Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Addie Dost over het 100 jarig jubileum inclusief spectaculaire loterij van SV Woltersum

Addie, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Addie Dost, 60 jaar en werkzaam als portier bij Aldel in Delfzijl na jarenlang bij Scholma Druk in Bedum gewerkt te hebben. Geboren in Appingedam, getogen in Ten Boer en inmiddels al weer 26 jaar in het mooie Woltersum wonend, een dorpje met zo’n 350 inwoners. Woltersum is ook de plaats waar mijn vrouw Irene vandaan komt. We wonen samen met onze honden Baloe en Buddy aan de Bouwerschapsweg.

Ik hou van fietsen, wandelen en tuinieren. Verder ben ik voorzitter van de Sport Vereniging Woltersum en voorzitter van de jubileumcommissie ter ere van honderd jaar SV Woltersum. Ook neem ik deel aan het dorpsvernieuwingsproject Woltersum.

SV Woltersum zit in je hart?

Ja, de sportvereniging vind ik een belangrijke club in het dorp. Het brengt leven in de brouwerij en houdt mensen in beweging, letterlijk en figuurlijk. Ik ben in totaal zo’n 27 jaar lid van de SVW. Vanaf het begin heb ik allerlei bestuursfuncties vervuld en ben ik elftalleider geweest van verschillende teams. Ook heb ik de jeugd getraind en jeugdwedstrijden gefloten.

Zelf heb ik tot mijn 12e gekeept bij de jeugd van Omlandia. Langer lukte niet door mijn onderbeenprothese. Maar daar treurde ik niet lang om want het zitvolleybal bij Dio Bedum beviel ook uitstekend. Dat ging zo goed dat ik zelfs het nationaal team gehaald heb. Dio was ook de club waar ik mijn eerste bestuurlijke ervaring heb opgedaan. Toen ik in Wolersum kwam wonen, was ik wekelijks op het voetbalveld te vinden en dan weten de mensen je vanzelf te vinden voor allerlei functies.

Sinds vorig jaar juli ben ik (opnieuw) voorzitter van SV Woltersum, ik vind het een prachtige vereniging. We hebben op dit moment zo’n 140 leden en donateurs. De voetbaltak bestaat uit twee (zondag)seniorenelftallen en we hebben nu nog één jeugdteam, een zevental in de JO-12 competitie. Daarnaast kan men bij ons volleyballen, badmintonnen en we doen ook aan jeu de boules. We runnen de club met zeker 20 vrijwilligers. Ook hebben we een 40-tal trouwe sponsoren die de club financiële ondersteuning geven.

En binnenkort bestaat de club 100 jaar?

Ja, op 18 juni 2019 om precies te zijn bestaan we een eeuw! SV Woltersum is opgericht door drie zeventien jarige jongemannen op 18 juni 1919. We zijn er trots op dat we dit op 21, 22 en 23 juni kunnen en mogen vieren. Eigenlijk is het heel bijzonder dat deze vereniging zo oud is geworden. Financieel gezien is het nogal een probleem om het hoofd boven water te houden. We hebben namelijk geen kantine-inkomsten. Het biertje na afloop wordt in het dorpshuis genuttigd. Door een aantal acties te organiseren genereren we wat financiële armslag. En we hebben natuurlijk onze sponsoren, donateurs en leden.

Dat betekent een heel weekend feest?

Inderdaad, op 21, 22 en 23 juni hebben we groots uitgepakt. Het bijzondere aan dit feestweekend is dat we het in samenwerking doen met dorpsbelangen en de Vereniging Voor Volksvermaak Woltersum. Het is namelijk zo dat het 100 jarig jubileum samenvalt met het drie jaarlijks dorpsfeest en het jaarlijks kermisweekend. Daarom hebben we besloten dit samen te organiseren.

Op vrijdag is er een voetbalwedstrijd tussen Oud-FC Groningen en een gelegenheidsteam van Woltersum. Na de wedstrijd is er een feestavond met RadioNL, René Becker en Lucas & Gea. Zaterdag is er de optocht met versierde wagens die allemaal iets met sport uitbeelden en het hele dorp wordt rond het thema sport versierd. In de feesttent is ‘s middags de reünie voor leden en oud-leden en is er een fototentoonstelling in het dorpshuis.

De dag wordt afgesloten met een spetterende feestavond met live muziek van MELROSE. Op zondag hebben we een spectaculaire hindernisbaan van 100 meter waarop wedstrijden worden georganiseerd. We sluiten weer af met muziek van coverband O-fyftie en om 18.00 uur hopelijk de trekking van onze jubileumverloting. En natuurlijk is er het hele weekend kermis.

Inclusief een spectaculaire verloting?

Ja, we hebben een grote jubileumverloting georganiseerd met als hoofdprijs een KIA Picanto ComfortPlusLine Navigator ter waarde van €15.000,- van KIA Weesepoel uit Ten Boer. Als tweede prijs hebben we twee E-bikes van BOB Tweewielershop uit Ten Boer. De derde prijs is een jaar lang elke week voor vijftig euro aan boodschappen doen bij de Coöp In Ten Boer.

Er worden maximaal 1500 loten verkocht van €50,- per stuk. De winkans is dus relatief gezien heel groot. Als mensen nog loten willen kopen dan kan dat. Graag zelfs, want voor zaterdag 1 juni moeten we nog zo’n 200 loten verkopen om de actie door te kunnen laten gaan. Spannend inderdaad maar we vertrouwen erop dat het goed komt. Ook de lotenverkoping bij VV Eenrum kwam pas echt in de laatste weken echt los.

Mochten de lezers een kansje willen wagen, surf dan even naar de verkoopsite http://www.svwoltersum.com/reunie/loten-verkoop.html. Daar staat precies aangegeven hoe u de loten kunt bestellen/kopen. Hier staan ook de voorverkoopadressen vermeld.

Voor het eeuwfeest is een speciale jubileumcommissie opgericht?

Ja, dat doen we met een jubileumcommissie die bestaat uit leden van SVW, Dorpsbelangen en de VVV. We zijn met zijn negenen met ieder zijn eigen takenpakket. De onderlinge samenwerking verloopt soepeltjes, de vergaderingen voorzitten is dan ook geen straf voor mij.

Wat gaat er met de opbrengst gebeuren?

De opbrengst gaan we gebruiken om aanpassingen te doen aan onze accommodatie en de kosten te dekken van ons jubileum. We denken na over een mogelijke aanschaf van een robotmaaier waardoor we vervolgens kunnen besparen op de jaarlijkse gemeentelijke kosten. Ook een nieuwe geluidsinstallatie voor in het dorpshuis staat hoog op ons verlanglijstje.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je SV Woltersum carrière tot dusver?

Een persoonlijk hoogtepunt vind ik toch wel het jaarlijks schoolvoetbaltoernooi wat al meer dan vijftig jaar wordt georganiseerd door de SV Woltersum. En natuurlijk de kampioenschappen van diverse jeugdteams in de afgelopen jaren.

Als dieptepunt wil ik toch het plotseling overlijden van onze clubman en leider van het eerste elftal Eltje Dijkema aanmerken. Hij overleed in december 2018 op dik zeventig jarige leeftijd na eerder die dag nog een bezoek aan het sportpark te hebben gebracht.

Heb je nog leuke (jubileum)anekdotes?

Vorige week kreeg een van onze commissieleden een telefoontje van een man uit Nuis die graag zaterdag langs wilde komen om loten te kopen. Hij kwam met de taxi die ook gewoon bleef staan wachten en kocht voor €250,- aan loten om vervolgens weer terug naar Nuis te gaan.

Een hele onderneming dus voor deze man die geen auto en computer tot zijn beschikking had. Maar hij wilde toch graag loten van onze club kopen nadat hij hierover iets in de krant had gelezen. Deels omdat hij als oud veehandelaar vroeger veel handel in deze omgeving had maar ook omdat hij in het verleden al heel veel (hoofd)prijzen met verlotingen had gewonnen. Een groot kanshebber dus om in de gaten te houden, haha.

Woltersum is voor jou ‘the place to be’?

Ja, Woltersum is mijn dorp! Hier voel ik mij thuis en ik hoop dat ik er nog lang mag wonen. Hier wonen (h)eerlijke mensen met een fijn eigen dorpsleven. Hoe kneuterig het soms ook is, Woltersum is een dorp met een eigen identiteit.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag graag in de tuin bezig zijn. Ook mag ik graag fietsen en wandelen. Maar het bestuursleven slokt toch de meeste tijd op, gelukkig zie ik ook dat als hobby.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, ik prefereer een rustige nachtrust. Daarbij draai ik voor mijn werk regelmatig nachtdiensten, laat mij tijdens mijn vrije nachten dus maar lekker liggen.

Waar staat SV Woltersum over 10 jaar?

Woltersum viert over 10 jaar haar 110 jarig jubileum, daar ben ik van overtuigd. We gaan er met elkaar voor zorgen dat de club blijft bestaan. Daar ga ik in ieder geval mijn best voor doen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ja mensen, help de SV Woltersum door loten te kopen via http://www.svwoltersum.com/reunie/loten-verkoop.html. U steunt niet alleen een goed doel maar ook een prachtige vereniging en daarbij maakt u kans op geweldige prijzen. Uiteraard bent u ook van harte uitgenodigd om langs te komen tijdens ons gezellige jubileumweekend om het 100 jarig bestaan van de SV Woltersum mee te vieren!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69