Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Sieme Gerrijts en Henk van Heuveln, belangrijke pionnen binnen de Sunsation PR-machine

Mannen, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Sieme: ‘Mijn achtergrond als Fries is misschien wel het meest verrassend dus zal ik maar beginnen? Sieme Gerrijts, bijna veertig jaar, geboren in het ziekenhuis van Leeuwarden maar ik heb mijn eerste levensjaren op Ameland doorgebracht. In 1983 verhuisde het gezin Gerrijts naar Middelstum, de plaats waar ik nu nog steeds woon. Ik ben administratief medewerker bij DUO in Groningen en mede dankzij een stage bij OOG Radio en TV verslingerd geraakt aan de muziek en alles wat er mee te maken heeft. Bij OOG Radio en TV ben ik bijna twintig jaar DJ geweest’

Henk: ‘Net als Sieme ga ik ook bijna een nieuw tijdperk in maar op dit moment ben ik nog 49 jaar. Geboren en getogen in Middelstum en na wat omzwervingen sinds 1997 in Groningen woonachtig. Ik ben getrouwd met Cristina. Ik werk als actuaris bij TKP, waar we voor ruim drie miljoen Nederlanders een pensioenplatform bieden. Ook ik heb een muziekachtergrond want ik ben al van jongs af aan actief bij fanfare Concordia in Middelstum.

Hoeveel jaar Sunsation-ervaring brengen jullie mee?

‘Dik 19 jaar zit ik erbij’, aldus Sieme. ‘Ik was een van de eersten in Middelstum die een digitale camera had. Daardoor kon ik mooi filmen en optredens op de gevoelige plaat zetten. Dat begon in 2000 toen Kane en BLØF kwamen en die heb ik gefilmd. Voordat de avond begon, ging ik nog een balletje trappen met Dinand Woesthoff en zijn band. Toen begonnen ze nog maar net, ze zijn uiteindelijk best groot geworden na Sunsation, haha.’

Henk deed al de nodige PR-activiteiten voor Concordia en toen de Night of the Proms in de feesttent georganiseerd werd, was de link via vader Geo (voorzitter Concordia) en zoon Henry Koning (voorzitter Sunsation) snel gelegd. ‘Voor het eerste Proms-concert verzorgde ik de PR richting de krant en ik had er direct lol in. In 1992 heb ik meegeholpen met de op- en afbouw van de tent en sinds die tijd ben ik officieel vrijwilliger geworden.’

Henk heeft ook direct al een anekdote vanuit zijn beginperiode: ‘In 1993 kwam Golden Earring voor het eerst naar Sunsation, het was meteen stijf uitverkocht. Voor die tijd werd er nooit gefouilleerd, de beveiliging deden de vrijwilligers zelf. Maar het leek Henry wel verstandig om op deze avond te gaan fouilleren. De bezoekers wisten niet dat er gefouilleerd zou gaan worden. Menig agrariër en timmerman had een zakmes op zak en die moesten ze allemaal inleveren. Met als gevolg dat ik een emmer vol messen verzameld had toen het optreden nog moest beginnen…..’.

Henk, vroeger was het ‘pennen’ geblazen om de PR-berichten in de kranten te krijgen?

Ja man, en er was nog geen internet en de artiesten hadden dus ook nog geen website waar je de informatie vanaf kon halen. Ik haalde info uit de Hitkrant en andere muziekbladen. Ook volgde ik de festivals in het zuiden en westen op de voet en daarmee vergaarde ik ook veel kennis. De artikelen die ik schreef leverde ik in het begin hoogstpersoonlijk af bij de redactie van de Ommelander en de Noorderkrant. Later kon ik een floppy inleveren, dat is nu niet meer voor te stellen toch? In 2003 kwam de eerste Sunsationkrant uit, daar heb ik ook het nodige voor geschreven.

Door de festivals in de rest van het land te volgen, ontstonden de nodige ideeën. Posters en borden door de hele provincie plaatsen bijvoorbeeld, een tweede tent erbij en werken met een buitenterrein. Vooral in mijn bestuurstijd voor Sunsation, van 2000 tot 2005, heb ik heel veel tijd in de organisatie gestoken. We waren één van de eerste festivals met een eigen website en ook het idee van een voorverkoopdag werd toen geboren. Dat was in het begin nog niet zo’n groot succes als tegenwoordig. De eerste reclamefilmpjes die gemaakt zijn, bracht ik hoogstpersoonlijk naar The Box in Hilversum.

Tegenwoordig speelt sociale media een belangrijke rol Sieme?

Absoluut, niet alleen de website Sunsation.nl zelf maar ook Facebook is hierin belangrijk. Via dit medium hebben we ruim 3500 volgers. Daarnaast worden ook Instagram en Snapchat steeds belangrijker. Op dit moment echter bereiken we vooral via Facebook heel veel mensen. Toen de line-up poster online kwam, ontplofte mijn telefoon van de meldingen! Dat deden we enige dagen later met de bekendmaking van de komst van Kraantje Pappie naar het Dance Event nog eens dunnetjes over.

Eigenlijk hebben we de kranten niet meer nodig om reclame te maken, dit gebeurt vanzelf via de sociale media kanalen. Wel hebben we nog grote posters in abri’s hangen en plaatsen we elk jaar nog opvallende reclameborden in de weilanden langs de Eemshavenweg. Ook heb ik in de media en in de muziekwereld nog handige contacten zoals bij RTV Noord en OOG Radio en TV. DJ Roy heeft voor de Klimaatgroep Hollandse Avond een mooi introductiefilmpje gemaakt die ik vervolgens op social media geplaatst heb.

Jij kijkt vast met veel plezier terug op de Sieme.nl party’s Sieme?

Zeker weten! Nadat de eerste editie in Moonlight met GTST-ster Aukje van Ginneken een groot succes was, werd ik gevraagd of ik in 2004 tijdens Koninginnenacht een Hollandse Avond wilde organiseren. Met wat lokale artiesten en een grote act (Cooldown Baby, toen heel bekend met het nummer ‘Hey Baby’) was het een groot succes. Er kwamen 1500 mensen op af. Samen met DJ Tjitse Leemhuis kregen we de tent plat.

In 2005 mocht ik het dunnetjes over doen met  vier grotere namen. Onder andere Grad Damen en Jacques Herb. Laatstgenoemde, bekend van het nummer ‘Manuela’, kwam in plaats van de zieke Bonnie St. Claire. Een optreden waar ik mij erg op verheugd had, haha.

Henk: ‘Sieme legde eigenlijk de basis voor de tegenwoordig zeer populaire Hollandse Avond! Het bestuur was destijds aangenaam verrast door de bezoekersaantallen en het concept van de Sieme.nl party’s.’

Tegenwoordig overzie je de zaken iets meer van afstand Henk?

Ik ben in 2005 uit het bestuur gegaan om ruimte te maken voor ander vrijwilligerswerk. Maar het is mij niet gelukt om helemaal afscheid te nemen als vrijwilliger. Ik schrijf soms nog een persberichtje en tijdens Sunsation beheer ik de gastenlijst.

Waar verheugen jullie je het meest op tijdens Sunsation 2019?

Sieme: ‘Uiteraard de gezelligheid met alle vrijwilligers en het publiek. Plus het weerzien met vele mensen. En uiteraard de leuke acts. Ik ben benieuwd naar Ch!pz, K-Otic en uiteraard Kraantje Pappie. Die doet een grote show van een uur. Dat wordt een propvolle tent!’

Henk krijgt van de acts niet veel mee maar verheugt zich ook op het weerzien met bekenden en de gezelligheid. ‘Daarbij geniet ik altijd van het publiek. Het valt me altijd weer op dat het publiek op Sunsation altijd helemaal los gaat. Je komt hier niet om de hele avond aan de bar te hangen. Dat wordt door de artiesten zeer gewaardeerd, zo blijkt uit hun feedback.’

Ook het nazitten is heel belangrijk?

Gerrijts: ‘Uiteraard, maar ook het werk vooraf. We beginnen als PR-commissie meestal in december met ideeën voor de komende editie. Wel is het zo dat tijdens het nazitten alles bij elkaar komt. Met een borrel en een hapje kijken we dan nog even terug. Elke vrijwilliger beleeft de avond anders en heeft zijn of haar eigen verhalen. Daar kun je boeken over schrijven. En dat duurt tot in de late uurtjes of tot de eerste zonnestralen. Ook niet zo verwonderlijk want voordat de tent leeg en schoon is, loopt het vaak al tegen vieren…..’

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jullie Sunsation carrière tot dusver?

Beide mannen noemen de MKZ crisis in 2001 als grootste dieptepunt. ‘Dit was in mijn eerste bestuursjaar’, weet Henk nog heel goed. ‘Toen werd de vergunning voor Sunsation ingetrokken waardoor het festival op het laatste moment niet door kon gaan. Een dieptepunt van jewelste, maar wat ik wel heel mooi vond was de hulp daarna van de gemeente, leveranciers en bezoekers. Velen hoefden het geld voor hun kaartje niet terug. Daardoor zijn we financieel overeind gebleven. In 2006 leek aan het feest een einde gekomen. Ik heb veel respect voor de bestuursleden die in 2008 de zaak weer vlot getrokken hebben en opnieuw begonnen zijn.’

Foto: Heino Buikema

Voor de hoogtepunten gaan de mannen eens goed zitten. Henk: ‘De grootste artiest die op Sunsation heeft gestaan is DJ Hardwell, meerdere keren verkozen tot beste DJ ter wereld. In 2010 wist programmeur Eling Zuidhof hem naar Sunsation te lokken, knap werk!’ Maar ook de komst van Within Temptation mag niet onbesproken blijven. ‘Die band wilde optreden met vuur, dat vanuit potten voorop het podium omhoog spoot. We kregen al snel te horen dat daar geen toestemming voor gegeven werd. Maar bestuurslid Peter de Hek wist door zijn werk alles van brandbeveiliging. Hij heeft veel op papier gezet en uitgetekend. En veelvuldig met de brandweer om tafel gezeten. De complete blusgroep Middelstum met mannen als Sjoerd van der Naald was bereid om tijdens het concert paraat te staan.

Uiteindelijk kregen we vlak van te voren groen licht van de gemeente. Op het gemeentehuis waren ze waarschijnlijk goed zenuwachtig of het wel goed zou gaan. De brandweermannen stonden tijdens het concert gereed met brandblussers en emmers zand. De brandslangen lagen uitgerold tot op het podium. In de tent was het al goed warm toen de show van Within Temptation begon. De vlammen kwamen tot vlak onder het tentdoek en gaven een enorme hitte af. Maar het ging goed. Een enorme kick dat het gelukt was. Een paar maand daarvoor stond de band op Noorderslag, maar dat was zonder de vuurshow…’

En ook de belangrijke rol en de line-up van het Dance Event worden geroemd. Volgens Henk is dit een uniek concept. ‘In de vrijwilligersgroep van Sunsation hebben altijd veel DJ’s gezeten. En ook de eerste voorzitters Peter Bos en Henry Koning waren DJ’s. Zij vonden dance belangrijk en ze kregen van de bestuursleden die meer met gitaarmuziek hadden de ruimte. Het Dance Event kent zijn oorspong in 1988. Sunsation werd toen naast het Hippolytushoes georganiseerd. De bewoners van dit zorgcentrum genoten volop van de activiteiten voor hun deur, zonder een klacht te spuien. Maar de dancemuziek werd in de jaren ’90 steeds heftiger en de bassen luider. De gabbermuziek kwam erbij. De bejaarden gaven echter geen krimp, en de enkele dorpsbewoner die wel klaagde kreeg lachend te horen dat er vanuit het Hippolytushoes niet geklaagd werd.’

Sieme herinnert zich nog de 1997 editie met de toen zeer populaire Party Animals waarbij allerlei dames op het podium mee stonden te dansen. Hij had nog een interview met de mannen, helaas liet het cassettebandje na die tijd alleen maar gekraak en ruis horen. Henk vervolgt: ‘Het organiseren van een hardstyle-feest buiten tot twee uur ’s nachts lijkt nu heel vanzelfsprekend, maar hebben we eigenlijk aan de bewoners van het Hippolytushoes te danken. En ook dankzij de strakke organisatie die er altijd is geweest. Als je je niet aan de regels houdt, word je zonder pardon van het festivalterrein verwijderd. Als je nu een willekeurig gemeentehuis in Nederland binnenloopt en je vraagt of je een Dance Event tot twee uur ’s nachts naast een zorgcentrum mag organiseren, word je hard uitgelachen. Dan sta je zo weer buiten.’

Hebben jullie nog leuke Sunsation anekdotes?

We hebben gaandeweg het interview al vele meegekregen maar Sieme weet er nog wel eentje: ‘Ik werd ooit een keer ‘s morgens gebeld door een vrijwilliger die meldde dat ene K. v/d N. zich had verslapen ondanks zijn stellige belofte dat hij om acht uur aanwezig zou zijn in de tent. Of ik niet een geintje met hem kon uithalen? Daar ben ik nooit te beroerd voor dus toen ik het seintje kreeg dat hij om half negen in de tent was aangekomen belde ik hem in mijn hoedanigheid van agent op met het verhaal dat ergens een bankoverval was gepleegd en dat zijn auto hierbij zou zijn gesignaleerd.

Aangezien Kees z’n eigen nummerbord niet uit z’n hoofd wist en uiteraard bleef ontkennen dat hij het was, liep hij vanuit de tent naar de parkeerplaats om zijn nummerbord te checken. Ondertussen wisten de aanwezige vrijwilligers dat het een grap was. Ik hoorde Kees vanuit het niets ineens schelden dat het inderdaad zijn nummerbord was. Ik zei dat ik hem over een uurtje wel terug zou bellen. ‘Dan kunt u even bijkomen.’ Hij trok zich het voorval behoorlijk aan dus toen ik hem een uur later terugbelde en vertelde dat ik het was werd hij helemaal gek natuurlijk……’.

Nog tijd voor hobby’s?

Sieme draait de laatste anderhalf jaar weer veel plaatjes in het dorp en omstreken. ‘Altijd leuk om te doen!’ En Henk is nog elke donderdagavond in Middelstum te vinden om te repeteren bij Concordia.

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

‘Als 2 Unlimited op Sunsation komt, dan mag je me wakker maken.’, aldus Sieme. Henk kun je beter laten liggen….

Waar staat Sunsation over 10 jaar?

Foto: Jan Pitt

Het begint met de vrijwilligers in het bestuur, zij tekenen de peperdure contracten en zijn verantwoordelijk. Maar ook de vrijwilligersgroep en sponsors heb je nodig. Als die er maar zijn dan bestaat Sunsation over tien jaar vast nog wel. Henk merkt op dat toen hij in het bestuur zat, er nooit verder dan een jaar vooruit werd gekeken. Na afloop volgt altijd een evaluatie met alle betrokken instanties zoals politie en gemeente. Zonder hun medewerking is Sunsation niet mogelijk.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Tot Sunsation. En iedereen alvast veel plezier toegewenst!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69