Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De plaat en zijn verhaal: The Killers – Are we human….

The Killers zijn niet de bekendste band in deze nieuwe rubriek ‘De plaat en zijn verhaal’. Sterker nog, ik zou geen andere singel van deze groep op kunnen noemen. Toch bewaar ik heel leuke herinneringen aan dit viertal. Of eigenlijk dus alleen aan dit nummer, stammend uit 2008. Het nummer dat in de Top 40 uiteindelijk tot de tweede plaats wist door te dringen….

Ooit heb ik dit nummer aangevraagd bij DJ Peter Zuidhof in de feesttent. We hebben het dan over april 2009. Het jaar waarin de voetbalclub VV Middelstum haar 75-jarig bestaan vierde. En dat is dan ook de reden dat ik dit nummer gekozen heb. Want dat men bij de VV kan feesten dat is algemeen bekend. Zoals ze dat bij zoveel voetbalverenigingen hier in de wijde omtrek heel goed kunnen. Maar dit 75 jarig jubileumfeest was werkelijk waar uniek in zijn soort en in zijn opzet.

Want we vierden namelijk een heel seizoen feest. En ergens begon dit al in maart 2008 waar we een soort van sneak preview feest hadden in onze oude, gezellige voetbalkantine. Daar legde hoofdorganisator Marcel Verkerk uit wat ons het aankomend seizoen te wachten zou staan. En dat was niet gering. Elke maand namelijk was er een elftal of vrijwilligersclub aan de beurt die een feest moest organiseren. En dat hebben we geweten. Met als gevolg dat er aan het eind van elke maand weer een bijzondere feestactiviteit op het programma stond.

En dat leverde unieke taferelen op. Zo legde het vijfde elftal bijvoorbeeld een kunstijsbaan op het trainingsveld aan. Vier dagen lang kon er geschaatst worden en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Uiteraard ook van het koek en zopie gebeuren in van die grote legertenten die langs de baan stonden. Zelf organiseerden we met het vierde een soort van spellencircuit. Laatste man Bayram maakte voor iedereen kebab en startte later zijn eigen Delle eetpaleis. En die bijzondere foto waarbij het toenmalige damesteam uit de kleren ging, heeft jarenlang een ereplek in de kantine gehad.

Café van Lacum werd nieuw leven ingeblazen, in de schuur van Bouwbedrijf Van Dijken. Precies op de plek waar hij in de zeventiger jaren afgebroken werd, bouwde men hem in de lentemaanden weer op. Dit leverde een ongekend straatfeest op. Volgens mij was dit ook het slotakkoord van dit unieke feestseizoen. Een seizoen ook met het ongekend populaire item ‘De barpraat’ waarbij het komische duo Harry en Piet de toestand binnen de vereniging op de hak nam. Waarbij ik maandelijks aan de beurt was ivm mogelijke toenaderingspogingen tot meisje Wiersum.

Mijn toenmalige buurvrouw maakte destijds legendarische video’s die maandelijks in de kantine vertoond werden waaronder een soapserie over onze eigen Gooise vrouwen in Middelstum en een bijzondere Plus-commercial. Buurman Wim als trainer José Mourinho, opgenomen bij zijn zwembad in de achtertuin, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Net zoals ons kampioenschap met het vierde die uitgerekend vlak voor dit feestseizoen plaatsvond.

Uiteraard moest er ook zo’n feestavond plaatsvinden in de Sunsation feesttent. Want Marcel dacht altijd in het groot. En volgens mij vierden destijds ook de muziek- en judovereniging een bijzondere mijlpaal. Waardoor we mooi met een aantal verenigingen een gezamenlijk feest bij Ewsum konden organiseren. En dat is het moment dat The Killers ten tonele komen. Want het was in deze feesttent dat ik ‘Are we human’ voor het eerst aanvroeg bij DJ Peter. Met een verrassende opkomst op de dansvloer als gevolg. Want zo bekend was dit nummer helemaal niet. Toch ging menig dansliefhebber helemaal los op deze plaat.

En daarom word ik nog steeds wanneer ik dit nummer hoor teruggezogen naar een van de mooiste jubilea die de voetbalclub ooit gehad heeft. En dat wil wat zeggen want er zijn mooie feesten geweest hoor. In 1994 werd bijvoorbeeld een heuse circustent opgebouwd ter hoogte van Labor. Als ik daar ook weer aan terugdenk, aan die musical voor 700 toeschouwers, dan krijg ik al weer de rillingen op mijn rug. Hindrik Schollema zette destijds als regisseur een show neer met tal van verrassingsacts. Ook daar wordt nu nog over nagepraat. Maar toen bestonden The Killers nog niet eens……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69