Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Rik Boehlé, Genieten geblazen op Kwekerij De Beemd Warffum

Kunt u uzelf in het kort even voorstellen?

Rik Boehle dus, 58 jaar, getrouwd met Albertje Timmer en samen hebben we Kwekerij De Beemd in Warffum opgebouwd. Ik ben geboren in het Overijsselse Vriezenveen maar ons gezin verhuisde al snel naar de net aangelegde polders. Daar leerden we in elk geval van niets iets te maken. Dat kwam ons goed van pas toen we in 1988 in Warffum aan de Oudendijk 25 neerstreken. We zijn toen direct gestart met het opbouwen van onze kwekerij met dit prachtige paradijs tot gevolg waar ik alle dagen in aan het werk mag.

En in het kort iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van De Beemd?

We zijn hier dankzij mijn broer terechtgekomen die in Groningen stad een hoveniersbedrijf had opgezet. Wanneer hij voor een tuinaanleg nieuwe planten nodig had, ging hij hiervoor helemaal naar Soest. Vandaar dat hij aan de Oudendijk een stuk grond kocht en aan ons vroeg of wij belangstelling hadden om hier een kwekerij te stichten. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd.

Want ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in de natuur, vogels en insecten. Zo gek was het dus niet dat ik mijn diploma op de middelbare tuinbouwschool in Eelde gehaald heb. Waarbij vooral de Latijnse namen van de bloemen mij vrij makkelijk afgingen om te benoemen. Het duurde door de economische crisis in de begin jaren tachtig een tijdje dat we onze weg in de natuur konden vinden maar door de aankoop van dit stuk grond kwam het toch allemaal goed.

Planten zijn in alle soorten en maten te verkrijgen?

We hebben inderdaad een breed assortiment eigenzinnige vaste planten volgens natuurlijke methodieken gekweekt. En daardoor zijn we dus ook een ideale plek voor vlinders, insecten en de bijen van onder andere onze achterbuurman Blanken. We hebben een groot assortiment historische en moderne rozensoorten, ik denk dat we al met al wel honderd soorten kweken.

Daarbij ook nog eens zo’n vier- tot zeshonderd soorten vaste planten. Bloemenliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen. Want we kweken ook nog eens zeldzame, inheemse planten zoals Italiaanse bosranken. En natuurlijk Clematis planten zoals de Clematis vitalba en Clematis viticella. Daar zitten soms unieke exemplaren en rassen bij.

En dat is niet alleen in Nederland opgevallen. Door mond-tot-mondreclame ontvangen we ook regelmatig groepen liefhebbers uit bijvoorbeeld België, Denemarken en vooral Duitsland. Dat komt ook omdat we ons aangesloten hebben bij de vereniging ‘Het tuinpad op’ waarbij via hun informatiekanalen zo’n 150 tuinders uit Noord-Nederland en Noord-Duitsland beschreven worden. Zelf ga ik ook regelmatig de hort op om mijn gezicht te laten zien. In april bezoek ik elk weekend wel een markt in een van de drie noordelijke provincies. Dat is goed voor de contacten en nieuwe inzichten.

We verkopen voor een paar euro de gangbare soorten maar kweken ook unieke exemplaren die nergens anders te verkrijgen zijn. En dan is het bij wijze van spreken maar net ‘wat de gek er voor geeft’. Mocht een soort niet aanwezig zijn dan bestaat nog de mogelijkheid dat ik hem bij een andere kweker vandaan kan halen. De kwekers die op dezelfde lijn zitten als ons, weet ik vaak wel te vinden.

Ook in de tuinen is het genieten geblazen?

Dat klopt helemaal. Van april tot september zijn we in de meeste gevallen van woensdag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur geopend. In de maanden juli en augustus vervalt de woensdag. We hebben een grote doorlopende tuin maar daarin zijn wel verschillende milieus in op genomen: bos, zand, water, zon en schaduwrijk.

Ik vind niet dat er een specifiek mooiste maand is want wanneer we open zijn, valt er altijd wel wat te genieten. Momenteel komt er een zeldzame plant tot volle bloei en ook de kievitsbloemen roeren zich. In de zomermaanden is het genieten geblazen in de rozentuin. Als je er oog voor hebt, zie je altijd wel wat bijzonders.

Wat is uw favoriete plant?

Daar ben ik eigenlijk niet zo van. Natuurlijk ben ik wel bezig met het ontwikkelen van unieke soorten. Daar kan een ander helemaal idolaat van zijn maar voor mij wordt het al snel weer gewoon. Mijn vrouw zag in Parijs een mooie Helleborus en het is ons gelukt om er een op de kop te tikken. Die begint nu in de vensterbank tweekleurig tot wasdom te komen. Het ene gedeelte kleurt zuiver wit, het andere gedeelte helder geel. Eens kijken of het lukt om dit ook in de tuin voor elkaar te boksen…..

In de theetuin is het heerlijk rusten?

Heel veel mensen komen van ver en dan is het natuurlijk lekker om even in de theetuin uit te rusten met een bakje thee of koffie. Met daarbij een door mijn vrouw zelf gemaakte stuk gebak, jaarlijks gaan er heel wat taarten door. Bij kouder weer kan zelfs de houtkachel aan.

Dit leidt vaak tot een mooie combinatie. Eerst een inventarisatieronde door de tuin, dan even ontspannen in het theehuisje en vervolgens die planten kopen die men op het oog heeft.

Ook voor rondleidingen en lezingen kunt u prima bij De Beemden terecht?

Zoals eerder aangegeven komen de groepen soms van heinde en ver om hier een arrangement te volgen. De lengte van zo’n rondleiding is variabel. Het heeft natuurlijk te maken met de mate van interesse en met de hoeveelheid vragen die er zijn. Uiteraard moet je zo’n rondleiding wel van te voren reserveren. Maar dat gebeurt ook altijd hoor, vaak volgen er meerdere uitstapjes in onze mooie provincie.

In de wintermaanden geef ik inderdaad regelmatig lezingen. Hoofdzakelijk voor de vereniging Groei & Bloei, de vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren. Die lezingen, bijvoorbeeld over stinzenplanten of rozen, geef ik voornamelijk in de drie noordelijke provincies.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit uw kwekerijperiode?

Toen we hier eind jaren tachtig kwamen wonen, bouwde ik een tunnelkas. Toen het een keer hard begon te stormen, werd de kas een meter dieper de grond in gedrukt. Ik heb altijd al wel respect voor de wind gehad maar destijds dus des te meer. We hebben de kas af moeten breken en opnieuw op moeten bouwen. Maar dat was ook direct een leermoment, alles moet stevig vastgezet worden.

Elk voorjaar is voor ons weer een hoogtepunt, als alles weer tot bloei komt. Maar ook het najaar is mooi hoor. Kijk, in de tropen is het weer en klimaat altijd hetzelfde. Hier heb je veel meer variatie en dat heeft ook zeker zijn charme. Ook de ontwikkeling van nieuwe, unieke plantensoorten is kicken.

Heeft u nog leuke (kweek)anekdotes?

Kwekerij De Beemd is zelfs een draailocatie geweest voor de populaire serie Boer Zoekt Vrouw van Yvonne Jaspers. Toen boer Janko op zoek ging naar een partner, vond hier de ontmoeting plaats met alle vrouwen die hem een brief geschreven hadden. De opnames waren in oktober en vonden in het diepste geheim plaats en daarvoor was onze locatie uitermate geschikt omdat het seizoen net afgelopen was. Dat ik zelf nog nooit naar BZV gekeken had, was voor de makers geen enkel probleem.

Later is Janko nog een keer terug gekomen om hier in alle rust rond te kijken. Er komen hier wel vaker bekende Nederlanders en ik doe vaak net alsof ik ze niet ken. Zij komen natuurlijk ook voor hun ontspanning.

Warffum is voor u ‘the place to be’?

We zijn hier dus bij toeval terecht gekomen maar willen niet meer weg. We hebben hier ons bestaan opgebouwd. Het is heerlijk rustig en ik heb veel ruimte om het huis om mijn arbeidsintensieve beroep goed uit te kunnen oefenen. Ik ben geen binnenmens en kan niet stilzitten. Hier kan ik zeven dagen in de week mijn ei kwijt. Veel van de accessoires die je in de tuin tegenkomt heb ik zelf gemaakt of gemetseld.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Ik heb geen andere hobby’s dan het werk dat ik doe. En het is voor mij ook geen werk, het is mijn leven. Dit begint bij het opstaan en stopt bij het naar bed gaan. Ik vind het heerlijk om nieuwe ontdekkingen in de natuur om het huis te doen. Mijn vrouw reist graag naar diverse Europese steden om daar de musea en architectuur te bekijken. Zo zit ze nu met een vriendin in Berlijn. Zelf ben ik niet zo’n reislustig type.

Waar mogen ze u ’s nachts voor wakker maken?

Als ik eenmaal lig dan slaap ik en dan moet je mij ook niet wakker maken. Dat hoeft bij mij ook niet, ik word altijd uit mijzelf wakker zonder een wekker te zetten. Daarbij sta ik ook niet op tijd natuurlijk, ik hoef de trein niet te halen.

Wilt u verder nog iets kwijt?

Een linkverwijzing naar www.kwekerijdebeemd.nl is natuurlijk altijd goed. Daar staan, net als op Facebook (Facebook Kwekerij De Beemd ) heel veel mooie foto’s van onze tuin en planten op. Dit is iets waar mijn vrouw zich mee bezighoudt. Op zaterdag 15 en 22 juni kun je hier onder mijn leiding een rozenwandeling volgen en op zaterdag 20 en 27 juli organiseer ik hier zomerrondleidingen. Graag tot ziens!

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Kwekerij De Beemd)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69