Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bakkerij Hoekstra bakt ze bruin met regionale meel en bloem!

In mei mocht ik voor een interview bij Wouter en Femke Jacobs langskomen in Bedum. Drie jaar geleden namen ze een grote en belangrijke stap in hun leven. Na lang wikken en wegen werd de wijd en zijd bekende Bakkerij Hoekstra overgenomen van voormalig eigenaar Klaes Hoekstra. Het jonge echtpaar Jacobs moest even zijn weg zien te vinden in het ondernemerschap. En dat is logisch natuurlijk. Zeker in de wetenschap dat er twintig man personeel aangestuurd moet worden. Maar inmiddels kunnen ze vol enthousiasme vaststellen dat het goed gaat. Bakkerij Hoekstra is een prachtig bedrijf met een prima toekomstperfectief!

Regionale producten

Tijdens het interview werd het vervolgverhaal direct al omarmd. Want Wouter en Femke werken graag met regionale producten en dus halen ze hun grondstoffen grotendeels uit de buurt. Inmiddels is al meer dan de helft van het gebruikte meel afkomstig van de tarwevelden van agrariërs uit de provincies Groningen en Friesland. Dat klinkt als een makkelijke stap maar dat is het zeker niet. Want we hebben het natuurlijk wel over een basisgrondstof voor heel veel producten. En met de wetenschap dat een kleine ingrediëntenverandering soms tot een grote smaak- of receptuurverandering kan leiden is zo’n overgang natuurlijk wel een dingetje.

Gelukkig pakte de wijziging heel goed uit. En dat dichtbij ook echt dichtbij kan zijn, blijkt wel uit bijgevoegde foto waarin we Wouter en Femke enthousiast zien rondwandelen in het tarweveld van boer Albert Pastoor uit Kantens. Hij is een van de boeren die de tarwe verbouwt die gebruikt wordt voor het meel van Bakkerij Hoekstra. Dat moet een bijzondere ervaring zijn om zo tussen je eigen natuurlijke grondstoffen door te lopen die een grote bouwsteen zijn voor je eindproduct. Vandaar ongetwijfeld de grote glimlach die naar voren komt.

Van tarwe naar meel. 

De reis van het tarwe naar meel is overigens een bijzondere. Neem alleen al de ontwikkeling van een zaadje naar een mooi gewas. Dat proces begint in oktober tijdens het inzaaien. Een maand later is al een klein plantje waar te nemen. Die in maart en april verder groeit om in de maanden mei en juni tot volle bloei te komen. Juli en augustus zijn de afrijpmaanden en vervolgens wordt de tarwe vaak eind augustus geoogst. Het verhaal wordt nog specialer want in het verleden kon in de provincie Groningen geen tarwe verbouwd worden om brood van te bakken. Door de klimaatverandering lukt het nu wel!

De reis van akker naar bakker

De reis van een zaadje naar een mooi gewas is al bijzonder. Maar dan moet het nog van de akker naar de bakker inderdaad. En wel volgens de hoogste kwaliteitsnormen uiteraard. Gelukkig werken de meeste boeren met de modernste apparatuur en zorgen ze goed voor hun gewassen. De geoogste granen gaan naar verzamelpunten dichtbij de eigen akkers. Hier worden de beste granen uitgezocht. Om vervolgens opgeslagen te worden in grote silo’s, op een koele, donkere en droge wijze.

Na een kwaliteitskeuring halen schippers de granen op en laden ze deze in hun grote schepen. Per keer kan ruim een miljoen kilo graan vervoerd worden! Vanaf het verzamelpunt wordt koers gezet naar Koopmans Meel in Leeuwarden. Ook daar vindt een kwaliteitscontrole plaats. Dit proefgraan wordt vervolgens schoongemaakt, gezeefd en gemalen op een proefmolen. Daarna wordt er brood van gebakken. Is de kwaliteit goed? Dan zijn de granen welkom!

Alle granen worden goed schoongemaakt. Daarna gaan ze kort in een vochtige ruimte zodat ze opengaan. Dan volgt het malen, zeven en het mengen met moutmeel. Voor bloem wordt het middelste gedeelte van de graankorrel gebruikt. Zo ontstaat Puur Lokaal! Met de vrachtwagen wordt deze heerlijke bloem naar Bakkerij Hoekstra vervoerd. En die maakt er lekkere brood- en banketproducten van!

Prachtige regionale meelreis

Die uiteindelijk heerlijk ruikend uitgestald worden in de schappen van Bakkerij Hoekstra. Binnenkort gaat het personeel nog een werkbezoek brengen naar Koopmans Meel in Leeuwarden. Zodat alle medewerkers nog meer gevoel krijgen bij de stappen binnen het productieproces. Waardoor ze nog enthousiaster kunnen vertellen over het verhaal achter de producten. Om de consument mee te nemen naar een smakelijke wereld, waar je steeds weer wordt verrast!

Van boer Pastoor in Kantens via Koopmans Meel in Leeuwarden naar Bakkerij Hoekstra in Bedum is dus een prachtige regionale meelreis. Een reis waar wij als Koning Klant wel bij varen. En dus kunnen Wouter en Femke Jacobs met recht zeggen: Bakkerij Hoekstra, lekker van dichtbij!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69