Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Monie van Paassen zorgt met haar ondernemende creativiteit voor meer geluk!

Monie, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben een tuindersdochter van 47 jaar, geboren in Schipluiden in het Westland. Ik woon samen met mijn partner Niels waarmee ik een dochter van 2 jaar oud heb, Eva genaamd. Zoon Tim is 24 en woont in Drenthe. Ik heb ook twee kleinkinderen van 3 en 1 jaar oud. Wonend in het drukke westen waren zowel mijn toenmalige partner als ik op zoek naar rust en ruimte. Dat laatste is hier in Eenum zeker gelukt.

Wat het werken betreft ben ik op 16-jarige leeftijd begonnen als timmervakvrouw na de LTS afgerond te hebben, richting houtbewerking. Ik had vroeger weinig zin om te leren maar ben uiteindelijk aspirant gezel geworden. Toen mijn oudere broer een keuze moest maken voor zijn vervolgopleiding ben ik mee geweest naar de open dagen en viel mijn keus op de LTS. De leraren wilden mij wel de metaalrichting laten volgen maar door enige metaalallergieën viel mijn keus op de houtbewerking. Achteraf bleek dat voor mij een gouden greep. Zo raar was de keuze voor de LTS dus niet, ik kon lekker met mijn handen werken.

Ik heb eerst vijf jaar voor een woningbouwvereniging gewerkt. Daar maakte ik bijvoorbeeld kozijnen en ramen maar plaatste ook keukens. Bij de Ikea in Delft kon ik vervolgens kamertjes en interieurtjes maken maar ik gaf ook demonstraties, bijvoorbeeld in het laminaat leggen. In 1995 zijn we vervolgens in Noordbroek gaan wonen, ik kon mijn werk vervolgen bij de Ikea in Groningen. Daar leerde ik de rayonmanager van Würth kennen en hij vroeg aan mij of ik niet vertegenwoordiger bij ze wilde worden.

Dit ben ik toen gaan doen met als regio het gebied tussen Delfzijl en Marum. Zo kwam ik ook regelmatig bij Kor Sijtsema om schroeven te verkopen, hij timmerde hier in Eenum hobbykassen in elkaar. Hij stelde mij op een dag de volgende verrassende vraag: ‘Wil jij  mijn toko niet overnemen?!’. Na 24 uur bedenktijd was ik om en zo ben ik in 2000 voor mijzelf begonnen.

In 2004 hebben we dit pand aan de Bosweg gekocht. Kor ging overigens een naturistencamping in het Franse Lot beheren maar is daarmee gestopt. Zelf ben ik inmiddels bijna twintig jaar onderneemster en dat bevalt heel goed! Ik ben directeur van Sijtsema Eenum en Koopmanverfshop, timmervakvrouw en Feng Shui expert en houd mij met zeer uiteenlopende dingen bezig…..

Zullen we beginnen met het Zonnehuisje?

Ik stond met de schuurtjes en tuinhuisjes die ik maakte regelmatig op allerlei beurzen. Jaarlijks kreeg ik wel de vraag voorgeschoteld of ik ook TBC-huisjes maakte. Na zes jaar ontkennend geantwoord te hebben kwam er opeens een concrete opdracht voor zo’n TBC-huisje van 4 bij 4 meter. Deze heb ik toen voor mijn opdrachtgever gemaakt en vervolgens ben ik het ontwerp verder gaan verfijnen en vervolmaken.

Tegenwoordig heeft het standaard Zonnehuisje een afmeting van 2,5 bij 2,5 meter maar op verzoek kunnen deze afmetingen aangepast worden. Het bijzondere aan deze huisjes is dat je ze in elke gewenste stand kunt draaien, het huisje staat op een draaischijf. En daar is heel veel vraag naar. Het huisje heeft iets nostalgisch, misschien ook wel iets knus. De laatste vier jaar ben ik er qua verkoop echt aan begonnen te trekken en dat werpt zijn vruchten uit. Het is dan ook een uniek buitenhuisje waarin je helemaal tot rust kunt komen.

Wat wil je kwijt over Koopmansverfshop?

Daar ik graag wil dat dit Zonnehuisje maar ook de overige tuinhuizen en dergelijke die ik maak op een goede manier onderhouden worden, ben ik in 2011 begonnen met de verkoop van verf en aanverwante producten. Ik verkoop allerlei soorten verf, voornamelijk van het merk Koopmans. Een merk dat inmiddels 130 jaar bestaat. Een kwalitatief hoogwaardige verf die tegen een alleszins betaalbare prijs verkocht wordt. Het is ook nog eens een verf die op milieuvriendelijke wijze geproduceerd wordt met als belangrijk bestanddeel lijnolie.

Veel van de verf wordt via de webshop verkocht maar mensen kunnen ook gewoon bij ons langskomen. Ik maak de verf in de gewenste kleur klaar terwijl de klant er op wacht. Daarbij maak ik gebruik van een mengmachine waarmee ik de verf meng in elke gewenste kleurvariatie. Er kan hierbij maar liefst uit 450.000 verschillende kleuren gekozen worden! Ook voor de overige schilderbenodigdheden zoals bijvoorbeeld kwasten kun je prima bij ons terecht.

En je bent directeur/eigenaar van Sijtsema?

Het daadwerkelijke timmerwerk van het Zonnehuisje maar ook van de overige tuinhuisjes en bijvoorbeeld mantelzorgwoningen, waar tegenwoordig steeds meer vraag naar komt, gaat via Sijtsema inderdaad. Waarbij ik het ontwerpwerk doe en mijn partner Niels met een vaste groep zzp-ers het timmerwerk van de houten constructies voor zijn rekening neemt.

En dat werkt heel prettig. Zeker wanneer ik van de klanten hoor dat de servicegraad, de energie en de ideeën van de afwerkgroep precies aansluiten bij het voorwerk wat ik reeds samen met de afnemer heb verricht. Een groter compliment kun je eigenlijk niet krijgen.

Feng Shui helpt jou om alle ballen in de lucht te houden?

Ik zal je eerst proberen uit te leggen wat Feng Shui is. Het is een meer dan 3000 jaar oude filosofie, afkomstig uit China die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. Het leert welke invloeden vormgeving en inrichting op het welzijn en geluk van de mens hebben. Ergens heb ik deze invloeden altijd al wel gevoeld maar bij het klimmen van de jaren ben ik er meer over na gaan denken. Dit heeft mij er in 2015 toe bewogen om een Feng Shui studie te gaan volgen die ik met een diploma succesvol heb afgerond.

Met deze kennis ben ik zelf in huis ook aan het rekenen geslagen en nu weet ik waar in huis bijvoorbeeld mijn succesrichting of persoonlijke groeirichting zitten en waar ik dus in huis bepaalde dingen het beste kan doen. Deze kennis kan ik eventueel ook toepassen bij het ontwerpen en bouwen van bijvoorbeeld het Zonnehuisje voor mensen die hier behoefte aan hebben. Zie het als een soort van extra service. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van zo’n huisje, waar die in de tuin het beste geplaatst kan worden. Maar daar is iedereen vrij in hoor. Voor mij heeft het in elk geval heel goed uitgepakt.

Binnenkort ben je ook weer op de Streekproductenmarkt op Ewsum te bewonderen?

Twee keer per jaar sta ik met het Zonnehuisje op de Streekproductenmarkt inderdaad in Middelstum tijdens de drukst bezochte markten. Dit jaar is dat op 25 mei en 22 juni. En het grappige is dat ik er elk jaar nog een huisje verkocht heb. Ik ga in de periode mei tot en met september regelmatig met mijn huisjes naar markten en fairs, dat werkt heel goed. Vroeger ging er in de opbouw en het afbreken veel tijd zitten. Maar Niels heeft een kraan voor op de aanhanger gekocht waardoor zo’n huis kant en klaar vervoerd kan worden.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je ondernemerscarrière tot dusver?

2008 was door mijn scheiding een heel moeilijk jaar. Ook financieel gezien want ik heb mijn toenmalige partner uiteindelijk helemaal uit moeten kopen. Gelukkig heeft die lastige keuze achteraf gezien heel goed uitgepakt.

De hoogtepunten zitten hem vaak in het mogen maken van een mooi ontwerp. Het eindresultaat is bij een tuinhuisje bijvoorbeeld in een dag al te zien. Ik ben nog steeds heel trots op het ‘bos’huisje die achter het Sarrieshut in ’t Zandt staat. Wat ik ook mooi vind is dat wanneer mensen gaan verhuizen dat ze vervolgens weer bij mij komen voor een nieuwe tuinhuis.

Of dat ik een ontwerp mag maken voor mensen die de kinderen zijn van vroegere klanten. Ik krijg van vertegenwoordigers wel eens het compliment dat ze kunnen zien dat de onderneming aan een vrouw toebehoort, dat kunnen ze zien aan de afwerking van details. Vrouwen hebben daar over het algemeen meer oog voor dan mannen. En ik ben trots op de ontwikkeling die mijn ondernemingen doormaken en dat ik zelfs in de crisis over de hoeveelheid werk nooit te klagen heb gehad.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Onlangs kwam er een man uit Loppersum langs om verf te halen waarbij ik lange tijd geleden een tuinhuisje had geplaatst. Maar hij is mij nooit vergeten. Dat kwam omdat ik tijdens het werk aan hem vroeg of hij even een wandpaneel voor me vast wilde houden. Toen hij hem vast had, zei ik: ‘Zo, nu kan ik even een kop koffie drinken!’. Daar moest hij toen hard om lachen…..

Soms komen er klanten langs die aan mij vragen of de baas of mijn man ook thuis is. Ze kijken raar op als ze erachter komen dat ze het met mij moeten doen. Maar als we eenmaal om tafel zitten dan snappen ze vanzelf dat dit helemaal geen probleem is, maar juist een voordeel kan zijn……

Eenum is voor jou ‘the place to be’?

Moet je eens naar buiten kijken, het uitzicht is hier toch geweldig?! Bij mooie weersomstandigheden kan ik de kerktorens van Wirdum, Garrelsweer, Loppersum, Zeerijp en Eenum zien. Daar word je toch hartstikke blij van? Als we al gaan verhuizen dan blijven we of in Eenum wonen of we gaan naar Zeerijp. Dat vind ik ook zo’n mooi plaatsje.

Nog tijd voor hobby’s?

Nee, eigenlijk niet. Ik heb het te druk met mijn ondernemingen waarbij ik direct op wil merken dat het niet als werk voelt. Werken is dus eigenlijk een grote hobby van mij. Daarbij heb ik dus nog een jonge dochter en twee jonge kleinkinderen waar ik met heel veel liefde de nodige tijd aan besteed.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Eigenlijk alleen wanneer mijn hulp dringend nodig is. Als ik toch een gerecht moet noemen dan ga ik voor stoofperen of sushi.

Waar staat Monie van Paassen over 10 jaar?

De laatste tijd krijg ik steeds meer ondernemers op mijn pad die met allerlei ondernemersvragen zitten. Ondernemers die met volledige passie aan hun onderneming werken maar niet goed weten hoe dit om te zetten in een goed verdienmodel. Het zijn vooral vrouwen die met dergelijke vragen bij mij komen, binnenkort mag ik er weer twee helpen.

Wie weet richt ik mij over tien jaar dus wel meer op het advies- en coachwerk, ik zie het wel. Ik vergeet soms wel eens dat ik zelf inmiddels ook bijna twintig jaar ondernemerservaring heb. Ik hou van afwisseling en uitdagingen dus wie weet!

Wil je verder nog iets kwijt?

Kom gerust eens langs in Eenum om een kijkje te nemen. Ik ben er met uitzondering van de donderdag bijna altijd wel te vinden. Op onze locatie staan naast het Zonnehuisje nog andere demo’s en je kunt hier uiteraard terecht voor alle verf- en schilderbenodigdheden.

En ik zou graag willen dat mensen eens wat meer stilstaan bij kwaliteit. Er is natuurlijk genoeg prut- en prulwerk vanuit de fabriek te krijgen maar ik maak mini hout-skeletwoningen van een hoogwaardige kwaliteit en ga dus niet voor ‘eenheidsworsten’. Kijk gerust even op mijn websites voor aanvullende informatie (www.zonnehuisje.nl/www.sijtsema.eu/www.koopmansverfshop.nl). Graag tot ziens!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69