Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De verhalen achter de website, deel VII

Je zou het bijna al weer vergeten zijn, dat ik in mijn eerste lustrumjaar ben aanbeland. Daarbij kijk ik in een serie van zeven blogs terug op de verhalen achter de website. Een opsomming van de meest markante gesprekken die ik in al die jaren heb mogen voeren met tal van bekende maar nog meer met onbekende mensen. Vaak ook voor mijzelf onbekend, frequent opgespoord via een vriendschapverzoek op Facebook. We sluiten deze zevenluik af met de meest opmerkelijk pensionado’s van 2016 die ik aan de tand mocht voelen.

Het gesprek dat in dat jaar de meeste indruk gemaakt heeft was ongetwijfeld die met Jannie van Houten. Zij kwam er bij het klimmen der jaren achter dat haar biologische vader uit Canada kwam en dat ze dus een van de vele ‘bevrijdingskinderen’ was die ons land kent. Nadat haar moeder en stiefvader waren overleden, ging ze op zoek naar haar roots. Ook haar biologische vader bleek overleden maar dat weerhield haar niet om met haar hele gezin naar Canada te vliegen om daar het graf van Harvey White te bezoeken.

Een kippenvelverhaal inderdaad. Heel andere associaties roept het interview met Jan Menninga op. Het orakel uit Wagenborgen die al vele jaren een belangrijke rol speelt in de Delfzijlster gemeentepolitiek. Met het gesprek was helemaal niets mis mee maar de bon van €100,- die ik na afloop achter mijn ruitenwisser vond wegens fout parkeren ben ik nog steeds niet vergeten. Net zoals ik waarschijnlijk nooit zal vergeten dat ik halverwege het gesprek met Jan Donkerbroek hals over kop weg ging omdat ik het bericht kreeg dat mijn moeder was overleden. Dit interview werd dus een tweeluik.

Leens werd een paar keer aangedaan. Op een maandagmorgen werd ik op het gemeentehuis bij de jongste pensionado ontboden die ik heb mogen interviewen. Wethouder Kor Berghuis was op het moment van schrijven nog maar 57-jaar. Het werd een boeiend onderhoud over de combinatie wethouder en agrariër wat soms extreem lange werkweken oplevert. Eiko Medema is al jarenlang een vertrouwd gezicht in de kantine van voetbalclub FC Leo. Een aimabele man die als kroegbaas vast niet had misstaan. In plaats daarvan werd hij vrachtwagenchauffeur maar middels veel kantinediensten haalt hij de schade nu een beetje in.

Het verhaal van Roelf Folkersma werd maar zo het meest gelezen pensionadoverhaal aller tijden. Vooral zijn vrijwilligerswerk voor mensen die in hospice De Schutse aan hun laatste levensdagen zijn begonnen, heeft indruk op mij gemaakt. Maar daarbij is Roelf natuurlijk een graag geziene gast langs de kalklijnen op het voetbalveld waar hij nog steeds met veel plezier scheidsrechters begeleidt. Ik kom door mijn eigen connecties vaak bij voetbalpensionado’s uit. Zo had ik twee jaar geleden een gesprek met Wim Bathoorn op het sportpark van Omlandia. De beste man kon heerlijk vertellen over zijn tijd als oud-voorzitter van Omlandia. Nog steeds is hij bijna dagelijks op het sportpark te vinden.

Het jaar 2016 was ook een beetje het jaar van de uitvinders en de knappe koppen. Eerst kwam ik bij Willem van Wijnen terecht die door allerlei onderzoeken uitvogelde waar zich vroeger het klooster in Rottum bevond. Hij woont daar prachtig in of op Rottum en in zijn huis liet hij mij allerlei uitvindingen zien die hij na zijn pensionering in elkaar geflanst had. Deze voormalig oogchirurg die kan wel wat hoor. Dat van die klooster dat deed hij samen met Albert Gramsbergen, een hoogleraar in de ontwikkelingsneurologie. Ook een man met een gigantische herseninhoud dus. Toch stond ik binnen het uur al weer buiten, het werd dus mijn snelste pensionadointerview tot dusver.

Van Janny Pleiter staat mij bij dat ze ’s avonds vaak vroeg op bed gaat maar ’s morgenvroeg voor zes uur al weer paraat zit om de mensen uit te zwaaien die dan naar hun werk gaan. Ze bleef ook maar zwaaien naar al die bekenden die ze vanuit haar woonkamer zag. En wonend tegenover de Jumbo in Bedum waren dit er nogal wat. Het was hier gezelligheid troef dus. Met Stoffer Hoofd had ik een echte houtkunstenaar te pakken. Ongelooflijk wat die man allemaal van hout kan maken. Hij bracht mij ook op het spoor van die andere houtkunstenaar, Tico Top uit Kruisweg. Hij legt al zijn werkzaamheden op camera vast en zijn You Tube filmpjes worden over de hele wereld bekeken.

Warffum werd ook twee keer aangedaan. Mijn oud-leraar Nederlands Abbring legde bij mij genadeloos wat spelfouten bloot en bij oud Amstelmedewerker Dirk Donkersloot werd er wat afgelachen over allerhande praktijkverhalen in de horeca. En toen burgemeestersvrouw Trineke Schollema terugkeerde naar Middelstum was ik er als de kippen bij om haar aan de tand te voelen over haar eerste woonervaringen in haar oude woonplaats. Kortom 2016 was in vele opzichten ook weer een mooi pensionadointerviewjaar……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69