Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Kristel Rutgers, lijsttrekker en kandidaat-wethouder CDA Het Hogeland!

Kristel, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Wat wil je allemaal weten? Mijn naam heb je, ik ben getrouwd met Harke Rutgers, 43 jaar en moeder van vier kinderen. Ik ben geboren in Winschoten maar we zijn als gezin op mijn 2e naar Bedum verhuisd. Ik kom uit een echt onderwijzersgezin en heb zelf ook nog tien jaar voor de klas gestaan in het basisonderwijs. Daarna ben ik als zelfstandig ondernemer nog een jaar of vijf, zes in de zorgbemiddeling werkzaam geweest.

En sinds 2010 inderdaad actief in de gemeentelijke politiek voor het CDA. Ik zie mijzelf als een positief ingesteld persoon die het beste uit de mensen om mij heen probeert te halen. De rest komt ongetwijfeld in de volgende vragen wel aan bod.

Wanneer ben je je in de politiek gaan interesseren?

Die interesse is denk ik tijdens mijn middelbare schooltijd aangewakkerd. Mijn vader is namelijk ook actief geweest als CDA-raadslid in de Bedumer gemeenteraad en hierdoor ontstonden er tijdens het avondeten regelmatig discussies aan tafel waarbij ik mij niet onbetuigd liet. Dit in tegenstelling tot mijn zusje die eigenlijk niets met de politiek heeft.

Vervolgens verdween de politiek in mijn twintiger jaren door mijn werk en het gezinsleven naar de achtergrond. Dat is iets wat ik nu betreur maar wel bij meer jonge mensen bespeur. Aan mij mede de taak om ook mensen uit die leeftijdscategorie te prikkelen om politiek actief te worden. In 2006 kwam ik zelf in een situatie met de gemeente Bedum terecht waarvan ik achteraf zoiets had dat het qua communicatie en het meedenken met de burgers wel anders had gekund.

En dan kun je langs de zijlijn blijven staan en alleen maar kritiek leveren, of je kunt de handen uit de mouwen steken en je in gaan zetten. Ik besloot voor het laatste te kiezen en ben in 2010 lid geworden van het CDA. Ik werd direct penningmeester in het bestuur. Vier jaar later besloot ik mij kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen en ik kwam op de tweede plek van de kandidatenlijst terecht. En dus mocht ik ook vol aan de bak in het campagneteam.

Hoe bevalt het je als gemeenteraadslid/fractievoorzitter in Bedum?

In 2014 werd ik vervolgens als raadslid beëdigd en begin dit jaar volgde het  fractievoorzitterschap waardoor ik nu aanspreekpunt ben namens de partij. En zo krijg ik stapje voor stapje steeds meer verantwoordelijk binnen de gemeentelijke politiek. Geleidelijkheid past bij mij, maar de stappen omhoog volgen elkaar nu wel in rap tempo op. Leuk vind ik dat zeker! Ik heb de vier jaar in de gemeenteraad van Bedum als een geweldige tijd ervaren waarin ik veel gezien en meegemaakt heb. Daarbij heb ik het als een heel leerzame periode ervaren.

Als je het goed wilt doen dan gaat er veel tijd in zitten maar die tijd heb ik ook wel. Normaal gesproken ben ik gemiddeld zo’n twintig uur per week met de gemeentepolitiek bezig maar dat is nu in de verkiezingstijd natuurlijk nog veel meer. Maar dat vind ik helemaal niet erg hoor, politiek bedrijven voelt voor mij als ‘hobbywerk’.

Maar nu wacht een nog mooiere uitdaging?

In de aanloop naar de herindelingverkiezingen ga je natuurlijk nadenken over hoe het nu verder moet. Om op de kandidatenlijst te komen, moest ook ik het officiële sollicitatieformulier invullen. Vervolgens word je door de kandidaatscommissie uitgenodigd voor een gesprek waarin je aan kunt geven wat je ambities zijn, hoe je over bepaalde zaken denkt en waar je voor staat. In dit gesprek heb ik mijn ambities als kandidaat-wethouder uitgesproken. Iets waar ik in de maanden ervoor goed over heb nagedacht want het is niet iets waarvan je na een jaar kunt zeggen dat je er mee wilt stoppen.

Vervolgens werd ik door deze commissie als lijsttrekker en beoogd wethouder naar voren geschoven. Dat ik verder wilde in de politiek als raadslid, dat was voor mij heel vanzelfsprekend maar dit is wel een grote stap. Zeker met de nieuw te vormen gemeente. Maar na enig nadenken en de nodige gesprekken met bijvoorbeeld het thuisfront heb ik besloten om er vol voor te gaan.

Daarbij ben ik niet iemand die zomaar ergens in springt. Zo heb ik bijvoorbeeld enige jaren geleden de opleiding aan het Steenkamp instituut gevolgd waarbij je binnen het CDA klaargestoomd wordt voor bijvoorbeeld het raadslidmaatschap. Inmiddels heb ik ook de (kandidaat-)wethouderscursus gevolgd. Ik krijg steeds meer zin in de uitdagingen die er aan zitten te komen maar begrijp heel goed dat het uiteindelijk de kiezer is die beslist hoe de verhoudingen in de nieuwe gemeente worden.

Het Hogeland wordt een prachtige gemeente?

Dat is sowieso iets wat zeker is. Het is een prachtig gebied vol met krachtige inwoners die op een daadkrachtige manier oplossingen zoeken voor problemen en soms verrassende ideeën omzetten naar concrete acties. Natuurlijk komt er wel het nodige op ons af maar ik denk niet in problemen maar zie moeilijke issues als uitdagingen. Maar dat we trots zijn op deze nieuwe gemeente staat buiten kijf en aan ons de taak om deze regio op een positieve manier uit te dragen. Ik denk dat we hierin vaak wat te bescheiden zijn. Laat de mooie pareltjes waarvan er zoveel zijn maar zien aan de buitenwacht!

Waarom zouden mensen op je moeten stemmen?

Ik zal mensen nooit vragen om op mij te stemmen. Maar de discussie dat ze vooral wel moeten gaan stemmen, ga ik altijd aan. Daarbij vind ik het een mooi gebaar als ze kiezen voor iemand die lager op de lijst staat. Op een ervaren kracht bijvoorbeeld als steunbetuiging voor de daadkracht en de verantwoordelijkheid die ze in de afgelopen periode hebben getoond. Of als duwtje in de rug voor een van onze vijf nieuwe kandidaten.

Uiteraard vind ik het natuurlijk wel leuk als mensen een stem op mij uitbrengen. Als grootste persoonlijke uitdaging zie ik de verbetering van de communicatie vanuit de politiek naar de burger toe. Ik sta voor een heldere en begrijpelijke uitleg zonder een vlucht naar het wollige politieke jargon waarin je toch snel kunt verzanden.

Je doet nog veel meer vrijwilligerswerk?

Mensen die op een kandidatenlijst staan, hebben vaak in het verleden al een soort van maatschappelijke betrokkenheid tentoongesteld. Bij mij begon dat tijdens mijn middelbare schooltijd toen ik zwemlessen gaf aan de jongste leden van onze zwemclub. Daarna ben ik ook actief geweest voor de peuterspeelzaal, als luizenmoeder en voor de ouderraad.

Momenteel ben ik nog voorzitter van speel- en ontmoetingstuin ‘De Carrousel’ in Bedum. Iets waarmee ik stop wanneer ik eventueel wethouder word. Dan wil ik mijn aansturende en leidinggevende vrijwilligerswerk afbouwen inderdaad maar dat geldt zeker niet voor mijn vrijwillige inzet bij verschillende activiteiten.

Wat zijn je politieke hoogte- en dieptepunten tot dusver ?

Hoogtepunten in de lokale politiek zitten hem voor mij in relatief kleine dingen dichtbij. Zo vond onze Bedumer kermis de laatste jaren plaats op een vaak modderige locatie bij het Robben-veldje. Dit kwam de opkomst en gezelligheid uiteraard niet ten goede. Vandaar dat we vanuit onze fractie de vraag gesteld hebben of de kermis toch niet weer richting het centrum verplaatst kon worden.

De verantwoordelijk wethouder is met deze vraag aan de slag gegaan wat resulteerde in een verplaatsing van de kermis naar het Versplein tijdens de onlangs gehouden feest- en lichtweek. Met als gevolg een enorme boost in het aantal bezoekers. Dat vind ik nu hartstikke leuke dingen om mij voor in te zetten.

Als dieptepunt beschouw ik de onvrede die bij groep inwoners uit Bedum ontstaan is over de verplaatsing van de Togtemaarschool. Ik denk dat heel veel onvrede voorkomen had kunnen worden wanneer een en ander beter en op een andere manier door de gemeente naar de burgers toe was gecommuniceerd. Nu moet je alsnog heel veel uitleggen én excuses aanbieden maar ergens sta je op dat moment al met 10-0 achter natuurlijk.

Heb je nog leuke politieke anekdotes?

Ik weet nog dat ik als ‘groentje’ tijdens een bijeenkomst in de regio aan tafel in gesprek raakte met voor mij op dat moment twee onbekende vrouwen van mijn leeftijd. Het werd een heel geanimeerd gesprek waarbij we onderling het nodige uitgewisseld hebben. Ik dacht met mensen uit de buurt te maken te hebben maar wat bleek? Ik was in gesprek geraakt met Agnes Mulder, die op dat moment net in de Tweede Kamer gekozen was, en Europarlementariër Esther de Lange. Hele normale mensen inderdaad die ik nu nog steeds regelmatig tegenkom. En tegenwoordig herken ik ze wel inderdaad, haha…

Bedum blijft voor jou ‘the place to be’?

De roots van zowel Harke, de kids en mijn persoontje liggen in Bedum en we wonen hier prima. Harke is precies op het adres waar wij nu wonen geboren en wilde hier graag weer heen. Mijn voorkeur ging uit naar een moderne woning en met deze twee-onder-een-kapwoning in oud Bedum hebben we dus een mooi compromis gesloten. Voor dit moment is dit prima voor ons maar wie weet wat de toekomst ons nog gaat brengen…..

Nog tijd voor hobby’s?

Politiek is voor mij grotendeels hobbywerk. Maar ik geniet ook van de sociale contacten met vrienden. Daarbij probeer ik vaak in het moment te leven. En dus kan ik net zo genieten van een uitstapje met onze kinderen als van het rustig een kopje koffie drinken in de tuin. Waarbij ik vaak een juiste balans probeer te vinden in het in- en ontspannen. En daarbij geniet ik van onze kippen die we sinds dik een jaar hebben. Echt, daar kan ik uren naar kijken……

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Iedereen die mijn hulp nodig heeft, mag mij altijd wakker maken. Dat vond ik wel een goed antwoord van mijn man op dezelfde vraag in de vluggertjesrubriek. Overigens word ik ’s nacht regelmatig wakker met een soort van brainwave. Dat kan dan bijvoorbeeld een goed argument zijn voor een lastig discussiepunt. Ik ga dan altijd even naar beneden om dit idee te noteren om dan vervolgens lekker verder te slapen…

Waar staat Kristel Rutgers politiek gezien over 10 jaar?

Tien jaar vooruit kijken, dat vind ik veel te ver. Mag ik de vraag ook beantwoorden voor een tijdsbestek van twee jaar? Dan hoop ik wethouder te zijn en dat de inwoners van Het Hogeland mij als wethouder als LIEF beoordelen. Waarbij LIEF staat voor Loyaal, Integer, Efficiënt en Financieel verantwoord bezig. Dat is wat ik nastreef voor de komende tijd!

Wil je verder nog iets kwijt?

Er gaat vanaf 1 januari veel veranderen. Daarbij zullen ongetwijfeld dingen misgaan. Ik hoop en verwacht dat het daarbij om kleine dingetjes gaat die snel opgelost kunnen worden. En ik hoop dat de inwoners van Het Hogeland daarvoor begrip kunnen opbrengen. Want achter de schermen werken de ambtenaren al maandenlang keihard en met heel veel inzet om deze ook voor hen zo complexe periode zo soepel mogelijk te laten verlopen. Iets waar ik heel veel waardering voor heb!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69