Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Hugo Zijl Schilderwerken nu actief vanaf de Verbindingsweg in Bedum

Hugo, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Hugo Zijl dus, 38 jaar en geboren en getogen in Bedum waar ik altijd ben blijven wonen. Een echte Beemer inderdaad. Ik ben getrouwd met Janien en ‘slim wies’ met dochter Eline. Thats it! Ik kan als het moet heel kort en krachtig antwoorden.

Je hebt een hectisch jaar achter de rug?

Presteren onder druk heet dat geloof ik en dat kan ik wel. Maar met twee drukke bedrijven bezig zijn en daarbij ook nog allerlei beslissingen moeten nemen over de nieuwbouw, dat was wel heel heftig hoor om alle ballen in de lucht te houden. Zeker als je ook nog acht uur per dag wilt ‘kwastjen’. In tegenstelling tot eerdere jaren, heb ik her en der wel wat steekjes laten vallen. Nog dertig van zulke werkjaren zou ik echt niet trekken. Gelukkig wonen we al weer een half jaar aan de Verbindingsweg, met heel veel plezier inderdaad.

Maar met 4, 5 schilders in dienst en ook nog eens twaalf chauffeurs is rustig aan doen er gelukkig niet bij. Het is nu wel perfect hoor. Mijn werkplek dichtbij, alle schilderspullen in de loods en alle vrachtwagens op het terrein. Ik ben dik tevreden!

Ook tevreden over de ontwikkelingen van Hugo Zijl Schilderwerken?

Dat is ook dikke prima. We hebben ook dit jaar weer genoeg klussen gehad bij particulieren in Bedum, Winsum, Middelstum, Eenrum en Groningen. We doen veel voor bouwbedrijf Kenders en dat brengt veel variatie met zich mee. We hebben niets te klagen en hebben het eerder iets te druk dan dat we het rustig aan kunnen doen.

Zelf vermaak ik mij ook prima, maar dat doe ik overal hoor. Ook met het werk. Met hetzelfde plezier als dat ik aan het schilderen ben, zou ik ook andere werkzaamheden kunnen verrichten. Mijn vader zei altijd al: ‘Je moet het onaangename werk met het aangename combineren’. En zo is het ook.

Ik werk inmiddels al weer dertien jaar voor mijzelf. Ook een beslissing waar ik absoluut geen spijt van heb. Spijt is iets wat ik sowieso nooit heb en wanneer dat gevoel wel dreigt op te zetten dan neem ik direct maatregelen om dit kwijt te raken. Mijn schakelsnelheid is wat dat betreft enorm, haha.

Nu lekker bezig met de binnenklussen?

Ook al weer een tijdje inderdaad. Mede dankzij een mooie klus bij het nieuwe kindcentrum in Eenrum die we dankzij Kenders mogen doen. Wat dat betreft gaan de seizoenen toch steeds meer in elkaar over, door het veranderende klimaat en de temperatuursinvloeden. We hebben deze zomer zelfs dagen gehad dat het gewoon bijna te warm was om te schilderen.

Daarom ben ik ook zo blij met binnenopdrachten. Die zal ik altijd aannemen, ongeacht de drukte. Want met het Nederlandse weer weet je dat je altijd dagen hebt dat je naar binnen moet. Binnenschilderwerk en behangen zijn de belangrijkste dingen die we aanpakken, het spackwerk laat ik graag aan anderen over. Glaszetten doen we ook veel maar dat beschouw ik meer als een buitenklus.

Je neemt intussen twintig jaar schilderervaring mee?

Ja, dat zat ik mij laatst ook te bedenken nu ik inmiddels 38 jaar ben. Na mijn MAVO diploma behaald te hebben, kreeg ik een vakantiebaantje als schilder. En dat beviel zo goed dat ik in het schilderwerk ben blijven hangen. Inmiddels al meer dan twintig jaar inderdaad. Ooit heb ik nog een dagje op de MTS rondgelopen maar ik moest er niet aan denken om daar vier jaar rond te hangen.

Wat er zo mooi is aan het schilderen? Mensen zien direct het resultaat en vaak wordt het er een stuk mooier van. Ons werk is vaak de ‘finishing touch’ van een verbouw- of nieuwbouwproject en dat maakt het helemaal af. De contacten met mijn klanten ervaar ik altijd als heel gezellig. Wat dat betreft helpt het zeker dat ik een echte Beemer ben. De mensen kennen mij en ik denk dat dit voor ons wel positief uitpakt. Wanneer ze je in vertrouwen de huissleutel geven dan weet je dat het wel snor zit.

Je doet het schilderwerk niet alleen?

Nee, we trekken er wekelijks met een mooi team op uit. Marnix en Frits werken al enige jaren voor Hugo Zijl Schilderwerken en Harko nu dik een jaar denk ik. Af en toe huur ik broer Reinjan in, hij is  zzp-er. En natuurlijk ga ik ook zelf dagelijks op pad. Janien regelt het hele administratieve gebeuren. Zelf doe ik de offertes en de klantbezoeken.

Ook nog steeds actief in de transportwereld?

Voor dat ik aan het schilderen ga, heb ik vaak al een uurtje aan JZ Transport besteed. En na vijf uur ga ik hier vrolijk mee verder. Partner Janien is eigenaar van dit transportbedrijf en regelt ook hier het gehele administratieve gebeuren. Zelf verricht ik waar nodig hand- en spandiensten en vaak komen de probleemgevallen op mijn bordje terecht. Pech onderweg bijvoorbeeld, of eventuele problemen bij een klant of afnemer. Het is dan ook wel weer kicken wanneer alles weer goed afgehandeld is na het nodige regel- en bemiddelwerk.

In de eerste vier jaar van JZ Transport ging ik zelf in de weekenden en tijdens de vakanties achter het stuur zitten maar dat doe ik tegenwoordig zelden of nooit meer. Dan hou je helemaal geen tijd meer over voor het gezin.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je schilderscarrière tot dusver ?

Hoogte- en dieptepunten, dat weet ik niet hoor. Ik ben heel blij met de stijgende lijn die we te pakken hebben, van een slecht jaar is nooit sprake geweest. Ik zal in de eerste jaren vast beginnersfouten hebben gemaakt maar daar moet je niet te lang in blijven hangen. Daarbij ben ik altijd oplossingsgericht.

Ons nieuw stekkie is natuurlijk hartstikke mooi geworden maar is dit een hoogtepunt? Uiteindelijk zijn het maar ‘een bak stenen’. Natuurlijk ben ik trots maar neigt trots niet snel naar arrogantie? Toen we nog aan het Boterdiep woonden, leefden we in een betrekkelijke anonimiteit. Hier zit je echt op het zicht. Ik heb er een tijdje over na moeten denken om reclamemateriaal op de zijgevel aan te brengen maar heb dit uiteindelijk toch gedaan.

Heb je nog leuke schilderanekdotes?

Schilders zijn soms net boeren. Altijd klagen, het is nooit goed genoeg. Dan is het weer te warm of te koud en regen komt nooit gelegen. En als het te warm is dan heb je grote kans op van die onweersbeestjes. Dan kun je er ook wel mee ophouden. En wat te denken van die lieveheersbeestjes. Er is een zomer geweest dat ze een plaag waren. En dan kun je een dag later gewoon weer opnieuw beginnen omdat ze met tientallen in het schilderwerk vastgeplakt zitten. Ja, het leven van een schilder gaat niet altijd over rozen hoor….

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Ik zou niet zo maar uit Bedum weggaan inderdaad. Anders hadden we hier ook geen nieuwbouw gedaan. Bedum heeft alles wat ik nodig heb en ik ken er heel veel mensen. Binnen tien minuten ben je in de binnenstad van Groningen. Maar wie weet had ik hetzelfde gevoel gehad wanneer ik in Winsum of Middelstum geboren was….

Nog tijd voor hobby’s?

Voetballen was mijn grote hobby maar na drie operaties aan mijn rechterknie en een aan mijn linker werd het tijd om te stoppen. Ik doe graag iets leuks met mijn dochter of vrouw en schaatsen op natuurijs mag ik ook heel graag doen. In 1997 heb ik de Noorderrondritten nog uitgereden. Man, wat lijkt dat lang geleden. Werken is ook grotendeels hobby maar eigenlijk vermaak ik mij altijd en overal wel. Ik probeer alle dagen te genieten.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Familie, vrienden of een personeelslid, ze mogen mij altijd bellen bij nood. Meestal heb ik bij het twee ringtoontje de telefoon al wel te pakken. Maar niet voor flauwekuldingen hoor zoals lekker eten of drinken. Dat kan wel wachten ja.

Waar staat Hugo Zijl over 10 jaar?

Met beide benen op de grond. En voor de rest leef ik bij de dag. Ik kijk nooit heel ver vooruit. Afspraken worden in de telefoon ingepland en meestal kijk ik ’s avonds wat de dag van morgen mij weer gaat brengen. Als ik er over tien jaar nog steeds van kan leven en de rest het ook goed heeft en wanneer ik af en toe iemand kan helpen dan vind ik het goed genoeg.

Wil je verder nog iets kwijt?

Als ik door alle hectiek van de afgelopen jaren mensen vergeten ben om terug te bellen dan bied ik bij deze nogmaals mijn excuses aan. Maar ik denk dat ik hiervan zelf nog het meeste last heb. Leef en geniet. En wees een beetje zorgzaam voor elkaar in alle hectiek van deze wereld…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69