Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Daaaaag januarimaand

Het is de laatste maandagochtend van de januarimaand wanneer ik dit verhaaltje wegtik. Normaal leidt dit niet tot mijn meest opgewekte gedachtengang van de week maar vandaag zit ik vrij ontspannen achter mijn beeldscherm. De week overziend liggen er weinig spannende zaken in het verschiet. Ik durf het bijna niet te schrijven, maar ergens loopt het thuis wel op rolletjes. En dat is een zin die ik vrijwel direct af wil tikken maar ik wil hem bij deze toch even aan het papier toevertrouwen.

En met mooie uitstapjes naar Schier en Londen in het verschiet zijn er genoeg dingen waar ik mij op kan verheugen. Net voor de mogelijke Brexit aan inderdaad. ‘Order, order in court!’. Wat een chaos daar in het Britse Lagerhuis zeg. Eens kijken of we daar in The Streets of Londen nog wat van meekrijgen. Gelukkig is de altijd lastige januarimaand, inclusief zijn Blue Monday, al weer bijna voorbij. Trad nog niet zo lang geleden om 17.00 uur de duisternis in, gisteren was dit pas om 17.30 uur. De sombere donkerheid wordt hoe langer hoe meer verdreven en we gaan de komende vijf maanden mooi de goede kant uit….

Vannacht tussen 02.00 en 04.00 uur kon ik de slaap maar moeilijk vatten. Wel kreeg ik een aantal columnonderwerpen aangereikt door mijn brein waar ik de komende weken wel weer zoet mee ben. Dat zijn dus dankbare slapeloze edoch uitzonderlijk productieve uurtjes. Maar die onderwerpen wil ik graag voor later bewaren. En dus moet ik nog even dit verhaal zien door te komen. De afgelopen dagen bood veel klaverjasplezier. Zaterdag lag alles er uit en het trainingsveld was net een modderpoel. Dan maar even wat mannen bij elkaar trommelen om te kaarten. Mannen inderdaad, daar ging de discussie zaterdag ook nog even over. Want vrouwelijke klaverjassers lijken een uitstervend ras te worden….

Gisteravond zaten we met de mannen ook nog even weer gezellig bij elkaar in huize De Hek. De pot werd uiteindelijk in the dying seconds met slechts vier punten verschil verloren. Dat was balen inderdaad. Wim en ik zullen ongetwijfeld in ons enthousiasme een vrouw verkeerd hebben weggegooid en daar plukten we op het eind de wrange vruchten van. ‘Het is niet jouw weekend, Bert’, beet broer Johan mij nog even vertederend toe. Feyenoord fan Vlek had zich die middag al heerlijk voor de beeldbuis verkneukeld toen zijn Feyenoord Ajax een mokerslag toediende. Daar kon ik in dubbel opzicht van balen. Want verdedigend was het bij de Amsterdammers een gatenkaas en het heeft er alle schijn van dat de Rotterdammers zich alleen in de topwedstrijden van hun beste kant kunnen laten zien…..

De zaterdagavond werd trouwens in Brouwers doorgebracht. We gaan even weer terug naar het klaverjassen. Want de winnaar van de jaareditie krijgt een gratis diner aangeboden door zijn kaartmakkers. En vorig jaar wist buurman Zonnebloem voor het eerst in zijn carrière deze ongekende prestigestrijd naar zijn hand te zetten. Even leek het er op dat Gert voor het eerst de strijd zou gaan winnen maar bij het optrekken van de kruitdampen restte hem slechts de rode lantaarn. Het tekent het grillige jaar 2018 inderdaad.

Bij Brouwers was het vervolgens gezelligheid troef. Grijpstra en De Gier waren er ook, vandaar dat we de avond begonnen met een glaasje chocolademelk, ons aangeboden door het huis. Die ging er lekker in maar werd vervolgens vakkundig weggespoeld door een glaasje bier. Maar die extra calorieën zaten mij op het eind behoorlijk dwars. Want wat was het allemaal weer lekker zeg. Met als gevolg dat de groenteschaal niet eens leeg kwam en ik zelfs mijn uit slechts één bolletje vanille-ijs met slagroom niet wist te veroveren. Vervolgens kon ik de rest van de avond geen boe of ba meer zeggen. En dus was het uitbuiken geblazen….

Hopelijk gaat de vertering aankomend weekend wat sneller op Schier. Maar dan hebben we ’s middags natuurlijk eerst de kraker tegen De Monnik. En zeelucht maakt hongerig toch? We gaan het weer beleven. Dit weekend, waarin traditioneel ook de Bedumer Winterloop plaatsvindt, wordt januari ingeruild door februari. En die duurt slechts 28 dagen waarna voorjaarsmaand maart zich al weer aandient. Met de sneeuwklokjes en dartelende schaapjes in de wei. Lekker hoor. Laat maar komen die handel!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69