Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Marga Heikamp, een zorgzame huisvrouw

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Noteer bij mijn naam gerust Marga Heikamp-Eltink. Mijn volledige naam is veel langer maar iedereen kent mij als Marga. Ik ben geboren op vier januari 1953 in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Als telg nummer zeven uit een gezin dat in totaal uit twaalf personen bestond. Een katholiek gezin ook, vandaar dat meneer pastoor regelmatig langskwam om te kijken of alles nog rustig was. Mijn vader werkte tot zijn pensionering als chef-monteur bij de Gado. Mijn oma was zelfs nog eigenaar van een van de voorlopers van de Gado, busonderneming Goliath genaamd.

Zelf heb ik in mijn eerste dertig levensjaren op zeven plekken in Groningen gewoond. Het laatste woonadres was op een flatje drie hoog wat met drie jonge kinderen geen doen meer was. En dus hebben mijn man en ik de auto gepakt om vervolgens richting het noorden te toeren. Stedum viel af maar toen stuitten we bij toeval op dit huis aan de Oude Boor in Westeremden.

Het huis stond voor 79.000 gulden te koop, wij boden 70.000 en toen was hij van ons. We zijn hier in 1984 komen wonen en hebben het huis grotendeels verbouwd. Binnen een half jaar moesten we bijvoorbeeld al een riolering aanleggen want die was er nog niet. Inmiddels woon ik hier dus al weer 35 jaar met veel plezier. Ik hoef niet zo nodig meer weg, het is lekker rustig zo.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik ben de weduwe van Theo Heikamp, mijn tweede man die in 2006 ten gevolge van de schilderziekte OPS en MSA (een ziekte die ontstaat door het stofje mangaan dat vroeger in verf zat) na een lang ziekbed van zeven jaar overleden is. Voor die tijd was ik zeven jaar getrouwd met een ex-collega van mijn man. In 1981 ben ik met Theo getrouwd.

Ik had al een zoon vanuit mijn eerste huwelijk, Peter genaamd. Hij is 43 jaar en woont in Leermens. Naast een dochter heeft hij ook nog een bonusdochter. In 1982 werd Eduward geboren, hij woont ook in Westeremden aan de Bredeweg. Een jaar later kwam Marleen. Zij woont met haar vier kinderen in Warffum. Ik ben dus (bonus)oma van zes kleinkinderen, in leeftijd variërend van 4 tot 21 jaar. Een dag per week pas ik op jongste kleinkinderen, dat is altijd een feestje. 

Wat is uw voormalig beroep?

Na de lagere school ging ik naar de nijverheidsschool in Groningen. Ik wilde vroeger altijd verpleegster worden en na mijn diploma gehaald te hebben, volgde ik de opleiding verzorgende beroepen en deed daarna nog een jaar kinderverzorging. Ik was achttien jaar toen ik bij Stichting De Brink in Vries aan het werk ging. Daar heb ik een kleine twee jaar meervoudig gehandicapte kinderen verzorgd in de leeftijdscategorie van vier tot twaalf jaar oud. Zwaar maar ook leuk werk. Ik ging met ze zingen en lopen en hielp ze uiteraard mee met het eten en het van en naar bed brengen.

Hier ben ik mee gestopt toen ik mijn eerste man leerde kennen. Hij was als militair vaak van huis en ik wilde een regelmatiger leven, dus zonder nacht- en weekenddiensten. Ik heb toen tot aan hun sluiting bij supermarkt Galerie Modern aan de Vismarkt gewerkt waar ik vleeswaren verkocht. Dat was ook een leuke werktijd.

Toen Peter geboren werd, heb ik een tijdje thuisgezeten. Daarna pakte ik de draad weer op bij schoonmaakbedrijf Veenstra in Groningen. Voor dit bedrijf heb ik nog een tijdje bij Philips in Groningen gewerkt. Na de verhuizing naar Westeremden ben ik huisjes gaan schoonmaken. Toen mijn man ziek werd, ben ik met werken gestopt om mij volledig op de thuiszorg te storten. Op PGB basis heb ik ook twaalf jaar lang een gehandicapte vrouw verzorgd, zij is inmiddels ook overleden.

Toen mijn man overleed, was ik 53 jaar. Ik ging weer huisjes schoonmaken maar werd ook kinderoppas. Vervolgens kwam ik bij Ziggo terecht, waar ik op kantoor de telefoon voor de monteurs aannam. Vervolgens verdiepte ik mij bij KPN in de mediaboxen maar toen ik door een klant uitgescholden werd, heb ik het telefonisch contact verbroken. Ik kreeg hiervoor een reprimande kreeg van mijn leidinggevende en toen heb ik mijn biezen gepakt. Bij TNT heb ik vervolgens nog twee jaar post en pakjes gesorteerd. Dat was wel weer een leuke tijd.

Momenteel houd ik mij alleen nog bezig met het huisjes schoonmaken en ik werk een middag in de week bij de firma Ten Berge in Huizinge waar ik de kantoorruimtes schoonmaak. In mei krijg ik mijn eerste AOW-uitkering, dat geeft toch wat meer zekerheid. Ik krijg sinds het overlijden van Theo altijd al een pensioenuitkering.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Vanaf mei gaat er weinig veranderen hoor. Zolang ik het nog leuk heb bij Ten Berge en bij mijn vier werkhuisjes hier in de omgeving en mijn gezondheid het toelaat ga ik gewoon lekker zo door. Daarnaast ben ik al heel lang belastingconsulent bij de FNV-bouwafdeling waar mijn man altijd lid van is geweest. Voor deze FNV-afdeling ben ik ook 28 jaar penningmeester geweest alvorens belastingconsulent te worden. Tijdens een zestal bijeenkomsten in Uithuizen en Baflo help ik als vrijwilliger per avond zo’n vier a vijf vaak wat oudere mensen met het invullen van hun belastingpapieren.

Ook ben ik al jarenlang bij voetbalclub De Fivel in Zeerijp actief. Zo ben ik 28 jaar kantinemedewerkster geweest. In de negentiger jaren was ik er jeugdleider en veel van ‘mien jongens’ spelen nu in het eerste. Voor hen regel ik op de donderdagavond de koffie en ik was hun tenues. Voor al mijn vrijwilligerswerk binnen de club, ben ik tot lid van verdienste gebombardeerd. Ik heb vooral de kantinewerkzaamheden altijd heel leuk gevonden en stond vaak hele zaterdagen achter de bar.

Tegenwoordig mag ik graag puzzelen en ik zit regelmatig achter de tablet. Daar speel ik graag het spelletje Mayjongh maar dat is niet zo bekend en dus zijn er niet veel mensen die dit spelen. Menig Chinees is door dit spelletje zijn huis of vrouw kwijtgeraakt, zo heb ik mij wel eens laten vertellen. Ik heb het nog van Theo geleerd. Eén dag per week pas ik dus nog op mijn kleinkinderen waarvan ik er in een vakantie wel eens vijf gelijktijdig te logeren heb, dat is heel gezellig. En een enkele keer bak ik wel eens een aantal taarten.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

Allereerst mijn beide trouwdagen waarbij de eerste overdreven groot gevierd is en de tweede een stuk eenvoudiger. Uiteraard de geboorte van mijn kinderen (toen Peter geboren werd, leefde mijn moeder nog) en kleinkinderen. De aankoop van dit huis beschouw ik ook als een hoogtepunt. Ik had nooit verwacht dat we dat zouden kunnen doen. En dan ook alleen nog maar met het inkomen van Theo. De ene jaar waren we in de vakantie in het huis aan het klussen, het jaar erop gingen we met de kinderen op vakantie.

Vooral Brabant was hierbij onze favoriete bestemming. Daar hebben we menig kampeervakantie doorgebracht. De trip naar Amerika die ik twee jaar geleden met mijn zus gemaakt heb, die daar familie heeft wonen, was ook geweldig. En het feit dat ik al vijftig jaar optrek met mijn beste vriendin uit Groningen, vind ik ook wel een vermelding waard. Zij is, net als drie van mijn zussen, ook een weduwvrouw en dus kan ik met haar goed over allerlei dingen praten.

En de dieptepunten?

Uiteraard noem ik bij deze vraag het overlijden van Theo, die na een lang ziekbed van zeven jaar in 2006 is overleden. Toen Theo de uitslag van zijn ziekte kreeg, overleed ook nog eens op dezelfde dag zijn vader. Dat ging inderdaad dubbelop. Mijn moeder is ook niet heel oud geworden, ze overleed op 61-jarige leeftijd. Pa was 75 jaar, daar kun je dan meer vrede mee hebben. 

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

We waren ooit eens in Limburg op vakantie met de kinderen en de boeren waren flink aan het gieren. Het stonk dus nogal buiten. Mijn zoon vergiste zich dus toen hij zei dat het buiten zo lekker rook. ‘Moet ik er nog een laten?’, vroeg Theo dus lachend aan hem. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Ik ben inderdaad wel van de gezelligheid ondanks het feit dat ik geen alcohol meer drink. Daar ben ik mee gestopt toen ik mijn man begon te verzorgen. Je wist namelijk nooit wanneer hij naar het ziekenhuis moest, daarbij stopte hij toen zelf ook met drinken. Vroeger was ik wel van de mixjes. Tegenwoordig heb ik net zoveel lol met een glas sinas.

Mijlpalen qua verjaardagen worden bij ons altijd op een bijzondere manier gevierd. Zo kreeg ik op mijn 50e verjaardag allerlei kleine cadeautjes die ik een voor een uit moest pakken. Dan kwam er na veel gepiel weer een simpele vuuraansteker tevoorschijn bijvoorbeeld. Toen mijn zus zestig werd, kreeg ze allerlei flessen wijn zonder etiket. Op alle flessen stond een nummer en die correspondeerde met het nummer van een etiket die ik in een speciale map had aangeleverd. We zijn dan dus altijd lekker creatief bezig…. 

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

Motorrijden lijkt mij zo mooi. Maar ik waag mij er maar niet meer aan. Vliegen vond ik vroeger ook heel wat maar dat went snel. De eerste keer was naar Gran Canaria en toen had ik al zoiets, is dit het nou?

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Ik zal best dingen fout hebben gedaan maar daar blijf ik nooit al te lang bij stil staan. Het leven gaat immers verder. Maar ik kan best een dag heel boos zijn hoor. Maar na een nacht slapen is dat vaak wel weer voorbij.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Doe maar een negen. Ik vind dat ik ondanks alles toch een goed leven heb gehad tot dusver. Daarbij ben ik een optimistisch en vrolijk mens. Het leven is te mooi om lang somber te zijn.

Wilt u verder nog iets kwijt?

Probeer eens wat liever tegen elkaar te zijn en wees niet jaloers op een ander. Als mijn buurvrouw een keer wat nieuws aanschaft dan vind ik dat hartstikke mooi voor haar maar dat houdt niet in dat ik zoiets zelf ook moet hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor een auto. Zolang hij mij van A naar B rijdt dan is dat voor mij goed genoeg. Wel vind ik dat de politie hier in Nederland wel wat strenger mag zijn. Als ik zie hoe ze in Amerika tegen geweld optreden, daar kunnen wij hier nog wel wat van leren hoor…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69