Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Klaes Hoekstra, omzien naar elkaar!

Traditiegetrouw schrijf ik vlak voor Kerst altijd een verhaaltje met een terugblik op het afgelopen jaar. Het was voor mij het jaar van de verandering. Ben verkast van mijn vertrouwde plek boven de bakkerij naar een levensloop bestendige woning in het centrum van het dorp. Tot mijn eigen verrassing heb ik het vanaf de eerste dag enorm naar mijn zin.

Het voelt gewoon goed! Dacht dat het verlaten van mijn bovenwoning waar zoveel dierbare herinneringen liggen aan Margreet, de kinderen en onze lieve medewerkers wel een puntje zou worden maar het viel mij reuze mee. Natuurlijk kom je bij het opruimen van alles tegen (wat heeft een mens een rotzooi!) en dan is de vraag neem je het mee naar je nieuwe stek of neem je er afscheid van! Voor mijn doen ben ik redelijk rigoureus te werk gegaan omdat ik de Molenweg zie als een nieuwe start in de herfst van mijn leven.

Tomasz en Amy hebben het nog steeds geweldig naar hun zin in Vancouver. Hij heeft een nieuwe baan geaccepteerd voor een Duitse firma maar nog wel steeds in de bakkerij business. Tomasz is een man van uitersten en werkt zich dus helemaal te pletter, hoop dat er in het nieuwe jaar wat balans in zijn leven komt.

Agnesz is in mei getrouwd met Tim, een geweldig dag. Och, wat heb ik genoten en er is nog meer nieuws want begin juni word ik opa, hoe leuk is dat! Eigenlijk moet ik dat even juist zeggen want in mijn geval word ik Pake. Het kindje krijgt anders een Opa Rotterdam en een Opa Bedum en dit is dus gemakkelijker en duidelijker. Lijkt mij geweldig zo’n kleine spruit over de vloer, kan mij er nu al op verheugen.

Wij zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen van de Bedumer Winterloop op 1 en 2 februari aanstaande. De negende editie gaan wij met elkaar beleven en het gaat weer een geweldig spektakel worden. De saamhorigheid in Bedum is enorm, allemaal met maar één doel voor ogen: kanker de wereld uit! Alles halen wij uit de kast om het maximale bedrag bij elkaar te sprokkelen voor het UMCG Kanker Researchfonds.

Helaas is dat nog steeds nodig. Afgelopen maanden hoorde ik weer van diverse kanten van gezinnen die met kanker te maken hebben gekregen. Natuurlijk is het erg voor de betrokkene maar zeer zeker ook voor de andere gezinsleden, daar wordt vaak onvoldoende bij stil gestaan. Ernaast staan is minstens net zo erg, het gevoel hebben dat je niks kunt doen dan alleen er voor haar of hem zijn.

Ook als je geluk hebt kanker te overleven blijft er altijd een stukje kanker in je zitten. Niet in je lichaam maar wel in je hoofd. Nooit meer onbezonnen en onbezorgd gelukkig leven want zodra je iets voelt denk je gelijk: het zal toch niet? Mensen hebben echter ook een enorme veerkracht hoe zwaar het ook is, met vallen en opstaan en dat verdient respect.

Ik ben een gevoelsmens, er zijn vele dingen die mij raken, beroeren en ontroeren. Er komt veel bij mij binnen maar dat is een eigenschap waar je niet per definitie blij mee hoeft te zijn. Wel wil ik met jullie delen dat kleine dingen vaak grootse effecten kunnen hebben. Tegenwoordig horen wij heel vaak de woorden ” Omzien naar elkaar en er voor elkaar zijn”.

Het zijn zinnetjes die te pas en te onpas worden gebruikt in deze haastige wereld. Goed bedoeld uiteraard maar wat komt er in de praktijk van terecht? ”Gewoon Samen” is een naam met een zekere eenvoud maar daar klinkt in door dat omzien naar elkaar en je inzetten voor een ander een vanzelfsprekendheid wordt. Wij hebben in Bedum een bovengemiddeld aantal vrijwilligers, hulde voor deze mensen!

Vrijwilligerswerk begint op straat, op school of in het verzorgingstehuis. Samen geeft ook het goede voorbeeld voor onze jongeren die daardoor geïnspireerd raken om meer betrokken te raken bij hun omgeving en een bijdrage te leveren aan onze samenleving.

”Er voor elkaar zijn”, geldt natuurlijk voor je familie maar evenzo voor je buren, collega’s, vrienden en vage kennissen. Een kaartje, bloemetje of een hand op de schouder kan toch niet zo moeilijk zijn! Niemand is zo arm dat hij geen glimlach geven kan. En niemand is zo rijk dat hij geen glimlach nodig heeft.

Het hebben van een vriendschap is een geheel eigen en bijzondere rijkdom. Eén die niets te maken heeft met geldelijke rijkdom. De meest waardevolle dingen zijn gratis en tegelijk onbetaalbaar. Je bent pas rijk wanneer je iets hebt wat je niet kunt kopen.

Laten wij het ”omzien naar elkaar” proberen beter in de praktijk te brengen, dat lijkt mij een geweldige Kerstgedachte. Niet alleen nu maar zeker ook in het komende jaar. Gezondheid blijft het grootste geschenk en tevredenheid de grootste rijkdom. Ik wens jullie allen een gezond jaar met heel veel liefde samen met diegene die je dierbaar zijn, met nieuwe vriendschappen maar ook samen met diegene die dit nodig hebben.

Klaes Hoekstra, december 2018

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69