Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Harry Loco, back to Woodstock!

Harry, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Amerika-1-BUNGAWIZ-2016

Noteer maar dat ik van oorsprong een Groninger ben die inmiddels al weer jaren in de kop van Drenthe woont. In de negentiger jaren heb ik de keus gemaakt om mij als singer/songwriter muzikaal te ontwikkelen. Ik schrijf mijn eigen nummers en speel gitaar en mondharmonica. Een combinatie die momenteel vooral in Amerika aanslaat, jaarlijks toer ik dan ook door dit continent met zijn onbegrensde mogelijkheden.

De naam Harry Loco is uit een brainwave ontstaan en past goed bij mij. Wat ik allemaal doe grenst aan het gekke, ik heb iets van een joker in mij en mag graag out of the box denken. Waar ik naartoe ga, creëer ik een positieve sfeer dankzij nummers met pakkende teksten die je aan de betere dagen van de jaren zestig doen herinneren.

Wat valt er muzikaal gezien over de periode 2001 – 2012 te vertellen? (Magical Mystery Tour)

Dit is voor mij een heel belangrijke periode geweest. De eerste zeven jaar zong ik in de streektaal maar in 2001 besloot ik om Engelse nummers te gaan schrijven en te zingen. Ergens wilde ik graag naar New York om deze nummers ten gehore te brengen maar Londen was dichterbij. Daarbij had ik er een neef wonen die een en ander voor mij kon regelen. Het werd voor mij een soort van Magical Mystery Tour.

Amper in Londen aangekomen liet mijn neef mij de buurt zien waar hij woonde. Toevallig liepen we langs een pub, Troubadour genaamd, waarvan ik hoorde dat Bob Dylan hier zijn eerste optreden in de UK had gegeven. Back-stage vroeg ik aan de optredende band van die avond of ik niet een Dylan-nummer in hun show zou mogen spelen.

Ik zou mijn gitaar zo op kunnen halen want deze stond in mijn appartement op tien minuten lopen van Troubadour. Ze lieten mij tot mijn verbazing hun concert af sluiten. Ik speelde enige nummers van Bob Dylan wat resulteerde in enthousiaste reacties én uitnodigingen om later die week op te treden in clubs waar ik normaal nooit binnen zou komen.

12 Bar club Londen

Tijdens dit eerste bezoek aan Londen raakte ik ook in contact met de Britse Peace-campagnevoerder Brian Haw. Hij werd een grote inspiratiebron voor mij. Terwijl Brian zijn protestkunst ten toon spreidde op het plein voor het parlementsgebouw, gaf ik er vredesconcerten. Ook in de jaren erna was ik vaak in deze prachtige stad te vinden om op te treden. Maar ik trad ook op in Liverpool, onder andere in de Cavern Club, waar ik een bandtour deed. Ook kreeg ik inmiddels uitnodigingen uit Zweden en Finland, Frankrijk, Portugal, België en Duitsland.

2008 is ook een belangrijk jaar voor mij geweest. Toen ontmoette ik Michael Bowen. Michael organiseerde in 1967 de eerste Human-Be-In wat later dat jaar tot de Summer of Love in San Francisco leidde. Dé plek voor het Hippy- en het Flowerpower gebeuren wat in mijn ogen eindigde in 1969 met het legendarische Woodstock festival dat een half miljoen bezoekers trok. In 2019 al weer vijftig jaar geleden.

Brian Haw met LOVE Portrait

Dankzij Michael bouwde ik contacten op in Amerika. Dit leidde in 2009 tot een optreden in Oklahoma tijdens Woodfest 09 (Woodstock in Oklahoma) en voor Fox Television met een miljoenenpubliek voor de buis. Michael was een grote inspirator en leraar. Hij noemde mij de “Messenger” en voorspelde dat ik de boodschap van LOVE de wereld in zou brengen door middel van mijn liedjes. Bowen’s beroemdste schilderij was ‘The LOVE Portrait.’ Ik bracht een gesigneerd exemplaar van ‘The LOVE Portrait’ naar Brian Haw in 2008.

In 2010 benaderde Johan Vlemmix bij voor een Bed-In voor de vrede in Eindhoven. Als een soort John Lennon zonder Yoko, maar dan met allerlei gasten. Dit werd drie dagen lang via internet dag en nacht uitgezonden en creëerde een positieve sfeer onder de kijkers. In oktober 2011 raakte ik betrokken bij het Occupy gebeuren in Amsterdam. Dit resulteerde in  een ‘Love & Light’ tour door heel Nederland langs de occupy kampen. Het eerste optreden resulteerde in een bijzondere show geinspireerd op de Be-In van 1967, maar dan met duizend waxinelichtjes op de trappen van het Beurscafe op het Beursplein (5 november 2011 Guy Fawkes night, V for Vendetta).

De ‘Love & Light’ tour eindigde op 14 januari, de datum van de Be-In in 1967, voor de St. Pauls Cathedral in Londen. Inmiddels werkte ik samen en trad op met tal van bekende artiesten zoals Peter Green (Fleetwood Mac), Essra Mowhack (Frank Zappa), Eric Burdon, Herman van Veen en Alides Hidding (Time Bandits).

Na 2012 werd het eigenlijk alleen nog maar mooier….. (Up to Woodstock 50th)

Melanie, Beau & Harry

2012 werd het jaar dat ik kleine Woodstock optredens begon te geven in combinatie met lezingen over armoedebestrijding. Een jaar later mocht ik samen met Melanie Safka (ook wel de moeder van Woodstock genoemd) optreden in De Lawei in Drachten. Voor mij persoonlijk een hoogtepunt om nooit te vergeten. In hetzelfde jaar verscheen ook ‘Love, love, love, love.’ Dit door mij geschreven nummer werd mijn grootste hit tot dusver en verscheen in de Drentse top 100.

In 2014 volgde het nummer ‘Summertime in Finland’, een nummer waar mijn levensfilosofie goed in naar voren komt. Wat ongeveer inhoudt dat je moet leven in het nu en moet genieten van het moment wanneer die daar is. Dus je niet al verheugen op iets moois dat komt of opzien tegen iets maar die momenten pakken die er op dat moment toe doen. 2014 was ook het jaar dat ik voor de eerste keer naar Woodstock reisde, voor de 45th Woodstock anniversary in Bethel NY, en daar een concert gaf op het hoofdpodium. Destijds heb ik de oorspronkelijke organisatoren van Woodstock, Michael en Artie, mogen ontmoetten. Met Artie heb ik nu nog steeds regelmatig contact.

In 2017 schreef ik samen met Wally Samson van de Soca Boys (bekend van het nummer ‘Follow the leader’) het nummer ‘Hello World’, het leverde mij een platencontract op in Amerika. Ook speelde ik het nummer met een groep asielkinderen op het bevrijdingsfestival in Assen. 2017 was ook het jaar van mijn tweede fakkeloptocht en het jaar dat ik samen met Freek de Jonge optrad wat uiteindelijk resulteerde in een optreden in DWDD.

In 2018 speelde ik het door mij geschreven ‘Knocking on heaven door’ tijdens de grootste fakkeloptocht in Groningen. Het nummer heeft veel aandacht gekregen in de pers en daardoor ontstond ook veel aandacht voor de crisis in Groningen. 2018 bracht ook nog een prachtige theaterachtig optreden in de Statenzaal van het Drents Museum waarbij ik mij bedacht dat een tour langs theaters net iets voor mij zou zijn om in de komende jaren op te pakken. En tot slot mocht ik optreden met de Native Indian Group Wehpokamanong.

Je hebt net een nieuwe single uitgebracht

Starchild is op 14 januari (juist ja, weer de datum van de Be-In 1967) gelanceerd en is een soort van biografie waarop ik terugblik op de periode Londen 2001 tot het heden. ‘Bij het aanschouwen van mijn eerste kleinkind, zag ik een prachtige uitstraling van puur sterrenlicht.’ Licht dat ik eerder had gezien bij een zwerver tijdens een van mijn optredens in Londen en bij mijn eerste ontmoeting met Melanie Safka in haar stralende ogen.

Ik denk dat ik vanaf 2001 ongeveer duizend optredens verzorgd heb. Voornamelijk in Nederland, Engeland en Amerika, maar ook in Duitsland, Scandinavië, Frankrijk en Portugal.

En je gaat dit jaar weer op tournee door Amerika?

Yasgurs-farm

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het legendarische Woodstock festival plaatsvond. Dit brengt mij begin augustus naar de US voor een tour met een hippiebus met artiesten van Colorado naar het Woodstock festival in Bethel. Zoals het zich nu laat aanzien met twee grote optredens en een aantal kleinere. De playlist zoals nu bekend (maar nog niet definitief bevestigd!) laat grote namen zien zoals ZZ Top, Paul Rodgers en Graham Nash van de legendarische Crosby, Stills & Nash. En daar staat Harry Loco dus tussen, haha. Ik heb er enorm veel zin in!

Je staat ook wel bekend als protestzanger?

Ik zie het zelf niet zo maar ergens is het niet zo verwonderlijk want ik zing veel over allerlei misstanden in de wereld. Bovendien word ik veel gevraagd om te spelen op manifestaties en demonstraties. Sinds 2008 schrijf ik ook vaak over “love”, want de wereld is eigenlijk een grote familie. Soms in combinatie met de misstanden die ik signaleer waarbij ik tevens probeer oplossingen aan te dragen.

Ergens denk ik dat het huidige politieke systeem failliet is. Het is slechts wachten op een beter systeem maar die moet nog ontwikkeld worden. Dus moet je de huidige politici het vertrouwen geven maar ik schroom niet om ze af en toe op de vingers te tikken….. De politiek zou over mensen moeten gaan en ze moeten niet hun oren laten hangen naar de multinationals.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je muzikale carrière tot dusver ?

Woodstock

Dieptepunten heb ik niet gekend, wel beschouw ik mijzelf als zelfkritisch. Wanneer ik nieuwe nummers live speel dan merk ik wel eens dat ik ze beter van te voren nog wat vaker had kunnen oefenen, haha. Maar dat weerhoudt mij niet om ze te spelen. Mijn hoogtepunten? Too many to mention. Ik val tegenwoordig van het ene in het andere en doe bijzondere dingen. Ik markeer hoogtepunten wel eens in frequenties of in kleuren.

Mooie optredens blijven ook hangen zoals die met Melanie in 2013 en die met Erik Burdon in Paradiso. Ooit gaf ik in een fabriekshal in Finland een ‘Concert for one’ waarbij alleen een fotograaf aanwezig was. Ik wist mij omgeven door allerlei spirits wat resulteerde in een geweldig optreden en een directe connectie met het universum.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

We gaan terug naar mijn Groningse roots: Een eierbal!

Waar staat Harry Loco over 10 jaar?

Geen flauw idee, ik probeer in het nu te leven. Ik kijk ook nooit terug. Ik zet her en der wat lijntjes uit en dan is het ‘go with the flow!’

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat mensen meer vanuit hun hart gaan leven en door dit interview te geven, hoop ik ook een tipje van mensen hun hart op te lichten. Probeer wat meer te genieten van het moment, kijk om je heen, geniet van de natuur. We gaan kapot aan het grote geld, kijk alleen maar naar ons milieu. Het is allang bekend dat het niet goed gaat met de wereld en de natuur en toch stellen we maatregelen telkens weer uit. Ik hoop voor de mensheid dat er steeds meer “Starchilds” komen om er weer een mooie planeet van te maken.

Verder kom ik graag in clubs of theaters voor Woodstock concerten zodat de mensen het echte Woodstock gevoel kunnen ervaren. En ik zou bijna nog de Nashville tour met Essra Mohawk (Frank Zappa’s mothers) als hoogtepunt vergeten te vermelden. Bij deze dus!

Relevante linkjes voor aanvullende achtergrondinformatie:

Side Walk NY

Troubadour https://en.wikipedia.org/wiki/The_Troubadour,_London

Cavern Club https://nl.wikipedia.org/wiki/Cavern_Club

Brian Haw https://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Haw

Michael Bowen https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Bowen_(artist)

https://haightashburyandthesummerofloveblog.wordpress.com/michael-bowen/

V for Vendetta https://nl.wikipedia.org/wiki/V_for_Vendetta_(film)

Human Be-In https://en.wikipedia.org/wiki/Human_Be-In

Summer of Love https://nl.wikipedia.org/wiki/Summer_of_Love

Woodstock https://nl.wikipedia.org/wiki/Woodstock_(muziekfestival)

Website www.harryloco.com

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69