Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bas Imminga, jeugdig kooktalent van steakhouse De Kleine Munt Termunten

Bas, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Bas Imminga, 23 jaar en ik woon mijn hele leven al in het nabijgelegen Woldendorp. Ik heb twee jaar geleden de driejarige koksopleiding aan het Noorderpoortcollege in Groningen afgerond. Een hele leuke opleiding die door de combinatie werken, stages lopen, verslagen maken en de pittige opleiding zelf ook wel stressmomenten kende. Maar des te groter de voldoening inderdaad toen ik mijn diploma op zak had. Mijn vriendin Marjolein woont in de stad Groningen, ik ben daar ook vaak te vinden.

De kokgenen zitten er al van jongs af aan in?

Dat klopt niet helemaal, die interesse is eigenlijk begonnen op mijn 16e toen ik als afwasser in de spoelkeuken bij De Kleine Munt begon. Na een mislukte opleiding ‘procesoperating’, waarbij ik na een week sleutelen al doorhad dat het niet mijn ding was, volgde eerst de eenjarige opleiding ‘Leasure and hospitality’ aan het Noorderpoortcollege. Mede ingegeven door het feit dat de koksopleiding al volgeboekt was.

Maar deze eenjarige opleiding kende ook een onderdeel koken en die combinatie met het werk hier maakte dat ik steeds enthousiaster werd. Van afwasser verhuisde ik al snel naar de keuken waardoor ik de dingen die ik op het Noorderpoort leerde ook vrij snel in de praktijk ten uitvoer kon brengen. Naast het koken zelf, vind ik het werken in teamverband ook een leuk aspect van mijn werk.

Volgens mij heb je net weer een opleiding afgerond?

Dat klopt inderdaad, ik heb net mijn leermeester examen succesvol afgerond waardoor ik hier stagiaires in de praktijk mag opleiden. Hiervoor moest ik een driedaagse cursus in Zwolle volgen waarbij de derde dag afgerond werd door een theorie-examen. Ik had van te voren al een map vol met coachvaardigheden gekregen en moest zelf met een portfolio aan de slag. Die moet ik ook met de leerling koks opstellen en doornemen. Zaken als een leerling-profiel en de voortgangsgesprekken worden hierin behandeld en vastgelegd.

Nu ik de cursus gehaald heb is het ook de bedoeling dat we binnenkort bij De Kleine Munt met leerling koks aan de slag gaan. Dus ben je een jonge, enthousiaste leerling van rond de twintig en nog op zoek naar een stageplek, meld je dan gerust aan!

Hoe bevalt het werken in De Kleine Munt?

Heel goed, ik ga alle dagen zeer gemotiveerd naar mijn werk toe. Ik werk in een leuk team en geniet van de gerechten die we maken. Suggesties voor verbeterpunten of nieuwe gerechten worden altijd serieus besproken. Ik heb een contract voor 38 uur in de week waarbij de maandag en de donderdag mijn vrije dagen zijn. Ik werk met Matthieu, Rene, Andre en Pieter in de keuken waarbij ik de warme kant voor mijn rekening neem.

En met de warme kant bedoel ik de hoofdgerechten. Met daarbij de aantekening dat ik mij met alle gerechten wel red en mee kan draaien maar in de praktijk komt het er op neer dat ik mij voornamelijk met de hoofdgerechten bezig houd. Twee jaar geleden heb ik een vast contract gekregen maar ik werk hier al sinds de allereerste openingsdag.

Kun je een beetje overweg met Pieter en je collega’s?

Zeker weten! Pieter is heel gastgericht, een belangrijk aspect van het werk dat ik ook heel hoog in het vaandel heb staan. Ik heb hier geleerd wat hard werken is en hoe je ondanks soms extreme drukte toch het overzicht kunt bewaren.

Wat is jouw favoriete gerecht om te maken en om te eten?

Dat is in beide opzichten de ribeye, medium rare omdat het een specifieke, waanzinnige smaak heeft inclusief een lekker stukje vet. Dat maakt dit vlees heerlijk om mee te werken. Gelardeerd met peper en zout en gegrild op de Lava grill leidt dit tot een zeer specifieke barbecue smaak.

Met als goede tweede de T-bone steak. Een lekker stuk vlees van ossenhaas en entrecote. Twee lekkere stukken vlees in een steak dus en snel klaar. Daar moet je dan wel weer goed op verdacht zijn.

Een volle bak is het mooiste wat er is (of juist niet)?

Hard werken is ontzettend leuk. Het komt regelmatig voor dat de zaak met honderdvijftig gasten bommetjevol zit. En tijdens de Kerstdagen gaan we voor meer dan tweehonderd bezoekers per dag. Dan vliegen de bestelbonnetjes je om de oren inderdaad. Het komt dan aan op gevoel en timing. Ik kook grotendeels op gevoel. Niet te lang want dan brandt het vlees aan. En ook niet te kort want dan is het vlees nog niet gaar.

Wanneer het zo druk is dan vliegt de avond voorbij. Wat dat betreft gaan de zaken goed want ook doordeweeks wordt het steeds drukker. En hoe drukker het hier wordt, hoe leuker ik het vind.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je kokcarrière tot dusver?

Ik sta nog aan het begin van mijn carrière dus echt veel hoogte- en dieptepunten heb ik nog niet gehad. Ik heb tijdens mijn opleiding stage gelopen bij verschillende bedrijven. Op mijn achttiende werkte ik voor een zaak waar ik het goed naar de zin had maar deze ging helaas failliet. Heel vervelend voor hen natuurlijk maar ook voor mij want ik moest snel op zoek naar een andere stageplaats.

Op het Noorderpoortcollege kwam de toenmalige minister van onderwijs Bussemaker op werkbezoek. Wij mochten voor haar koken en na de maaltijd kwam ze nog even langs om ons te bedanken en te complimenteren. Dat was leuk om mee te maken. En op de topdrukte tijdens de Kerstdagen van vorig jaar kijk ik ook met veel plezier terug.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Hoe ik bij De Kleine Munt  terecht gekomen ben is wel een bijzonder verhaal. Een kameraad van mij werkte in de spoelkeuken bij Visrestaurant Landman. Zelf klootte ik in die tijd maar wat aan en mijn moeder vond dit maar niks. Na een denkbeeldige schop in de kont van moeke heb ik ook bij Landman gesolliciteerd. De Kleine Munt was nog niet open maar ik werd wel opgeleid om bij hen aan het werk te gaan. En zo was ik reeds bij de allereerste openingsdag al in de zaak te vinden. Wel als afwasser inderdaad….

Soms is het zo druk geweest dat je aan het einde van de dag geen boe of ba meer kunt zeggen. Ik moet dan altijd lachen om de uitspraak van chef-kok Matthieu: ‘Wat moet jij toch blij zijn dat je hier mag werken!’ En dat ben ik dan ook, haha….

Woldendorp is voor jou ‘the place to be’?

Eh, sorry Woldendorpers maar Woldendorp is niet de plaats waar ik blijf wonen. Daarvoor is het mij te rustig. Ik zie onszelf op termijn wel in Appingedam gaan wonen. Dat is ook de plaats waar mijn vriendin oorspronkelijk vandaan komt. In de weekenden ben ik vaak in Groningen te vinden. Daar valt veel meer te beleven dan in het rustige Woldendorp.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik ben al jarenlang een echte gamer en ga regelmatig lekker uit eten. Ook ben ik vaak in de sportschool aan het fitnessen en leuke dingen doen met vrienden of met mijn vriendin behoort ook tot mijn hobby’s.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een zoute haring met gesnipperde uien. Daar ben ik heel makkelijk in, heerlijk!

Waar staat Bas Imminga over 10 jaar?

Hopelijk ben ik tegen die tijd chef-kok in een goed restaurant. Een leidinggevende functie in de keuken is wel iets wat ik ambieer en waar ik voor ga.

Wil je verder nog iets kwijt?

‘Echte mannen staan in de keuken!’ De mensen die ons nog niet kennen, zijn bij deze van harte uitgenodigd om een keer langs te komen in steakhouse De Kleine Munt. Ook de vaste gasten natuurlijk, het is altijd leuk om mensen terug te zien komen. Maar als je het niet erg vind, ga ik nu weer aan het werk. Er moet nog veel gebeuren voordat straks de deuren weer opengaan…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69