Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Eric en Gea de Rover over de lamme die de blinde helpt in Ik & Zorg Oldenzijl

Kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Ik weet zeker dat ik ook namens Gea het woord mag voeren die net even voor een klus weg is gegaan. Zelf ben ik een geboren en getogen Oldambtster. Vanuit Delfzijl verhuisden we naar Nieuwolda en daar heb ik tot mijn 17e gewoond. Een opleiding in de zorg als activiteitenbegeleider bracht mij naar Groningen waar ik op kamers ging wonen. Via een stage ben ik bij NOVO terechtgekomen, dat heet nu Cosis. Daar heb ik ook diverse opleidingen gehaald en ik ben in de zorg blijven hangen.

Inmiddels neem ik zo´n vijfendertig jaar zorgervaring met mij mee, onder andere voor de Noorderbrug, Opmaat en Het Poortje. Het zorgwerk bracht mij bij de NOVO in contact met Gea waarmee ik inmiddels al weer jarenlang getrouwd ben. Samen hebben we twee dochters gekregen die studeren in Nijmegen en Groningen. Gea is een echte ´Oethoester´ en we hebben dan ook lange tijd in Uithuizen gewoond. Ook Gea heeft langdurig in de zorg gewerkt, onder andere bij de NOVO, De Tille in Uithuizen (een onderdeel van Lentis).

Van daaruit is ze een kinderdagverblijf begonnen. Ook ik werd zelfstandige en werkte bij Doezorg met enige mensen samen waarmee ik een aantal projecten in de dagbesteding heb opgezet. De eerste aanzet wellicht tot Ik & Zorg in Oldenzijl waar je nu beland bent…..

Ik & Zorg is een bijzonder woon- en zorgproject, hoe is dit ontstaan?

Het heeft enige voeten in de aarde gehad, alvorens wij onze droom konden realiseren. De locatie was bij ons bekend want dit gebouw was vroeger een daltonschool waar onze kinderen en een pleegdochter nog les hebben gehad. In 2014 kwam het gebouw echter leeg te staan. Wij hadden toen zoiets van, daar moeten we wat mee en langzaam meer zeker rijpten de ideeën om er een gezinshuis van te maken. Met deze plannen zijn we toen naar de wethouder gestapt.

Daar zijn de plannen eerst blijven steken. De school werd aangehouden als mogelijke opvangplek voor leerlingen wanneer door de aardbevingsproblematiek scholen moesten worden aangepakt. En dus gingen we op zoek naar een andere plek. Zo hebben we bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiging van de gemeente Loppersum over de molen in Garsthuizen. Maar deze werd op den duur verkocht. En dus waren we eerst weer terug bij af.

Ik kwam echter in contact met aannemer Bertil Sietsema uit Uithuizen wiens vrouw bij mij op toneel zit. Hij heeft toen de plannen gelezen en raakte enthousiast. Hij had zoiets van, we proberen nogmaals bij de gemeente binnen te komen en zo maakten we een afspraak met de toenmalige burgemeester Marijke van Beek. Zij raakte zeer enthousiast over de plannen en we kregen in de persoon van Bouwe Luurtsema een contactpersoon om onze ideeën verder uit te werken. Het heeft al met al nog een jaar geduurd voordat we in juli 2018 dit pand hebben gekocht. Na de bouwvak is de aannemer begonnen met de verbouwing.

Wie komen hiervoor in aanmerking?

En met de verbouwing hebben ‘onze mensen’ enorm goed meegeholpen. Met een groot deel van deze mensen ben ik in contact gekomen via het WMO Doezorg traject. Ik heb ze destijds uitgelegd wat mijn plannen waren en zo´n zes a zeven personen hebben er voor gekozen om mee te gaan in dit Ik & Zorg traject. Het gaat om mensen met een lichamelijke dan wel geestelijke beperking die vanuit een WMO (Wet maatschappelijke Ondersteuning) of WLZ (Wet Langdurige Zorg) situatie tussen wal en schip dreigen te raken.

Hier wonen en werken dus mensen die vanuit de WMO en WLZ een indicatie hebben en zelf hun zorg in kunnen kopen. Jong en oud kan hier terecht voor dagbesteding. De oudste is 71, de jongste een jaar of 15, 16. En Gea is daarbij ook nog gastouder waardoor hier dagelijks baby´s, peuters of kleuters rondlopen. Dat brengt een hele mooie mengeling en extra activiteiten met zich mee.

Het gezinshuis is gevestigd in Oldenzijl?

Hoe we hier terecht gekomen zijn, is inmiddels bekend. Alvorens te beginnen, hebben we een presentatie voor de dorpsinwoners en overige belangstellenden gehouden waarvoor we diverse mensen hebben uitgenodigd. Uiteraard was er ook de gelegenheid om vragen te stellen. Na die tijd mochten we enthousiaste en positieve reacties ontvangen vanuit de (dorps)gemeenschap.

Dit enthousiasme werd mede ingegeven omdat dit initiatief ook de overlevingskansen van het dorpshuis in Oldenzijl heeft vergroot. Deze zit aan het gebouw vast maar is nog steeds eigendom van de gemeente. Maar we kunnen wel van elkaars ruimte gebruik maken.

Daarbij hebben we vanuit de provincie toestemming gekregen om in dit gebouw negen wooncompartimenten te runnen met elk een eigen adres. Mensen die hier komen wonen, kunnen daardoor ook huursubsidie aanvragen. Van de negen kamers zijn er inmiddels vier stuks verhuurd en twee worden gebruikt als logeerruimte want daar is ook veel vraag naar.

Wat zijn zoal de werkzaamheden die dagelijks worden uitgevoerd?

De gezelligheid staat bij ons voorop, daar is onze dagbesteding ook op ingericht. Tussendoor een krantje lezen of een praatje maken is dus geen enkel probleem. Wel proberen we voor iedereen natuurlijk een gerichte invulling te vinden. Zo hebben we de samenwerking gezocht met bijvoorbeeld de Eemstuin in Uithuizermeeden waar op ecologische wijze wordt getuinierd en we proberen samen te gaan werken met de lagere school in Zandeweer.

Daarbij gaan we in de toekomst werkzaamheden verrichten in de dorpstuin en ook de bewoners in het dorp kunnen gebruik maken van onze diensten. Met het kerkbestuur zijn we in gesprek over bijvoorbeeld onderhoudsklussen in en om de kerk, denk hierbij ook aan het opknappen van oude graven. Ons motto, de lamme helpt de blinde, komt hierin helemaal tot zijn recht. Iedereen kan en mag op zijn of haar manier een steentje bijdragen.

Zo gaat hier vanaf juli een kok aan het werk en uiteraard mogen onze mensen hem van alle kanten mee helpen. Van inkoop tot het opscheppen op het bord en alles wat daartussenin zit, de werkzaamheden zijn zeer divers.

Wat kunnen jullie over het eetcafé vertellen?

Om de binding met het dorp en nabije omgeving te vergroten organiseren wij elke donderdagmiddag van 17.00 tot 18.30 uur een eetcafé. Uiteraard helpen onze mensen hieraan mee, onder andere met groente snijden, uitserveren enz.. Het maandmenu is op onze website te zien (www.ikenzorg.nl/maandmenu/). Het beste is om van te voren even te bellen of er nog plek is want soms weten een kleine twintig mensen ons wel te vinden waaronder een harde kern die altijd langskomt.

Maar wat wil je ook. Voor €4,-, kinderen onder de zestien €3,- krijg je een lekker driegangenmenu voorgeschoteld. Met liefde en enthousiasme bereid inderdaad. De maaltijd wordt in het aangrenzende dorpshuis uitgeserveerd.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten vanuit Ik & Zorg tot dusver?

Dat we dit uiteindelijk na een toch wel lang voortraject gerealiseerd hebben, vind ik toch wel een hoogtepunt. Dat geeft elke dag weer een groots gevoel. Een absoluut dieptepunt is het overlijden van Linde. Zij zou hier ook komen wonen maar is helaas op 21-jarige leeftijd overleden en ligt hier vlakbij op het kerkhof van Oldenzijl begraven. We hebben nog steeds een goed contact met haar ouders, dat is heel fijn.

Hebben jullie nog leuke zorganekdotes?

Na de aankoop hebben we met zorg al die kleine Wc’s er uit gesloopt en ook nog wat wasbakken. De vraag wat hiermee te doen werd beantwoord toen een man binnen kwam lopen wiens zoon samen met zijn vrouw een Bed & Breakfast in Denemarken wilde beginnen. Hij had hier wel belang bij. En zo zijn we met een van de bewoners met een bestelbus vol met spullen die kant op gegaan en hebben daar een weekend doorgebracht.

Op die manier hebben we wel vaker leuke uitstapjes en activiteiten met onze bewoners. Met Linde zijn we eens naar Appelpop geweest en met kerst hebben we in plaats van een kerstpakket de Macro leeggeplunderd en is er een sjiek kerstmaal voor ons gekookt die we met zijn allen gezellig hebben opgegeten.

Oldenzijl is voor jullie ‘the place to be’ geworden?

Wij wonen inderdaad zelf op de bovenverdieping. In principe zijn we 24/7 in het gebouw aanwezig maar het is wel een plek waar we ons terug kunnen trekken. Voordat we hier in konden, hebben we ook nog een tijdje in Oudeschip gewoond en ook in dit gebouw hebben we op verschillende plekken geslapen. Zo konden we mooi het hele bouwproces volgen. Maar zo langzamerhand valt alles een beetje op zijn plaats en hebben we zeker ons stekje gevonden.

Nog tijd voor hobby’s?

‘Heb jij nog hobby’s Gea?’ De net binnengekomen vrouw des huizes somt op: ‘Werken en hobby’s vloeien misschien wel in elkaar over. Ik mag graag wandelen en koken en doe dat ook met de bewoners. Lekker uit eten gaan met Eric is ook een hobby van mij.’

Eric vervolgt: ‘Ik mag graag barbecueën en we hebben onlangs een Pipowagen gekocht die nog opgeknapt moet worden. Maar het is de bedoeling om dat met ‘de jongens en wichter te doan’. Mijn grootste hobby is toch wel het racen in een BSA zijspan waarbij ik de bakkenist plaats inneem.’

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Laat ons in principe maar lekker slapen. Alleen bij calamiteiten in huis of binnen de familie zijn we direct paraat natuurlijk. Eric: ‘Een zoute haring gaat er altijd in!’

Waar staat Ik en Zorg over 10 jaar?

We hopen op dezelfde plek en dat we dan zoiets hebben van ‘we hebben het geflikt!’. Hopelijk nog steeds met hetzelfde gedachtegoed als nu, het samen doen en beleven. En met een goede band met de mensen uit het dorp. Als je ons logo goed bekijkt dan kun je zien dat er over nagedacht is. De I en Z van Ik en Zorg zijn in elkaar verweven tot een R. Naast onze familienaam Rover is het ook een runeteken voor ratio, rein of behouden vaart. Dat laatste wensen wij ons en de mensen die hierbij betrokken zijn zeker toe.

Willen jullie verder nog iets kwijt (wat maakt jullie uniek)?

Het is van jezelf lastig te zeggen wat ons zo uniek maakt natuurlijk. Wel roemen bezoekers de sfeer, openheid en gelijkwaardigheid die hier heerst. Er hangt een positieve vibe wordt vaak gezegd. Mocht je nieuwsgierig geworden zijn, stap dan gerust een keer bij ons binnen. Dat is ook voor de mensen hier heel leuk. De koffie staat klaar en uiteraard is een rondleiding mogelijk. Graag tot ziens dus! (www.ikenzorg.nl)

(De foto’s zijn afkomstig van de Facebookpagina van Ik & Zorg)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69