Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ankie Onnes over kunst en Galerie Het Raadhuis Eenrum

Ankie, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Als ondernemersdochter werd ik in 1957 in Hoogezand-Sappemeer geboren. Ik ben mij op 17-jarige leeftijd in de schilderskunst gaan interesseren toen ik Theo Onnes leerde kennen. Theo komt uit een echt kunstenaarsnest want zowel zijn vader als zijn opa waren kunstschilders. Na afronding van de Academie Minerva heeft Theo zich ook helemaal op het schilderen toegelegd. Zelf volgde ik de verpleegstersopleiding om vervolgens jarenlang in het UMCG werkzaam te zijn geweest. Aanvankelijk in de verpleging, later werd ik opnamecoördinator. Daar heb ik organisatorisch het nodige bijgeleerd met name op het gebied van planning, mensen aansturen en bij elkaar brengen.

In 1997 besloot ik dat het roer helemaal om moest. Ik was inmiddels moeder van twee dochters, en tegenwoordig ook oma van drie kleinkinderen, en besloot dat het werk van Theo nog meer ‘de wereld in moest’. Ik ging dus met een ondernemersblik naar zijn werk kijken. Dit resulteerde in 1997 in het uitlenen van zijn kunstwerken vanuit Aduard, de plek waar we toen woonden. Het begin was kleinschalig maar ik pakte het wel groots aan. De door mij gestelde doelen werden veel sneller bereikt dan verwacht. Dit leverde steeds meer energie en bekendheid op. Het werd tijd voor de volgende stap.

In 2006 hebben we Het Raadhuis in Eenrum gekocht en we zijn er ook gaan wonen. Door hard te werken is Galerie Het Raadhuis een succes geworden. Daarbij hebben we ook het geluk van een goede gezondheid en een bepaalde gunfactor aan onze zijde. Inmiddels opereren we al weer twaalf jaar vanuit Het Raadhuis, dit was tot 1990 het gemeentehuis van de gemeente Eenrum, maar ook vanuit Wehe-den Hoorn.

In Wehe worden de schilderlessen gegeven toch?

Dat klopt inderdaad maar ook vele workshops. In 2014 kwam ik er via een advertentie in het bokkeblaadje achter dat de voormalige lagere school aan de Burgemeester P.A. Rochefortstraat door de gemeente te koop werd aangeboden. We groeiden in Het Raadhuis uit ons jasje, vandaar dat we een plan hebben ingediend waarom dit gebouw voor ons geknipt zou zijn. Het indienen van een plan was een voorwaarde van de gemeente om voor de aankoop van dit pand in aanmerking te komen. Onze plan behoorde tot de drie best ingediende uit in totaal dertien aanvragen en vervolgens moesten we pitchen. Toen de beoogde winnaar de financiering niet rond kon krijgen, werden wij de trotse eigenaars.

Wekelijks krijgen hier nu zestig tot vijfenzestig deelnemers uit heel Nederland schildersles op de maandag en dinsdag. De cursisten zijn in vier groepen onderverdeeld en krijgen per keer 2,5 uur les van Antje Sonnenschein en Jan Houwing. Theo kan eventueel invallen wanneer een van de twee ziek of afwezig is. Hij schildert echter liever dan dat hij lesgeeft. Gezien de grote opkomst, kun je inderdaad de conclusie trekken dat er behoefte is aan dergelijke schilderlessen.

Het zijn vaak amateurschilders van gemiddeld vijftig, zestig jaar die zich inschrijven. Zij hebben vaak wat meer tijd en willen zich graag in de schilderskunst bekwamen. Zij komen dan ook niet alleen voor de gezelligheid maar hebben als hoofddoel om zich verder in de schilderskunst te ontwikkelen. Er is dus behoefte aan gedegen en goede ondersteuning. Soms doen ze een dag over een werk maar het kan ook gebeuren dat ze er twee weken zoet mee zijn. Na afloop volgt nog een werkbespreking.

Daarnaast organiseren Theo en ik zo’n tien keer per jaar een workshop in Wehe-den Hoorn. Deze worden op vrijdag en zaterdag gegeven waardoor mensen, wanneer ze voor een tweedaagse workshop kiezen, hier in de buurt kunnen overnachten. Zijn de schilderslessen vaak een proces om beter te worden, de workshops worden meer gezien als een dagje uit.

Maar ook hier wordt veel geleerd. Alleen gaat het meer om het product dan om het proces. Na afloop mag men het eindresultaat mee nemen naar huis. Elke workshop staat een ander thema centraal. Dit thema kan bijvoorbeeld over dieren gaan of over het schilderen van een wolkenlucht. Theo en Antje begeleiden de deelnemers hierin.

Theo heeft er ook zijn atelier?

Ja, en dat bevalt hem prima! Voorheen had hij een atelier in Groningen. Dit is een veel rustiger plek waar niemand hem ziet en hij ongestoord kan werken. Op doordeweekse dagen kun je hem altijd wel in zijn ruime atelier vinden, in het weekend is hij in Het Raadhuis. Soms heeft hij een werk in een dag klaar maar het kan ook zijn dat hij na een week werken zo ontevreden is over een stuk dat hij het eindresultaat afkeurt. Over het algemeen is hij echter heel productief, haha.

Zelf voer je nog steeds de scepter in Galerie Het Raadhuis?

Ik ben inderdaad het gezicht van de Galerie en zorg voor de structuur in de organisatie alhier. We zijn alle zaterdagen en zondagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Wekelijks mogen we toch wel zo’n 300 a 400 bezoekers verwelkomen die kunnen genieten van een honderdtal kunstwerken. Ook deze kunstgenieters komen uit het hele land. Deels door mond-tot-mondreclame maar ook speciaal voor de werken van Theo.

In het Raadhuis vinden regelmatig exposities plaats?

We zijn inderdaad geen museum waar je alleen maar rond kunt kijken. En dus vinden er jaarlijks zo’n vijf a zes verkoopexposities plaats die per keer zo’n zeven a acht week duren. Om deze exposities te vullen is geen enkel probleem. We hebben in de loop der jaren een mooi netwerk opgebouwd en kunnen putten uit werken van een vaste groep schilders die graag meewerken. Aanvragers voor een expositie moeten we dan ook teleurstellen.

Door een jaar van te voren al met de planning te beginnen, kan ik inspelen op de actualiteit. Zo staan momenteel werken van Ploeg schilders centraal in het kader van 100 jaar De Ploeg. In november en december zijn schilderijen van Theo te zien waarin de plek waar zijn roots liggen centraal staat: Schiermonnikoog. En volgend jaar komt er sowieso een expositie over het Hogeland omdat de nieuwe gemeente Het Hogeland dan van start gaat.

In Het Raadhuis kun je kunst kopen en huren?

Dat klopt inderdaad. Werken van de schilders die er exposeren kunnen gekocht worden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een schilderij van Theo te huren. Kopen kan ook natuurlijk, tussen €150,- en €5.000 is van alles te verkrijgen. Huren heeft voor sommige mensen als voordeel dat ze kunnen sparen om een schilderij van Theo aan te schaffen. Ze betalen voor de jaarlijkse huur van een werk €70,-. Stel dat ze al vijf jaar een schilderij die normaal €1.000 kost, gehuurd hebben dan hoeven ze nog maar €650,- bij te leggen wanneer ze het kunstwerk willen kopen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten vanuit je tijd in Galerie Het Raadhuis?

Ergens kan dit wel in één verhaal worden samengevat. Onze beide dochters vonden het maar niets dat wij in 2006 hierheen vertrokken. Ze waren toen veertien en zestien jaar oude pubers en voelden zich verschrikkelijk ontheemd. In het eerste jaar kregen we ook nog eens te maken met een enorme lekkage die ons handen vol geld gekost heeft. Voeg daarbij nog het feit dat ik soms figuurlijk last had van buikpijn door de zorgen en je begrijpt dat dit een zeer lastig beginjaar was.

Maar er was geen weg terug en we hebben doorgezet. En hoe anders is het nu, het is ons gelukt om van de Galerie een groot succes te maken. Een wijze les voor onze kinderen die geleerd hebben dat niet alles in het leven altijd meezit en dat je hard moet werken om vooruit te komen. Voeg daarbij het feit dat onze jongste dochter een echte Eenrummer aan de haak geslagen heeft en nu met haar beide kinderen in Eenrum woont en je ziet dat het uiteindelijk toch helemaal goed gekomen is. Zij is overigens vanuit Het Raadhuis getrouwd!

Heb je nog leuke kunstanekdotes?

Als het goed is, heb je in het lunchlokaal een brancard aan de muur zien hangen met daarop een koe, een kastje en twee meloenen geschilderd. Theo zag dit werk vorige week toevallig liggen en besloot hem in dit lokaal op te hangen. Een paar dagen later was hij al verkocht aan een huisarts die toevallig een workshop volgde. Hij was onlangs met een nieuwe praktijk in Noord-Friesland aan de slag gegaan en deze schilderij past perfect in zijn wachtkamer. De brancard slaat op zijn medische achtergrond en de koe verbeeldt uiteraard het landelijk gebied waarin hij gevestigd is. En zo zit achter elk verkochte schilderij wel een persoonlijk en uniek verhaal!

Nog tijd voor hobby’s?

Een keer per week zing ik mee in het koor Biggelmee uit Winsum. En ik mag graag fietsen en wandelen. Vanmiddag gaan we nog even met de camper naar Lauwersoog om daar te genieten van het mooie weer. In de winterperiode gaan we altijd op reis, vaak naar Azië. Ergens is mijn hele leven een grote hobby!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een knuffel van de kleinkinderen.

Waar staat Ankie Onnes over 10 jaar?

Om zover vooruit te plannen, sta ik niet in het leven. Dat kan en wil ik niet. Het loopt zoals het loopt. Ik had vijf jaar geleden ook niet verwacht dat we de school in Wehe zouden kopen. Kansen komen altijd langs, aan ons of we ze wel of niet grijpen. Het feit dat we gezond zijn en het ons voor de wind gaat, maakt mij tot een rijk en gelukkig mens.

Wil je verder nog iets kwijt?

We leven van, met, voor en tussen de kunst, dat is je vast al wel opgevallen. En dat geeft mij een rijk leven waar ik heel dankbaar voor ben. Ik zie mijzelf als een bevoorrecht mens. En ik ben benieuwd wat je van het verhaal maakt, haha. Je moet wel een keer langskomen hoor, in Galerie Het Raadhuis tijdens een expeditie. Dat geldt uiteraard ook voor de lezers die nog niet geweest zijn. Meer informatie vind je op www.galeriehetraadhuis.nl. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69