt wat minder bescheiden zijn en wat hoger van de toren blazen. En dat geldt zeker als je kijkt naar het unieke gebied waarin we wonen.

‘Ex Undis’ luidt de wapenspreuk van de nieuwe gemeente Het Hogeland. En dat geeft precies aan waar dit gebied vandaan komt, ‘Uit de golven’. We wonen op de vroegere zeebodem, in een prachtig wierdenlandschap. Een landschap dat de geschiedenis vertelt als je er goed naar kijkt.

We grenzen kilometerslang aan een uniek natuurgebied, aan Werelderfgoed Waddenzee. We hebben het nationaal park Lauwersmeer en we hebben één van de oudste cultuurlandschappen van Europa (het Reitdiepgebied) en aan de andere kant van het Reitdiep ligt nog het nationaal park Middag-Humsterland, waar we tot mijn spijt, een deel van hebben weggegeven aan het Westerkwartier, maar wat eenzelfde ontstaansgeschiedenis heeft en dus landschappelijk met ons is verbonden. En daarnaast hebben we een geweldig mooie en bruisende stad als goede buur en zijn we de toegangspoort naar twee prachtige eilanden, Schiermonnikoog en Borkum.

En al dat moois wat we in of nabij huis hebben verdient het om gezien en beleefd te worden. Daar zijn vele ondernemers en organisaties al druk en goed mee bezig. Het bruist van de initiatieven, vaak kleinschalig. Een expositie in één van de vele galerieën of een streek- of boekenmarkt in/nabij één van die vele middeleeuwse kerken. Om maar iets te noemen uit het ruime aanbod. Dat kleinschalige is de kracht van het gebied en moeten we blijven koesteren.

De nieuwe gemeente Het Hogeland wil de recreatie & toerisme naar een hoger plan brengen. Maar niet met beleid vanachter een bureau bedacht. Wij weten het in het gemeentehuis niet beter dan de mensen in het veld. Daarom wat ons betreft de krachten bundelen. Naar één toeristische organisatie die die krachten bundelt, maar waarin de ondernemers ook zelf aan het roer blijven staan. Met professionele ondersteuning en nauwe samenwerking met de gemeente. En dan vooral dat kleinschalige laten zoals het is. Misschien wat meer met elkaar verbinden en zichtbaarder maken. Maar wat goed is, zeker zo laten.

Het grootschalige vraagt meer aandacht. En uiteraard kijken we dan vooral naar het Lauwersmeer en Lauwersoog. Nu al het centrum van onze recreatie & toerisme. Maar daar kan meer. Vooral vanwege de unieke eigenschappen van dat gebied. Dark Sky, het Werelderfgoed Waddenzee. Dat moet beleefd worden. Het geplande Werelderfgoedcentrum daar heeft dan misschien een valse start gemaakt. Maar het is zeker een toegevoegde waarde voor Lauwersoog en de regio.

Als we ons maar niet alleen focussen op dat nieuwe gebouw, maar breder naar het hele gebied Lauwersoog / Lauwersmeer e/o kijken. En dan kunnen er prima nieuwe gebouwen en functies bij. Naast al die kleinschalige trekkertjes hebben we ook grootschalige trekkers nodig. Dan krijgen we een goede balans en kan men van elkaar profiteren.

Maar niet alleen Lauwersoog heeft potentie. Wat te denken van het unieke Noordpolderzijl? Een geweldig visitekaartje en prachtige plek om de Wadden met de kwelders te beleven. En wat te denken van de Eemshaven? Biedt ook deze economische motor van Het Hogeland geen kansen voor de toerist?

En dan heb ik nog niet eens gehad over al die Middeleeuwse kerken met haar monumentale orgels. We hebben naast Werelderfgoed Wadden nog veel meer (cultureel) erfgoed in huis. Een dichtheid aan rijksmonumenten bijvoorbeeld die je bijna nergens vindt. We hebben rijke Amsterdamse school architectuur. We hebben De Ploeg. We hebben heel veel in huis.

En nu uitstallen dat alles. En promoten. En trots zijn. Opdat jij ziet wat ik ook zie!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69