Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Dick Stoppels over ‘Samen in Beeld TV’ voor ouderen en nog veeeeeel meer!

Dick, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Met mijn dochter Rosalie bij de Niagara Falls – Canada 2017

In het kort gaat mij echt niet lukken. Ik ben Dick Stoppels, geboren in de roemruchte zestiger jaren, 54 jaar en geboren en getogen in Uithuizen. De plaats waar ik nog steeds met heel veel plezier woon. Aan de Aak om precies te zijn. Ik ben blij met mijn eigen stekkie. Het geeft mij de rust die ik nodig heb en dat bevordert mijn creativiteit. Ik heb een relatie met Tineke, zij woont ook in Uithuizen. Dankzij ‘Samen in Beeld TV’, waar zij nu ook weer aan meewerkt, zijn we met elkaar in contact gekomen.

Ik ben de jongste telg uit een gezin van zes kinderen, mijn oudste broer is helaas al overleden. Ik kom uit een rood nest, mijn vader heeft zestien jaar voor de PvdA in de gemeenteraad van Uithuizen gezeten. Van hem heb ik het sociale denken meegekregen. Omzien naar elkaar en je inzetten voor de maatschappij zijn zaken die ik erg belangrijk vind.

Tineke heeft twee kinderen, Emiel en Inge. Ik heb een prachtige dochter – Rosalie – die 24 jaar wordt. Met haar ben ik het vorige jaar op vakantie geweest naar Canada, naar mijn broer en zijn gezin. We hebben daar samen een prachtige tijd gehad en onze eerste echte vader-dochter roadtrip gemaakt. Daarnaast zijn Marlies en Kris er. Kinderen van Janneke, met wie ik getrouwd ben geweest. Maar die ik zeker als mijn eigen kinderen beschouw. Marlies haar dochter Nova noemt me “Opa Dick” en bij Kris en Mirjam komt binnenkort ook een kind. En kleinkinderen zijn zó leuk.

Hoe ben je bij Samen in Beeld TV betrokken geraakt?

Samen in Beeld TV is in 2012 opgericht door Ina Spijk. Zij merkte dat haar moeder, die in verzorgingshuis Hunsingoheerd in Uithuizen woonde, weinig contact had met de andere bewoonsters waardoor ze wat vereenzaamde. In Hunsingoheerd hadden ze al een eigen TV-kanaal die bijvoorbeeld gebruikt werd voor aankondigingen. En dat bracht haar op een idee. Ina is namelijk filmmaker, ze filmt onder ander in opdracht van de NPO. Zo is het balletje begonnen te rollen.

Toen ze op zoek was naar presentatoren kwam ze in 2013 bij mij terecht. Ik deed wel presentaties voor de Stichting Sint Uithuizen waar ik als een soort van razende reporter fungeerde voor hun eigen InternetJournaal. Ik kende Ina ook wel en van het een kwam het ander. Ik was toen net werkloos geworden en had derhalve wel wat tijd over. Ik stemde dan ook in maar wel met als voorwaarde dat ik de mogelijkheid kreeg om mee te denken.

Dat mocht en zo werd ik in eerste instantie presentator. Tegenwoordig beheer ik de website en de sociale mediakanalen. En elke maandagmorgen zit ik de redactievergadering voor.

Wat houdt dit project precies in?

Een deel van het Samen in Beeld TV team – mei 2018

Kort samengevat komt het er op neer dat we televisieprogramma’s maken met, voor en door ouderen om de eenzaamheid tegen te gaan. We proberen allerlei onderwerpen aan te halen die tot gespreksstof kunnen leiden. We maken volop gebruik van de diensten van ouderen, bijvoorbeeld met de opnames van de beelden. Dit leidt tot een wekelijkse uitzending van ongeveer een half uur die in de verzorgingstehuizen Hunsingoheerd en De Mieden in Uithuizermeeden wordt uitgezonden. De bijrijder is een voorbeeld van een programma dat enorm aanslaat. De meeste bewoners kunnen er zelf namelijk niet meer op uit en zo zien ze toch beelden vanuit de omgeving waar ze zijn opgegroeid. Zo brengen we de wereld van buiten naar binnen.

Twee keer per maand wordt deze uitzending ook op zondag via Oog TV en RTV GO uitgezonden, dit zorgt voor een nog groter bereik. Voor zo’n uitzending van twintig minuten zijn we toch twee weken bezig met het verzinnen van onderwerpen, de interviews, het filmen op locatie en de montagewerkzaamheden.

Er worden mooie uitstapjes gemaakt?

Deze vraag zou ik graag willen combineren met de vraag over de hoogte- en dieptepunten van Samen in Beeld TV. Want een van de mooiste uitstapjes voor mij die we gemaakt hebben, stamt uit de tijd dat ik nog bij de KPN werkte. Zij stelden vanuit een fonds geld beschikbaar waardoor wij met twee ouderen die geïnteresseerd waren in de schilderkunst naar het Rijksmuseum in Amsterdam konden. We werden met een taxibusje opgehaald en aan het eind van de dag ook weer teruggebracht. Dit uitstapje leidde uiteindelijk tot een hele mooie uitzending.

Maar zo spectaculair hoeft het lang niet altijd te zijn. Zo zijn we laatst naar Noorderzon in Groningen geweest. De ouderen genoten al van de reis er heen en ook de gang van zaken in de parkeergarage werd als heel bijzonder ervaren. Later hoor je dan via via de enthousiaste reacties op dit uitstapje. Het was dus weer zo’n uitje die tot een gespreksonderwerp leidde waardoor contacten op gang komen.

Waar ik ook ontzettend van genoten heb, was een opname voor het programma ‘Er op Uit’ waarbij we twee ouderen in contact brachten met twee cliënten die bij de NOVO in Uithuizen aan het werk zijn. Het werd een boeiend gesprek over hoe het vroeger ging in de maatschappij, hoe ze toen met mensen met een beperking omgingen en hoe het nu in zijn werk gaat. Andersom werd aan deze cliënten gevraagd hoe zij over de oudere medemens dachten. Het leverde soms emotionele en hilarische reacties op. Prachtig om mensen zo met elkaar in gesprek te brengen.

Maar dat brengt mij ook gelijk bij de dieptepunten. Want de opnames van deze ochtend zijn nooit uitgezonden omdat iemand per ongeluk de harde schijf met daarop de opnames liet vallen waardoor deze crashte. En die technische mankementen daar lopen we wel vaker tegenaan. Shots die helaas net niet goed gelukt zijn of dat je na afloop merkt dat het geluid niet optimaal stond ingesteld. Ook hebben we ooit eens een reportage gemaakt met iemand die het eindresultaat helaas niet gezien heeft. Drie dagen na de opnames is deze persoon namelijk overleden.

Het maken van een uitzending kost veel tijd en geld?

Met Tineke op Terschelling – mei 2018

Dat klopt helemaal. Gelukkig hebben we zo’n vijfentwintig vrijwilligers waaruit we kunnen putten, daardoor blijft het nog enigszins betaalbaar. Dat is zowel onze kracht maar ook wel een beetje een valkuil. Het is dan wel vrijwilligerswerk maar zeker niet vrijblijvend. Bij de vrijwilligers reken ik ook de bestuursleden van de vorig jaar opgerichte stichting. Deze oprichting was onder andere nodig om aan financiële middelen te komen.

Gelukkig heeft Ina Spijk als betaalde kracht begin 2017 ondersteuning gekregen van Carin van de Wal uit Uithuizermeeden. Zij houdt zich nadrukkelijk bezig met sponsorwerving en het aanschrijven van allerlei instanties om subsidies te verkrijgen. Samen met de vrijwilligers wordt er nu gewerkt aan een professionaliseringslag. De gemeente Eemsmond is enthousiast over Samen in Beeld TV en hopelijk geldt dat straks ook voor de nieuwe gemeente Het Hogeland waardoor er jaarlijks structureel een bedrag beschikbaar komt. Want Samen in Beeld TV is een project dat er zeker toe doet! Daarom wordt er ook gezocht naar samenwerkingsverbanden met andere verzorgingstehuizen in de provincie.

Je doet nog veel meer vrijwilligerswerk toch?

Zal ik je een kleine opsomming geven? Ik zit bijvoorbeeld in de sportcommissie. Een commissie die gevraagd en ongevraagd allerlei adviezen geeft aan het college van B&W en de gemeenteraadsleden over tal van sportissues. Deze commissie heeft ook meegeholpen met de organisatie van de Eemsmond Games die onlangs in Warffum hebben plaatsgevonden. Ook ben ik als evenementencoördinator verbonden aan de Handelsvereniging Uithuizen, ik brainstorm graag mee over allerlei nieuwe evenementen die we zouden kunnen organiseren.

Ik ben betrokken bij Music en Memories en druk in de voorbereiding met het maken van een nieuwe pubquiz. Verder zit ik in de Commissie Sportieve Recreatie Uithuizen. We zijn nu bezig om een nieuw volleybaltoernooi voor recreatieve en competitie spelers op te zetten. Over Stichting Sint Uithuizen hebben we het al gehad maar ik ben ook nauw betrokken bij de theatergroep ‘Opnieuw’ hier in Uithuizen.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan dus voor de PvdA-afdeling van de nieuwe gemeente Het Hogeland heb ik het boekje met daarin het verkiezingsprogramma ontworpen en vormgegeven. Verder ondersteun ik ze met de website en met het maken van posters en flyers. Voor bepaalde werkzaamheden binnen dit vrijwilligersnetwerk word ik inderdaad betaald want ik ben natuurlijk ook ondernemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de PR-activiteiten voor de voetbalwedstrijd van het RWE-team tegen FC Groningen. De poster en de website zijn door mij ontworpen.

Over theatergroep Opnieuw; dat is wel iets waar mijn hart ligt en waar ik ontspanning en uitdagingen vind. Met mijn 4 vrienden (Johanna, Ria, Eric en Henk) bedenken en doen we leuke dingen. Straattheater, locatietheater maar ook kindervoorstellingen. Naast dit “eigen” gezelschap maak ik ook nog wel eens uitstapjes naar andere producties en speelfilms. Acteren vind ik erg leuk.

En dat naast je eigen onderneming dus?

Overzicht van wat Dixtoppels.nl maakt – aug/sept. 2018

Dixtoppels.nl zag op 1 maart 2017 het levenslicht. Daarvoor ben ik natuurlijk al enige maanden met de voorbereidingen bezig geweest. Tot 2013 was ik werkzaam in de technische kant van de grafische (druk)wereld. Toen werd ik om bedrijfseconomische redenen ontslagen. Na 2,5 jaar werkloos thuis te hebben gezeten, alhoewel ik mij wel suf gesolliciteerd heb, kon ik bij de KPN aan de slag. Maar hier werden we beiden niet gelukkiger van.

Ik heb altijd al interesse in vormgeving en ontwerpen gehad en ik hoorde steeds vaker dat ik wat met mijn creativiteit moest gaan doen. En zo ontstond dus Dixtoppels.nl, een stap waar ik absoluut geen spijt van heb gehad. Het is een compleet andere wereld als het werken in loondienst maar ik geniet van mijn vrijheid en doe heel veel superleuke dingen.

Mensen kunnen mij benaderen voor webdesign en voor het maken van een website. Verder doe ik aan grafische vormgeving en fotografie. Ook voor marketing- en PR-klussen kunnen mensen prima bij mij terecht, inclusief het schrijven van persberichten en het ontwerpen van advertenties. En ik werk acht uur per week als communicatiemedewerker en fondsenwerver voor de Stichting Present Noord Groningen. Zij brengen vrijwilligers die andere mensen willen helpen in contact met mensen die een hulpvraag hebben. Die mensen kampen vaak met een slechte gezondheid, hebben geen geld en ook geen sociaal netwerk waar ze op terug kunnen vallen om bijvoorbeeld hun tuin te onderhouden of om kleine klussen in en om het huis te verrichten, zoals een schilderklusje. Stichting Present coördineert dit proces.

Heb je nog leuke (werk)anekdotes?

Een van de programma’s die ik voor Samen in Beeld TV mocht presenteren was ‘Wat heb je er in’. Met bekende Groningers als Harm Post, Marijke van Beek en Paulien Broekhuis ging ik in de camper van een vriend naar plekjes in Groningen toe waaraan ze mooie herinneringen hebben. Hiervan werden dan opnames gemaakt. Er zijn in totaal een stuk of vijf afleveringen gemaakt. Onderweg dronk ik een bakje koffie met de gasten, vandaar ook de naam van het programma ‘Wat heb je er in?’ Voor mij was het ook altijd de vraag wat voor gesprekken je in de camper zou krijgen….

Voor onze nieuwe project ‘In het spotlicht’ maken we samen met bijna 20 oudere acteurs en actrices een  programma van twaalf afleveringen. Ton van der Velden, bekend van de hitserie ‘Toen was geluk nog heel gewoon’, doet de spelregie. Ook het hele proces rond de uitzendingen wordt gevolgd en gefilmd door vier camera’s. Om je nog een indicatie te geven over de hoeveelheid tijd die het in beslag neemt even een voorbeeld. Want omdat het voor ouderen is moet alles ondertiteld worden. En dit kost voor twee minuten aan beeldmateriaal al gauw een uur.

Uithuizen is voor jou ‘the place to be?

Fotografie op het Hogeland – Doodstil jan. 2017

Absoluut, ik ben er geboren en getogen en heb mijn sociale contacten hier. Ik steek de nodige tijd in het organiseren van allerlei evenementen omdat ik er plezier in heb maar ook omdat het mij energie geeft. Men zegt wel eens dat er in Uithuizen heel veel verschillende groeperingen zijn waardoor het lastig is om dingen van de grond te krijgen. Dit denkbeeld probeer ik te doorbreken.

Daarbij ligt Uithuizen vlakbij de polder. Een schitterende plek waar ik graag mag fotograferen. Soms sta ik voor dag en dauw op om een foto te nemen van een mooie zonsopgang. Op deze plek kom ik helemaal tot rust. Ook heb ik korte filmpjes gemaakt over het boerenleven in de polder.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor tickets! Concerttickets of vliegtickets inderdaad. Wanneer je mij wakker zou maken voor een vliegticket naar Canada waardoor ik samen met mijn broer Sebe en zijn zoon Derek naar een concert van Bruce Springsteen zou kunnen dan ben ik zelfs bereid om naar Schiphol te lopen. Muziek luisteren is net als de fotografie een grote hobby van mij. Met Bruce Springsteen als favoriete artiest.

Wil je verder nog iets kwijt?

Theatergroep Opnieuw – juni 2018

Eric de Rover is een van mijn grootste kameraden. Samen met zijn vrouw Gea is hij in Oldenzijl bezig om hun grote droom te verwezenlijken: een gezinshuis bouwen voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Ik ben blij dat ik voor een cliënt van hen, een man met een niet aangeboren hersenletsel, een cursus mag geven van twee uur per week op het gebied van fotografie en het maken van websites. Dit combineer ik met enige PR-werkzaamheden voor Eric en Gea. Ik ben dankbaar dat ik zo een klein radertje kan zijn in de realisering van hun droom.

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69