Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Marleen Noordhof, Klankschaal sessie……

Een tijdje geleden alweer, waren mijn  vriendin Sofia en ik heerlijk een middag aan het relaxen in de sauna van een niet nader te noemen accommodatie. Na een paar verschillende sauna’s gehad te hebben liepen we buiten even af te koelen. Er stond vervolgens een zogenaamde ‘klankschaalsessie’ op het programma, waar normaal gesproken de opgietingen gedaan worden. We hadden dat beide nog nooit gedaan, dus kom op.

Er was animo genoeg voor dit gebeuren, het hok zat al stampensvol. Gelukkig voor ons waren er nog wat plekken vrij onderin op de laagste bankjes. Zaten we daar als sardientjes in blik Een sauna is echt heerlijk, maar bij het idee dat ik er voor mijn gevoel niet ‘normaal’ uit kan lopen wanneer het te heet onder mijn voeten wordt, doet toch wat angstzweet uitbreken Eén voordeel, niemand die dat ziet…..

De man die de sessie deed, zag er uit als een of andere goeroe uit de Himalaya. Zakdoek om zijn hoofd geknupt, lendendoekje om zijn middel. Hij leek de zaak zeer serieus te nemen. Bij de aanblik moeten zowel Sofi als ik ons best doen om het niet uit te proesten van het lachen. Shit, niet naar elkaar kijken! Die man doet ook gewoon zijn best.

We kregen een uitleg wat er gebeurt tijdens deze sessie. De trilling van de klankschalen zoeken een weg door het water in je lichaam om balans te maken. Eventuele blokkades kunnen daarbij doorbroken worden. Op een gegeven moment laat het lichaam vocht los door te gaan zweten. Deze sessie kan volgens de meneer best heftig zijn, emoties kunnen los komen. Dusssss…….

Hij begint rond te lopen met een soort van pannendeksels die hij met regelmaat tegen elkaar aan slaat en praat rustig verder. ‘Klankschalen geven stilte, juist door de klank en trilling voel je rust en stilte’. Ik kijk om me heen en zie inderdaad dat mensen er wel heel ontspannen uit zien. En dat terwijl ik zelf voor mijn gevoel zit te stuiteren op de bank. Zelfs Sofia ziet er sereen uit. Hoe doet ze het?

Daar komt hij aan met die herrie, vlakbij mijn oor ramt hij die deksels tegen elkaar aan. Man, volgens mij lopen we minder gehoorschade op bij een Dance feest van Armin van Buren, dan hier! ‘Voelt u het vocht al uit uw lichaam treden?’ Ja, nogal. Ik hou het niet meer. Ik sta namelijk op het punt om in mijn broek te piesen van het lachen. Nou ja. In de figuurlijke zin  van het woord dan……

Ps. Bij het raadplegen van Google kwam ik er achter dat klankschaaltherapie uit Tibet en Nepal afkomstig schijnt te zijn. Dus die meneer had zich gewoon heel goed ingeleefd in het verhaal. En wij hem maar belachelijk maken met z’n klederdracht….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69