Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Paul Koster, creatieve duizendpoot die zich nu richt op de Provinciale Staten(verkiezingen)

Paul, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben een dertiger, getrouwd met Lucette en we hebben vier prachtige kinderen, in leeftijd variërend van twee tot negen jaar. We wonen met veel plezier in Bedum, na een tussenstop in Groningen. Ik ben geboren en getogen in Loppersum en altijd actief geweest in het verenigingsleven. In Bedum heb ik die goede gewoonte voortgezet en ben nu net een paar maandjes raadslid af.

Ik werk bij een gemeente in de provincie Groningen, heb een eigen bedrijf en doe nog een aantal bestuursfuncties.

Kun je iets meer over je huidige hoofdbaan vertellen?

Ja, in mijn huidige functie probeer ik een bijdrage te leveren aan het veilig houden en veiliger maken van de gemeente. Ik begeleid om dat te bereiken een aantal projecten en procedeer namens de burgemeester als er besluiten worden aangevochten. Het is een fulltime baan die ik sinds juni 2017 bekleed. Daarvoor werkte ik tien jaar voor een andere gemeente in de provincie Groningen.

Maar je bent op veel meer fronten actief?

Ja, dat klopt. Ik heb een eigen bedrijf en doe een aantal klussen voor verschillende opdrachtgevers. Daarbij moet je denken aan lesgeven aan collega-ambtenaren, juridische procedures voeren en rekenkamerwerk. Ik heb ook nog een paar bestuursfuncties daarnaast. Ach, ik verveel mij niet zeg maar.

Voor de Veiligheidsregio heb ik een piketfunctie bij calamiteiten en rampen. Dat betekent dat ik eens in de zo veel tijd 24-7 bereikbaar en beschikbaar moet zijn.

Wanneer begon het politieke vuur te branden?

Ik kan mij niet herinneren dat het niet heeft gebrand. Van jongs af aan intrigeert mij de politiek buitengewoon. Ik keek graag naar de algemene politieke beschouwingen en bezocht regelmatig debatavonden. Toen ik naar de brugklas in het voortgezet onderwijs ging, wist ik de namen van alle ministers en staatssecretarissen uit mijn hoofd. Daar werd destijds wel eens raar van opgekeken, haha.

Tsja, dan heb je inderdaad wel het politieke virus te pakken, vrees ik. De afgelopen vierenhalf jaar ben ik raadslid geweest in de voormalige gemeente Bedum. Een prachtige ervaring!

Met het CDA als voorkeurspartij?

Ja, het CDA heeft alles wat bij mij hoort. Verantwoordelijkheid nemen, verantwoordelijkheid dragen en verantwoording afleggen. Aan de zijlijn blijven staan past niet bij mij. Bovendien bedrijft het CDA politiek op basis van gezamenlijke “waarden”, dat is iets wat ik erg belangrijk vind.

Ook de lijn die wij hebben richting het CDA in Den Haag is daarbij cruciaal, zo kunnen we echt goed zaken voor elkaar krijgen. Zo had ik in mijn tijd als raadslid regelmatig contact met Tweede Kamerlid Agnes Mulder, geen onbekende in onze provincie.

Het wethouder-/burgemeesterschap kwam nog te vroeg?

Dank voor het compliment. Ik heb erg veel waardering voor mensen die bestuurlijk eindverantwoordelijke functies bekleden. Enerzijds vanwege het gewicht en de uitdagende keuzes die je hebt te maken. En anderzijds vanwege de druk die het legt op het privéleven. Ik heb vooral op basis van dat laatste deze ambities voor nu even geparkeerd. Ik sluit niet uit dat deze ambitie terugkomt, als de kinderen wat ouder zijn.

Kun jij je voorstellen dat mensen, vooral in Groningen, de politiek niet meer vertrouwen?

In sommige gevallen kan ik mij dat voorstellen. Van het gaswinningsdossier heb ik ook wel eens tranen in de ogen gekregen. Het onrecht wat sommige Groningers is aangedaan is buitenproportioneel. Ook ons huis heeft vele scheuren, hoogrisco-elementen en moet (mogelijk?) preventief versterkt worden. Gelukkig kan ik dat nog goed overzien en relativeren maar ik ken te veel voorbeelden waar dit het dagelijks leven beheerst.

Met het gaswinningsdossier in het achterhoofd kun je twee dingen doen, of blijven afgeven op de politiek of het proberen te verbeteren. Ik kies ervoor om het te proberen te verbeteren, als gezegd: aan de zijlijn blijven staan is niets voor mij.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je politieke carrière tot dusver?

De manier waarop wij de gemeente Bedum hebben achtergelaten maakt mij trots. Bedum is weliswaar een bouwput maar er wordt hard gewerkt aan toekomstbestendige en aardbevingsbestendige schoolgebouwen. Ook de infrastructurele ingrepen zoals de rondweg om Bedum zijn absoluut hoogtepunten.

Dat het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Het Hogeland in de voormalige gemeente Bedum de grootste partij is geworden zie ik ook als hoogtepunt en een prachtig compliment voor ons werk. Een absoluut dieptepunt was het wegblijven van de lokale partij Gemeentebelangen aan de raadstafel in Bedum. Voor mij, tot op de dag van vandaag, een niet te volgen bizarre keuze.

Heb je nog leuke politieke anekdotes?

Absoluut, anekdotes genoeg. Als mensen geïnteresseerd zijn komen ze maar een biertje drinken aan de bar met mij.

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Ja, Bedum heeft alle voorzieningen die wij nodig hebben en ook een fijn saamhorigheidsgevoel. De kinderen gaan naar een leuke school, zitten hier op sport en kunnen naar muziekles. Daarnaast staan we ook nog binnen het kwartier op de Grote Markt, kortom en op z’n Gronings: “’t kon minder”.

Nog tijd voor hobby’s?

Gelukkig is politiek een grote hobby van mij en daar gaan wel wat uurtjes inzitten. Daarnaast hou ik van reizen met het gezin en de familie, daar maak ik dan ook graag tijd voor. Ook hou ik van klussen in huis en tuin, vooral samen met vrienden -biertje erbij- top!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Vanuit de Veiligheidsregio heb ik eens in de anderhalf maand piketweken, dat betekent dat je 24-7 beschikbaar en bereikbaar moet zijn bij calamiteiten en rampen. Dan mag men mij uiteraard wakker maken. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak maar als ik opgeroepen wordt dan is het bij een omvangrijke calamiteit.

Buiten mijn piketweek maken onze kinderen mij regelmatig wakker, dat is ook prima. Daarbuiten slaap ik liever rustig verder. Gelukkig heb ik niet al te veel nachtrust nodig.

Waar staat Paul Koster over 10 jaar?

Hopelijk ben ik dan in goede gezondheid bezig met dingen die ik leuk vind. Wat dat exact is, geen idee. Ik wist vroeger ook niet goed wat te worden maar ben nu wel met leuke, uitdagende en gevarieerde dingen bezig. Die combi vind ik mooi.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat veel mensen gaan stemmen op 20 maart en hoop dat ze zich niet te veel laten leiden door partijen die grote luchtkastelen beloven. Die stem draagt zeker niet bij aan het krijgen van vertrouwen in de politiek.

Zelf sta ik op de zevende plaats van de kandidatenlijst. Bij een heel goede uitslag -en daar ga ik wel vanuit-, maak ik kans om in de Staten te komen. Dat is een bestuurslaag die ik minder goed ken maar waar ik niet voor wegloop. Het geeft nieuwe kansen om op een ander abstractieniveau beslissingen te maken. Ons campagneteam heeft nog een filmpje over mij gemaakt, misschien leuk om te bekijken en om te zien waar ik voor sta: Filmpje Paul Koster

Ten slotte: Ik lees graag de stukken op jouw website en hoor om mij heen dat die flink wordt gewaardeerd. Ik hoop dat je nog lang je “Dream blijft liven”. Leuk om dit interview te mogen doen. En “keep up the good work”!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69