Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Arnout Smit van Smit Installatietechniek Bedum

Arnout, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Voor jou zit een oer-Bedumer van bijna 42 jaar. Getrouwd met Simone en trotse vader van twee kinderen: zoon Jurgen is vijftien, dochter Anouk twaalf. Vanaf mijn voortgezet onderwijstijd wist ik het zeker, ik wilde de installatietechniek in want ik wilde het met mijn handjes verdienen. Dus na het onderdeel metaal op de LTS ging ik de elektrotechniek in middels een werk/leer traject. Sinds 2012 ben ik eigen baas bij Smit Installatietechniek Bedum.

Je brengt inmiddels al een kwart eeuw werkervaring in de installatietechniek met je mee?

Dat klopt want ik ben op mijn zestiende begonnen met werken. Ik heb vijf bazen gehad, door fusies drie verschillende. Via het schoonvegen van de werkplek en het vastzetten van buisjes heb ik mij stapsgewijs bekwaamd in de installatietechniek.

In het begin vooral op elektriciteitgebied, later kwam daar het CV-, gas-, water- en ketelwerk bij. In de loop der jaren heb ik de nodige cursussen gevolgd om mij verder te ontwikkelen, onder andere op het gebied van veiligheid. Het heeft mij tot een allrounder gemaakt. En ik ben bezig met een nieuwe verwarmingstechniek waar ik veel van verwacht. Daarover later meer.

En de stap om in 2012 voor jezelf te beginnen, heeft uitstekend uitgepakt?

Inderdaad, en dan te bedenken dat ik in de crisistijd ben begonnen. In het begin moest ik nog een hoop leren op ondernemersgebied maar inmiddels wil ik niet anders meer. Ik liep al een tijdje rond met het idee om eigen baas te worden maar heb bewust gewacht tot de kinderen wat groter waren en zich grotendeels zelf konden redden.

Ik kan nu tevreden vaststellen dat ik al die zeven jaar als zelfstandige nooit zonder werk heb gezeten. In tegendeel zelfs, gelukkig kan ik tijdens piekbelastingen terugvallen op enige ‘concullega’s’, andersom geldt hetzelfde. Daardoor lukt het mij om de opdrachten zoveel mogelijk in de normale werkuren door de week af te ronden. De offertes en de administratie doe ik dan in de avonduren vanuit huis.

Achteraf gezien had ik deze stap misschien wel veel eerder moeten zetten. Ik ben geen speelbal meer tussen meerdere partijen maar kan alles zelf regelen. En het levert korte lijntjes op, veel van de vragen kan ik zelf beantwoorden.

Vorig jaar heb je een nieuw bedrijfspand in gebruik genomen?

Vanaf medio vorig jaar ben ik inderdaad de trotse eigenaar van deze fantastische plek op de Verbindingsweg 21 in Bedum. Ik heb nu nog meer het gevoel dat ik een eigen bedrijf heb en kan hier ook veel meer materialen kwijt. Ik ben nu bezig om de puntjes op de i te zetten, eind april moet alles klaar zijn. Dus inclusief deze kantoorruimte en de stellages. Eerder moest ik mij behelpen met twee garageboxen hier vlakbij in de buurt. Deze nieuwe bedrijfsruimte is kenmerkend voor de gestage groeiontwikkeling die ik in de afgelopen jaren doorgemaakt heb.

Wat zijn je specialiteiten?

Daar kan ik heel kort over zijn, mijn grootste specialiteit is dat ik een totaalpakket aan kan bieden. Daardoor heb ik altijd werk en kan ik ook de complexe gevallen aanpakken. Nee verkopen is er dus bijna niet bij tenzij ik iets een onverantwoord idee vind. Maar dan ga ik op zoek naar betere alternatieven.

En inmiddels heb je ook nieuws over je eigen verwarmingssysteem?

Bij deze vraag wil ik graag wat langer stilstaan want hier verwacht ik veel van. Het gaat namelijk om een infrarood verwarmingssysteem die je kunt gebruiken voor het gedeeltelijk bij verwarmen maar zeker ook als hoofdverwarmingssysteem waardoor de CV-ketel overbodig wordt en je dus van het gas af kunt. Het stroomverbruik neemt uiteraard wat toe maar door zonnepanelen te installeren kunnen de meerkosten hiervan beperkt worden tot ongeveer 5%. Terwijl de aanschafkosten ten opzichte van bijvoorbeeld een warmtepomp veel lager liggen.

Ik wil nog even benadrukken dat dit infraroodsysteem geen schadelijke straling oplevert. Sterker nog, de afgeven warmte voelt zeer aangenaam. Het voelt eigenlijk als zonnewarmte. Ik denk dat dit een geweldige methode is voor mensen die bewust van het gas af willen. Op termijn wil ik aan de Verbindingsweg een showroom inrichten waardoor de mensen kennis kunnen maken met deze verwarmingsmethodiek.

Uiteraard ga ik dit systeem thuis zelf ook gebruiken en ik heb al enige pilotprojecten gedraaid die ik als referentie kan gebruiken. De importeur van het systeem komt uit Brabant. De mensen kunnen ervoor kiezen om alleen de losse onderdelen bij mij te kopen maar uiteraard kan ik het systeem ook zelf bij de mensen thuis aanleggen. De methode bestaat al tien jaar maar wordt tot dusver nog niet zo vaak toegepast. Gezien de aardbevingenproblematiek hier in de omgeving is het niet zo heel verwonderlijk dat het juist hier heel goed aan kan slaan. Zelf heb ik er in elk geval een goed gevoel over.

Je kunt je klanten een totaalpakket aanbieden?

Dat is inderdaad mijn specialiteit zoals eerder besproken, mede ingegeven door een zeer uitgebreid netwerk. Denk hierbij aan bouwvakkers, schilders, voegers enz. enz.. Daardoor kan ik zelfs nieuwbouwprojecten aanpakken.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je werkzame carrière tot dusver?

2015 was een raar en grillig jaar met veel piekbelastingen waardoor ik af en toe over mijn eigen grenzen ging om alles op tijd klaar te krijgen. Dat was voor mij eens maar nooit meer, ik heb er van geleerd inderdaad.

Twee bijzonder complexe klussen op technisch gebied, schieten mij als hoogtepunten te binnen. Allereerst was daar de grote klus voor Munus bouw waar ik mee mocht helpen met de bouw van veertien nieuwe appartementen. En voor Timmerbedrijf Boer Middelstum mocht ik aan de Rijksstraatweg twee woningen samenvoegen tot een nieuw gebouw. Dit waren complexe klussen waar het nodige denkwerk aan vooraf ging, ook op planmatig gebied.

De combinatie van een of twee grote projecten met daaromheen een aantal kleinere klussen bevalt mij prima. Door op de juiste momenten te schakelen, krijg ik alles binnen de gestelde termijnen klaar.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Ik heb hier aan de Verbindingsweg mooie plannen voor mijn kantoorruimte om deze met oude spullen in te richten tot een soort van gezellig bruin café. Toen mijn vrouw hier lucht van kreeg, wees ze mij terecht op het feit dat thuis eerst de badkamer aangepakt moest worden.

De spullen hiervoor had ik vier jaar geleden al gekocht maar door alle drukte kwam het er maar niet van om deze klus te klaren. Deze week is het eindelijk zover, en dus kan ik mij binnenkort mooi richten op de afronding van mijn eigen bedrijfsruimte.

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Absoluut, zoals ik in de voorstelronde al aangaf ben ik een oer-Bedumer. Hetzelfde geldt voor Simone. Mijn vader is zelfs ‘onder’ de Scheve Toren geboren. Ik heb hier mijn sociaal leven en zie ons niet uit Bedum vertrekken.

Nog tijd voor hobby’s?

Volleyballen is mijn grootste hobby. Ik train een keer per week en zaterdags spelen we met Dio heren 6 vaak een wedstrijd. We hebben een gezellig en gevarieerd team, inclusief enige oude opa’s, haha. Tevens zit ik in de organisatie van het beachvolleyballen dat jaarlijks in juni tijdens de sportweek georganiseerd wordt. Met als belangrijkste uitdaging om de jeugd aan het volleyballen te krijgen. Motorrijden vind ik ook leuk om te doen. Ik hoop dit tijdens de zomermaanden weer op te pakken.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Helemaal nergens voor, laat mij maar lekker slapen. Het is overdag al druk genoeg zeg.

Waar staat Arnout Smit over 10 jaar?

Qua energielevel en orderportefeuille zit ik in een mooie flow, ik hoop dat nog lang vast te mogen houden. Ach, als we ons natje en droogje maar kunnen verdienen, dan ben ik al tevreden. En ik hoop dat tegen die tijd, de verkoop van het infraroodverwarmingssysteem een mooie sprong gemaakt heeft.

Wil je verder nog iets kwijt?

Wanneer over enige maanden de showroom klaar is, bent u natuurlijk van harte welkom om een kijkje te nemen in mijn bedrijfspand aan de Verbindingsweg. Mocht u voor die tijd nog vragen hebben, bijvoorbeeld over het infrarood gebeuren, neem dan gerust contact met mij op: 06-83577322 of via smitinstallatietechniek@live.nl. Ik sta u graag te woord!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69