Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Wouter Groenhof, Komt er ooit nog een Noorderrondrit?

Winter

Een schaatser ben ik niet, maar komt er ooit nog een Noorderrondrit over het Boterdiep? De Groningse schaatsklassieker langs Middelstum? De winter is weer in aantocht! Een witte kerst, of vorst in januari? Een schaatser ben ik niet, maar wel liefhebber van de winterkost. Een stoofpot met een bockbier. Een goede pan vol boerenkool met een rookworst. Een Jägermeister op de koudste dagen. Sneeuw op straat. IJspegel aan de dakgoot. Rijp aan de bomen. Een ijsvloer op het Boterdiep.

Op tv staan de bekende schaatsers alweer op het ijs. Wint een Roest of een Kramer bij de heren? Of wint Wüst of het nieuwe talent Jutta Leerdam? Is schaatsen een echte sport, of een B-sport zoals Johan Derksen het noemt?

Een schaatser ben ik niet. Kunstijs op de Grote Markt van Groningen, is dat een goede oplossing voor een warme winter zonder natuurijs? Het geeft wel die (kerst)sfeer en een mooie plaatje bij de koek-en-zopie tent. Komt er ooit nog een Noorderrondrit? En de week daarna een Elfstedentocht? Draaien en keren bij Uithuizen of Dokkum voor een stempeltje. Een stempel in deze moderne digitale tijd? De moderne tijd zonder een benzine- of dieselauto, maar met een elektrische auto op windenergie. Kunnen we dan daarmee de koude winter redden? Is het een druppel op een steeds maar heter wordende gloeiende plaat?

Een schaatser ben ik niet. We kunnen wel helpen: koop zonnepanelen, eet een dag per week (of meerdere) geen vlees en pak de fiets. De laatste Noorderrondrit en Elfstedentocht waren in 1997, meer dan 21 jaar geleden! In 21 jaar zijn wij behoorlijk energiezuiniger geworden zou je zeggen. Van een gloeilamppeer naar een ledlamp en steeds minder vaak met de auto naar de pomp. En dan (voor)alsnog geen winter?

Word ik ooit nog schaatser? Gaat de Noorderrondrit ooit nog door? Ik denk het wel. Wie weet is er meer hoop als de beroemdste weerman van Friesland weer met een wintervoorspelling komt.

Een bruggetje naar Meppel

Middelstum heeft een diep, maar ook een gracht. De gracht waarop mijn vader in zijn jeugd op schaatste. Het is verre van een Amsterdamse gracht. Meppel heeft net als Amsterdam onder andere de Keizersgracht, Prinsengracht en de Herengracht. Een schaatser ben ik niet, maar je zou er prima op kunnen schaatsen? Heeft Drenthe overigens een klassieke schaatstocht? In ieder geval wel vaak de eerste natuurijsklassieker van het jaar.

Amsterdam heeft de letters ‘I Amsterdam’ van het Museumplein verwijderd. Meppel speelt hier op in en neemt de letters over. Mocht je vanuit Groningen met de trein naar Amsterdam rijden, dan kun je de letters vanuit de rijdende trein zien! Of parkeer de auto ergens en kom eens langs. Is dat een reden om te verhuizen van Middelstum naar Meppel? In Meppel is het goed wonen. Een oude binnenstad. Voldoende eetgelegenheden. Een McDonalds. Vele winkels. Verschillende verengingen, volop activiteiten.

Ik kijk met plezier terug op mijn tijd in Middelstum. Een levendig dorp met veel voorzieningen, een gezellige kroeg, een goede supermarkt, noem maar op. Voorzieningen waar Middelstum zuinig op is.

Denk vooral aan winkels, internet maakt veel wat eerst ver weg was nu heel dichtbij. De postbode komt niet meer een rekening brengen, maar wel het bestelde pakketje. De factuur krijg je digitaal. Maar waar laat je online je schaatsen slijpen? Een goede vraag. Ik denk dat wij zuinig moeten zijn op een fysieke winkel. Koop er niet alles, maar wel af en toe. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is. De berichten voor een koude winter zijn er, laten we hopen op een witte kerst en voldoende vorst voor een Noorderrondrit!

Prettige feestdagen!

Wouter

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69