Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Robbert van Barneveld, ‘Marenland Winsum is veel meer dan (water)recreatie alleen!’

Robbert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Robbert van Barneveld, 27 jaar, geboren en getogen in Winsum. De plaats die ik na een studentenuitstapje in Groningen begon te missen dus ik ben blij dat ik er nu weer woon. Ook nog eens tegenover de plek waar ik ben opgegroeid. Samen met mijn broer Ruud ben ik eigenaar van Marenland recreatie in Winsum. Destijds een grote stap maar wel een sprong waar ik geen moment spijt van gehad heb. Ik ben hier alle dagen met plezier aan het werk.

In 2016 heb je een rigoureuze beslissing genomen?

Eigenlijk is de knoop al een jaar eerder doorgehakt. Mijn ouders kwamen terug van vakantie en we gingen gezamenlijk nog wat eten. Ik was gestopt met mijn studie en wist niet goed wat te doen. Mijn ouders vertelden dat Marenland in Winsum te koop stond en vroegen of ik hier geen oren naar had. Ik had door mijn werkzaamheden voor Wijnkoperij Jos Beeres al de nodige werkervaring opgedaan en daar kwam vanuit het studentenleven ook nog de nodige bar- en dus horeca-ervaring bij voor de studentenvereniging waar ik lid van was.

Ik heb er wel een tijdje over na moeten denken maar werd steeds enthousiaster. Ik ben mijn ouders dan ook dankbaar voor al hun ondersteuning en begin 2016 was het moment daar, ik werd eigenaar van Marenland. Een drukke klustijd brak aan. Het was sowieso een hele overgang vanuit het studentenleven maar het ging vanaf het begin af aan eigenlijk heel goed.

In drie jaar tijd is er veel gebeurd?

Dat kun je wel stellen ja. In 2016 is het terrasgedeelte aangepakt en ik heb de horecatak nieuw leven in geblazen. Om dit een nog grotere boost te geven, kwam mijn oudere broer Ruud ook in de zaak. Met zijn hotelschoolstudie en zijn werkervaring bij Van Hoeckel is hij een zeer welkome aanvulling. Weer een jaar later werd chef-kok Pieter Velzen aangetrokken om het restaurantgedeelte een impuls te geven. In de zomermaanden was het hier altijd al hartstikke druk maar in de winterperiode kregen we wel eens de vraag of er nog wat te doen was. Dat hebben we met ‘De Jongens uit de Buurt’ aardig weten te ondervangen.

We zitten hier aan het Winsumerdiep natuurlijk op een prachtige locatie. Straks helemaal wanneer het nieuwe sportpark in gebruik wordt genomen, dan zijn we makkelijker bereikbaar. Om onze locatie nog beter onder de aandacht te brengen, hebben we veel geïnvesteerd in onze vindbaarheid op internet. Onder andere door twee mooie websites te maken. En we hebben nog plannen genoeg. Zo hebben we een mooie praam gekocht die in de zomerperiode ingezet kan worden voor bijvoorbeeld een barbecue op het water. Binnenkort wordt er al varende een high tea georganiseerd. Soms moet je creatief zijn en kunnen improviseren.

Wat valt er zoal aan het Winsumerdiep te beleven?

Zullen we bij de waterrecreatie beginnen? We hebben het al over de nieuwe praamaanwinst gehad maar uiteraard verhuren we ook kano’s, kajaks, waterfietsen en (fluister)boten waarmee je zowel het mooie centrum van Winsum als de kleine dorpjes in de omgeving prima kunt bereiken. Ook kun je nu bij ons suppen, of te wel stand up paddling waarbij je staande op de board lekker kunt peddelsurfen. Al met al hebben we een ruime keuze, onze gasten kunnen kiezen uit een assortiment van 100 boten. Bootbezitters kunnen prima bij ons aanmeren in de jachthaven.

Daarbij zijn er ook de nodige overnachtingsmogelijkheden. Zowel in het gebouw in onze knusse bedstee-hotel als buiten in trekkershutten of in een van onze twee meer comfortabele Scandinavische huisjes. En op de camping kun je ook met een gerust hart je camper kwijt. Naast veertig vaste bedden, is er plaats voor zo’n vijftig camping- en campergasten. Ook groepen kunnen hier prima overnachten voor bijvoorbeeld meetings en vergaderingen. In overleg kunnen zelfs groepsactiviteiten en eetarrangementen worden samengesteld. Ideaal ook voor (bedrijfs)teambuildingactiviteiten.

Je kunt bij Marenland ook heerlijk eten?

Jazeker, en we proberen deze zomer zelfs alle dagen geopend te zijn. Maar dan moeten we nog wel voor de zomerperiode aan nieuw personeel zien te komen. We zijn hartstikke blij met onze vier personeelsleden die de keuken bemannen en kunnen hiermee in de winterperiode vier en ’s zomers vijf dagen geopend zijn. Goed keukenpersoneel is lastig te vinden dus tips voor nieuw personeel zijn van harte welkom.

Naast het lekkere eten heeft u bij ons ook de keus uit een uitgebreide bier- en wijnkaart. Het is dus culinair genieten geblazen. Of het nu voor een borrelhapje bij een drankje op het terras is of een uitgebreide lunch of diner, Pieter en zijn crew draaien nergens hun hand voor om. Klik hier voor onze actuele menukaart: www.dejongensuitdebuurt.nl/menukaart.

Jullie gasten komen uit heel Nederland, hoe kijken ze tegen het Hogeland aan?

We horen eigenlijk alleen maar positieve berichten. De rust wordt geroemd maar ook het beeld van de stugge Groningers is al snel achterhaald. De mensen verbazen zich over de vriendelijkheid en dat er altijd tijd is om een praatje te maken. Met bijvoorbeeld de Pieterpadlopers trekken we als provincie natuurlijk al een specifiek publiek. Publiek die de rustige landweggetjes en mooie kleine dorpjes vaak op waarde weet te schatten.

Wat wil je kwijt over de Highland Games in Winsum?

Sowieso dat deze op zaterdag 25 mei voor de tweede keer worden gehouden. Deze Games worden georganiseerd door de werkgroep Toerisme en Recreatie van de ondernemingsvereniging Winsum en was vorig jaar een groot succes. Met de spectaculaire onderdelen als de kajakbattle, katapult bouwen en de barrel-run is dat ook niet zo verwonderlijk. Helemaal met in het achterhoofd dat de hoofdprijs €500,- bedraagt. Vorig jaar was de focus vooral op de inwoners van Winsum gericht, nu worden teams, bestaande uit zes personen, uit het hele Hogelandgebied van harte uitgenodigd.

Ook wij als Marenland zijn nauw bij de organisatie betrokken. Veel van de games spelen zich ook hier op en rond het terrein af en er is live muziek. De Highland Games beginnen om 14.00 uur en vanaf 15.00 start bij ons het Foodfestival. Wij verkopen vanuit verschillende stands een keur aan etenswaren zoals pizza’s, wafels, ijs, spareribs, heerlijke burgers, enz. enz.. Vorig jaar werkte het weer ook aan alle kanten mee, het werd mede daardoor een fantastisch evenement dat we dit jaar nog grootser op willen gaan zetten.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Marenlandtijd tot dusver?

Ik denk dat de officiële heropeningsdag van Marenland die we op 3 juni 2017 gevierd hebben een dag was waarop we met heel veel plezier terugkijken. We organiseerden toen ook een foodfestival en het was prachtig weer. En zo heb je wel meer dagen met een gouden randje. Ook de beginperiode was mooi, met veel opbouwwerkzaamheden en prachtige verhalen van de man met de gouden handjes die ons meehielp. En natuurlijk is de positieve ontwikkeling die Marenland doormaakt een hoogtepunt.

Dieptepunten hebben we niet gehad, wel leermomenten. En daardoor kunnen we onze gasten nu nog meer van dienst zijn qua service en gastvrijheid.

Heb je nog leuke (horeca)anekdotes?

Ik heb ’s nachts wel eens in paniek een vrouw aan de deur gehad met de mededeling dat haar man niet meer ademde. Dus ik snel er op af met de telefoon in de aanslag om eventueel de hulpdiensten te bellen. Ik gaf de man een stevige por waardoor hij verwilderd ontwaakte en boos op mij werd.

Hij lag dus lekker te slapen maar omdat hij normaal vaak snurkte was zijn vrouw ongerust geworden. Zij kon hem niet wakker krijgen. Gelukkig was de boosheid snel over en zowel de vrouw als ik waren blij dat het niets ergs was. De volgende dag konden we er met zijn drieën smakelijk om lachen.

Winsum is voor jou ‘the place to be’?

Groningen was fantastisch om te wonen maar toch bleef Winsum trekken. Hier ben ik opgegroeid dus ken er ik ook veel mensen. Het ons kent ons gevoel viert wat dat betreft de boventoon. Hier wonen mijn vrienden waarmee ik vroeger gevoetbald heb en ik kom nog regelmatig oud-collega’s tegen waarmee ik bij de Spar gewerkt heb. Daarbij woon ik met veel plezier boven de zaak. Zeg nooit nooit, maar voorlopig hoef ik hier niet meer weg.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik zaalvoetbal nog regelmatig op de vrijdagavond met Futsal Winsum maar dan wel op het allerlaagste niveau. Een (h)echt vriendenteam die het ook in de derde helft vaak heel gezellig heeft. Vroeger voetbalde ik zaterdags op het veld maar dat neemt tegenwoordig te veel tijd in beslag. In mijn studententijd deed ik regelmatig mee aan roeiwedstrijden.

Gelukkig is werken grotendeels hobby voor mij want een potje Fifa met vrienden schiet er steeds vaker bij in. Maar ik kan in de weekenden ook erg genieten van de enthousiaste verhalen van onze gasten wanneer ze aangeven hoe mooi ze het hier vinden. Al varend roemen ze de mooie woningen in het centrum van Winsum die idyllisch aan doen. In de wat rustigere wintertijd heb ik vaak zelf nog wel even de tijd om een weekendje weg te gaan.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Een frikandelletje speciaal maar dat geldt volgens mij voor iedereen bij ons in de keuken want ik merk dat ze gretig aftrek vinden, haha.

Waar staat Marenland over 10 jaar?

Dat vind ik lastig om te zeggen want we zijn hier in de omgeving met zoveel mooie dingen bezig, vooral op toeristisch gebied. Ik had drie jaar geleden niet verwacht dat we zo’n mooie vlucht zouden maken. Ik kan dan ook intens genieten van een mooie zomerdag wanneer het terras vol zit, er op het water volop gevaren wordt en de springkussen vol zit met spelende kinderen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik zou ook de mensen van het Hogeland mee willen geven om eens te (her)ontdekken hoe mooi onze omgeving is. Zeker vanaf het water gezien. Plaatsjes als Garnwerd, Feerwerd en Ezinge zijn vanaf hier makkelijk per boot te bereiken en je ziet het vanaf het water vanuit een heel ander perspectief.

Zelf kan ik ook enorm genieten van de ontwikkelingen in het gebied. Kom gerust een langs, we zien u graag verschijnen. Op onze website www.marenland.nl kunt u nog veel meer informatie over ons vinden. Tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69