Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Bram Toonen begeleidt en bereidt menig project voor bij Klimaatgroep Holland

Bram, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Bram Toonen, 28 jaar en ik woon samen met mijn vriendin Inge in de Oosterpoortwijk in Groningen. Opgegroeid in Middelstum waar ik een kwart eeuw heb doorgebracht alvorens naar Groningen te verhuizen. En inmiddels, na eerst de opleiding Transport en Logistiek aan het Noorderpoortcollege in Groningen afgerond te hebben, al weer achtenhalf jaar werkzaam voor Klimaatgroep Holland.

Wanneer en hoe ben je bij Klimaatgroep Holland terechtgekomen?

Dat is een bijzonder verhaal want met een opleiding Transport en Logistiek denk je normaliter niet direct aan een carrière bij Klimaatgroep Holland. Maar ik kende directeur Harry Vaatstra wel een beetje van het voetballen en ik raakte in de kantine van de plaatselijke voetbalclub met hem aan de babbel. Zelf had ik net examen gedaan en bij Klimaatgroep Holland zochten ze nog vakantiemedewerkers.

En zo begon ik met net een diploma op zak in de zomer van 2010 voor een periode van drie maanden bij deze klimaatbeheersers te werken met onder andere klussen in Noord- en Zuid-Holland. Dit beviel van beide kanten goed en zo kon het gebeuren dat Harry mij een baan als werkvoorbereider aanbood. Ik wilde eigenlijk werktuigbouwkunde gaan studeren op de Hanzehogeschool maar deze aangeboden functie leek mij ook wel wat. En met de mogelijkheid dat ik mij eventueel binnen het bedrijf verder zou kunnen doorontwikkelen heb ik de knoop doorgehakt en het studentenleven opgegeven.

Wat zijn precies je werkzaamheden?

Aanvankelijk was ik dus werkvoorbereider maar inmiddels ben ik projectleider. Wat inhoudt dat ik de installatie van de door de verkopers verkochte producten van A tot Z in goede banen moet zien te leiden. Heel divers werk inderdaad. Calculaties maken, tekeningen en planningen opstellen en bewaken, het inmeten van de installaties of op kantoor bij nieuwbouwprojecten of op locatie bij een renovatieopdracht en veel overleggen natuurlijk met de klant, de bouwers, intern en de leveranciers van de benodigde materialen.

Daarnaast ben ik na mijn eerste werkjaar weer begonnen met studeren. Na de cursus Werkvoorbereider Installatietechniek volgde de meerjarige opleiding Middelbare Installatie Techniek, de MIT in Zwolle. Ik ging dus regelmatig aan het eind van de middag of in het begin van de avond die kant op om enige uren in de week in de schoolbanken door te brengen. Ook de zondagen stonden vaak in het teken van de studie. Dat was best wel een pittige tijd maar gelukkig heb ik de opleiding MIT in 2015 succesvol af kunnen ronden.

Het werk brengt je door heel Nederland?

Mijn beginjaren bracht ik vooral op kantoor door maar tegenwoordig ben ik denk ik de helft van mijn werktijd wel onderweg om bouwvergaderingen en werkbesprekingen bij te wonen. Ook ga ik regelmatig even bij de projecten langs die ik in beheer heb om te kijken hoe de vorderingen verlopen. Dat geeft mij dan ook mooi even de kans om bij onze installateurs te vragen of er zich nog problemen voorgedaan hebben. Daar gaat veel reistijd inzitten maar door goed te plannen blijft er nog genoeg kantoortijd over.

Daar komt bij dat een collega van mij in het zuiden woont en die neemt dus doorgaans de zuidelijke provincies voor zijn rekening. Een enkele keer ga ik naar ons productiebedrijf in Slovenië waar de scholenunits en de luchtbehandelingkasten gemaakt worden. Voor deze vestiging regel ik ook de inkoop van materialen. Uiteraard geldt deze inkoop van materialen ook voor de projecten in Nederland. Al met al leidt dit tot een mooie afwisseling in mijn werkzaamheden.

Wat maakt werken voor Klimaatgroep Holland zo speciaal?

Het werken binnen een jong en enthousiast team waarbij je de nodige vrijheid en doorgroeimogelijkheden hebt. Daarbij dienen zich ook in de nabije toekomst genoeg uitdagingen aan om nog energiezuiniger te werk te gaan. We leveren een mooi binnenklimaatbeheersingsproduct waarbij de scholenunit misschien wel mijn favoriet is. En over de diversiteit van de werkzaamheden hebben we het al gehad.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Ik heb vanuit elke fase binnen Klimaatgroep Holland een project uitgezocht. Tijdens de zomervakantie in 2010 ging ik samen met collega-monteur Arnold in de Karrepadschool, gelegen in de Korrewegwijk in Groningen, aan de slag om hier een klimaatbeheersingssysteem aan te leggen. Arnold had wel ervaring in de systeembouw maar was ook net nieuw. Tegen het eind van het project kregen we hulp van wat meer ervaren krachten maar toch hebben we deze klus hoofdzakelijk met zijn tweeën geklaard. En het systeem draait nog steeds, haha.

Vanuit mijn tijd als werkvoorbereider schiet mij mijn eerste grote project in Tilburg te binnen, voor het Cobbenhagencollege. Dertig lokalen moesten van een nieuwe unit voorzien worden. Momenteel ben ik druk in de weer voor Sylvaphane in Tolbert waar ze in een grote fabriekshal flexibele verpakkingen en folie maken. Een omvangrijk project dat we in oktober hebben aangenomen en dat in maart/april klaar moet zijn. We leveren zeven grote units waarvan inmiddels drie geplaatst zijn. Industriële projecten behoren tot de zwaardere klussen die doorgaans behoorlijk arbeidsintensief zijn.

Klimaatgroep Holland biedt de juiste combinatie tussen in- en ontspanning?

Je doelt hierbij waarschijnlijk op het feit dat ik namens Klimaatgroep Holland afgevaardigde ben voor het FC Groningen Business Team. Ik voetbal inderdaad al anderhalf jaar voor dit team. Maandelijks komen we op een donderdag om 07.00 uur in de ochtend bij elkaar om een training af te werken. Het team bestaat uit vijftig voetballers waarvan doorgaans een stuk of vijftien tot twintig op het appel verschijnen. Na gedoucht te hebben volgt een gezamenlijk ontbijt en dan kunnen we mooi om negen uur aan het werk.

We spelen tien wedstrijden per seizoen tegen de business teams van AZ, Heerenveen, Emmen, Heracles en FC Zwolle. Na onze wedstrijd bezoeken we, na een lunch of diner, de hoofdmatch. Waarbij het voor kan komen dat je op een zondagmorgen al om 09.00 uur de wei in moet wanneer de FC om 12.15 uur moet spelen. Morgen gaan we overigens voor het eerst op trainingskamp naar het Spaanse Marbella, we komen zondag terug. Helaas is de FC zelf op trainingskamp in Duitsland. Het zou natuurlijk mooier geweest zijn wanneer we het trainingskamp gezamenlijk zouden kunnen afwerken….

Dus ja, een juiste combinatie tussen in- en ontspanning is bij Klimaatgroep Holland zeker mogelijk. Een personeelsuitstapje naar het buitenland, waarbij we gezamenlijk een skitrip gemaakt hebben, is iets wat ik ook erg kon waarderen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je carrière tot dusver?

Een hoogtepunt vind ik de persoonlijke ontwikkeling die ik bij Klimaatgroep Holland heb doorgemaakt, mede mogelijk gemaakt door de gevolgde studies. Dieptepunten heb ik gelukkig niet meegemaakt, wel de nodige leermomenten. Zeker in het begin verliep niet alles vlekkeloos maar daar leer je alleen maar van.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Die ongelukjes in het begin leverden mij aanvankelijk als bijnaam ‘De Sloper’ op. Ik liet nog wel eens wat vallen zoals een glasplaat tijdens een beurs. Ook ontstond er wel eens een deukje in de bedrijfsbus waarin ik rondreed. Maar ik moet zeggen dat ik deze bijnaam de laatste jaren niet meer gehoord heb, dat is vast een goed teken…

Groningen is voor jou ‘the place to be’ geworden?

Jazeker, en ik kan nu zelfs met de fiets naar het werk. Ik heb ook weinig keus want Inge werkt tegenwoordig in Assen en neemt de auto mee. Daarbij is het vanaf de Oosterpoortwijk maar tien minuutjes fietsen. Het voordeel van het wonen in de stad is dat alles dichtbij zit en eigenlijk altijd open is. Maar dat maakt een uitstapje naar de binnenstad wel verleidelijker. Wel met mate natuurlijk, gezien mijn baan. Maar af en toe een hapje eten met Inge of een borrel met vrienden moet kunnen toch?

Nog tijd voor hobby’s?

Voetballen is mijn grootste hobby, ik speel nog steeds bij de VV Middelstum in het derde elftal. Daarbij probeer ik al een jaar om het kitesurfen onder de knie te krijgen maar dit is mij door tijdgebrek helaas nog niet gelukt. Tot slot ga ik graag op wintersport.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een skitripje ben ik altijd te porren. In februari gaan we weer een week naar Oostenrijk. Iets om naar uit te kijken.

Waar staat Bram Toonen over 10 jaar?

Dat vind ik best wel een lastige vraag. Ik hoop nog steeds in goede gezondheid bij Klimaatgroep Holland aan het werk te zijn. Op het gebied van innovatie zitten we niet stil. Denk alleen maar aan de software die we in gebruik hebben maar het zit hem ook in energiezuinigere motoren voor onze klimaatsbeheersingsinstallaties. Dit continue verbeteringsproces spreekt mij erg aan. Het personeel wordt hier ook actief bij betrokken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we alle belangrijke zaken wel besproken hebben. Ik ga snel weer aan het werk want Marbella lonkt en er moet van te voren nog wel een en ander afgerond worden….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69