Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Tandarts Leon Hernandez voelt zich thuis in Middelstum

Leon, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Leon Hernandez, 33 jaar en ik woon in Groningen. Ik ben geboren in Mexico-City en woon sinds 2014 in Nederland. Ik heb een leuke vriendin en zie mijzelf als ‘the boy nextdoor’, lekker relaxed en ik probeer van kleine dingen te genieten. De rest komt straks wel aan bod.

Hoe verliep de overstap van Mexico naar Nederland?

Met de nodige tussenstappen. Alvorens uiteindelijk in Nederland neer te strijken, heb ik ook in Ierland, Portugal en Spanje gewoond. Middelbare school heb ik bijvoorbeeld in Ierland gevolgd, op advies van mijn familie om mijn Engels naar een hogere level te krijgen. In Portugal ben ik naar de ‘high-school’ gegaan om vervolgens tandheelkunde te gaan studeren in Madrid.

Mijn vader heeft een eigen praktijk in Madrid, ik heb na mijn diplomering anderhalf jaar voor hem gewerkt. Een vriend van mij waarmee ik in Madrid tandheelkunde studeerde, was een jaar eerder klaar en kwam in Hoogeveen terecht. Mede doordat ze in Nederland naarstig op zoek waren naar tandartsen. Dat is nu nog steeds het geval want jaarlijks studeren er maar ongeveer 250 tandartsen af. Ik volgde mijn vriend en ging in Groningen wonen. Daar heb ik mijn eerste werkervaring opgedaan en vervolgens in Leeuwarden. Ik heb in 2016 de praktijk in Middelstum over kunnen nemen van Harry Meursing.

Je wist al heel vroeg dat je tandarts wilde worden?

Niet vanaf het allereerste begin. Ik wilde graag iets met mijn handen doen, architect worden bijvoorbeeld of grafisch designer. Dat veranderde toen mijn vader in Madrid een tandartspraktijk begon. Ik zou in eerste instantie zijn praktijk overnemen. Inmiddels zijn de plannen gewijzigd, de praktijk wordt nu overgenomen door mijn broer die ook in Madrid woont en bij mijn vader werkt.

Hierdoor kan ik in Nederland een toekomst opbouwen. Je merkt dat ik uit een tandartsfamilie kom. Het wordt nog gekker want ook mijn moeder heeft een eigen praktijk in Mexico. Volgend jaar stopt ze er mee, dan gaat ze met pensioen.

Wat is er zo mooi aan het vak?

Ik kan in elk geval met mijn handen werken, haha. Daarbij vind ik het fijn dat ik mensen van de pijn af kan helpen. Sommige komen hier binnen met helse pijnen. Wanneer ik dit kan verminderen dan geeft mij dat een goed gevoel. Ik heb dan ook absoluut geen spijt gehad dat ik tandarts ben geworden.

De tandheelkunde in de praktijk in Middelstum is breed?

Dat klopt inderdaad. De mensen kunnen bij ons terecht voor controles, reinigen, vullingen, extracties, wortelkanaalbehandelingen, kronen, bruggen en protheses. Dankzij goede verdovingsmethoden is het mogelijk om alle behandelingen vrijwel pijnloos uit te voeren. Ik zou op termijn nog graag een tweede behandelstoel er bij willen hebben. Dan zou ik bijvoorbeeld ook implantologie- of orthodontiebehandelingen aan mijn praktijk toe kunnen voegen. Nu stuur ik deze ‘gevallen’ door naar andere tandartsen waar ik connecties mee heb.

Ik heb niet de intentie om een groot bedrijf te worden hoor. Ik vind klantvriendelijkheid en kwaliteit leveren heel belangrijk. Het gevoel moet goed zijn en blijven. Lekker relaxed inderdaad, de patiënten moeten zich niet opgejaagd gaan voelen.

Je heb een fijn team om je heen verzameld?

Dit is mij in de afgelopen drie jaren inderdaad gelukt, het zijn stuk voor stuk betrokken medewerkers. Ik probeer een baas-medewerker relatie te voorkomen, we moeten het immers met elkaar doen. Het team bestaat inclusief mijn persoontje uit vijf mensen, ik stel ze graag aan je voor.

Assistente Kitty woont inmiddels al weer twintig jaar in Middelstum en is hier dus aardig bekend. Zij was ook al bij Harry actief en is inmiddels bijna tien jaar aan de praktijk verbonden. Maaike is preventieassistente, zij komt uit Winsum. Ze heeft zeventien jaar ervaring en werkt hier sinds 2017. Tandartsassistente Romy, afkomstig uit Spijk, is na haar stage  voor ons blijven werken. En mondhygiëniste Anneke is inmiddels ook een vertrouwd gezicht in de praktijk geworden, ze werkt hier al vele jaren.

Het patiëntenbestand neemt gestaag toe maar nieuwe ‘klanten’ zijn van harte welkom toch?

Onze agenda is altijd goed gevuld maar er is altijd een gaatje te vinden voor nieuwe patiënten. Ons bestand bestaat uit zo’n drieduizend namen. Niet alleen afkomstig uit Middelstum maar ook uit bijvoorbeeld Stedum, Westeremden en Onderdendam. De meeste zie ik twee keer per jaar maar sommige kiezen voor een jaarlijks bezoek en anderen heb ik nog nooit gezien. Bel gerust een keer voor aanvullende informatie of kom eens langs in de praktijk. Via onze speciale webpagina kun je je gemakkelijk als nieuwe patiënt inschrijven.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je tandartscarrière tot dusver ?

Ik heb in de acht jaar dat ik als tandarts werk nog helemaal geen dieptepunten gekend. Het hoogtepunt is toch wel de overname van deze praktijk in Middelstum geweest in 2016. Ik heb dus ook in Groningen en Leeuwarden gewerkt maar kan beter uit de voeten in een klein dorpje, die gemoedelijkheid past beter bij mij. Voordat ik de praktijk overnam, kon ik hier al een jaartje proefdraaien. Ik vind het belangrijk dat het gevoel klopt en dat de band met mijn patiënten prettig is. Volgens mij kan ik het met iedereen goed vinden.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Die zijn er wel maar die vertel ik liever niet. Want dan zou het over mijn patiënten of de mensen gaan met wie ik werk en dat wil ik niet.

Groningen is voor jou ‘the place to be’?

Ik vind het een fantastische stad om in te wonen. Voorheen heb ik altijd in grote steden gewoond. Groningen heeft de drukte van een grote stad maar ook de rust van een dorp. Daarbij bruist Groningen van de studenten en ik vind het ook een groene stad. Ik woon trouwens aan de Petrus Campersingel, vlakbij het UMCG. En dat al weer vier jaar met veel plezier.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik probeer één keer per week met zo’n tien a vijftien vrienden te zaalvoetballen in Groningen. Wanneer de tijd het toelaat mag ik graag op reis gaan. Een favoriete reisbestemming heb ik niet, ik ontdek liever nieuwe landen en steden. En ik ga graag uit eten of even lekker borrelen in de stad met vrienden.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Laat mij maar gewoon lekker doorslapen!

Waar staat Leon Hernandez over 10 jaar?

Ik wil heel graag in de provincie Groningen blijven wonen. Hopelijk ben ik tegen die tijd getrouwd en heb ik dan inmiddels enige kinderen. Ik verwacht dan een goedlopende en klantvriendelijke praktijk te hebben in Middelstum.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we de belangrijkste dingen wel besproken hebben. Ik hoop dat ik het vertrouwen van mijn patiënten uit Middelstum en omgeving heb gewonnen en ga ervan uit dat ik mijn praktijk verder uit kan breiden. Kom gerust eens vrijblijvend langs om informatie in te winnen of check eens onze website: www.tandartspraktijkmiddelstum.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69