Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ronald Benninga, Als je Lopster bent…

Wat is dat toch…..? Lopster zijn… Ja een echte Lopster. Iemand die bij het zien van de Lopster toren voelt dat hij bijna thuis is. Bij de spoorovergang van Stedum al kijkt of molen de Stormvogel draait. Op maandag gelijk kijkt in het Dagblad of SC Loppersum heeft gewonnen. Ieder jaar de Koningsdagmarkt moet bezoeken. ‘Mien vredig Loppersom’ zoals dominee PJ van Leeuwen het ooit schreef.

Ik ben in 1960 geboren aan de Zeerijperweg, opgegroeid aan de Stationslaan. Na de Kleuterhof het stoutste jongetje van de Beatrixschool. De rivaliteit tussen de twee voetbalclubs LVC en VV Loppersum. Aan de hengel van badmeester Koos Zijl zwemmen geleerd. Gebeten door een hond. Vlaggetjes steken in bloempotten tijdens Koninginnedag op de Tuinbouwstraat. Wel je beker mee voor de gratis ranja.

Gymnastiekuitvoering bij Spoorzicht met als hoogtepunt het kusje aan het einde van de polonaise. De tune van de Wals Brothers. Slepen tijdens Oud en Nieuw. Tennissen op de betonbaan achter Hotel Spoorzicht. Brood halen bij Van der Ziel. Zoethout, schuimblok, zakje zwart wit salmiak… Paul Wiersema met zijn rijdende melkwagen. Wakje lopen met mijn vriendjes uit Beverwijk. Het tankstation van Mammie Mulder en zoon Eize Piet.

In september kermis met de vliegtuigjes van Jan Rijkens. Proppen schieten. Het kastje met de teamopstelling bij Sloots. De alpinopet van timmerman Pilon. Meiske Klunder die meeliep met het muziekcorps. Klokke op zijn gymschoentjes in de sneeuw. Ebo Zaagman uit de Middenstraat. Johan van Dijk op zijn brommer met de toto formulieren. De SL’70 feestweek. AVRO’s TopPop bij van Driel en van Dorsten.

Het wekelijkse Fivelnieuws. Laurel en Hardy bij Rehoboth. Ringzegels. Spar Zigterman, de eerste met scanningkassa’s en een groente-eiland waarbij de klant zelf zijn fruit mocht pakken. Wie haalt (poes) Jezus van de baan bij tennisclub LEO? Brand! Gauw op de fiets naar het gemeentehuis en er achteraan! De telefooncel aan de Molenweg. Het treinkaartje van stationchef Pomp. Stoepranden met vriendje Japie.

De crazyrace auto’s van Klaas Gast. Wandeltochten met ADO. Patat in een puntzak bij Wals. Drie week blokfluitles in ons Dorpshuis. Deurtje bellen bij moeke Blok. Vuurwerk op het marktplein. Een dubbeltje voor de zondagschool die ook paste in de Faam dropautomaat… Met de lagere school vliegen naar Amsterdam. Sobath geweldig! Een appeltje proeven vanaf het zakmes van Jannes Huis.

Emailleren bij IVAK. Tienertoer. Een mooi ingepakt pakje voor het station neerleggen en kijken wie het lege doosje meeneemt…. De disco van Theo Dijkstra. De disco van Klaas Postkantoor. Tafeltennissen bij TALO. Druiven van kwekerij Scholtens. Voetballen na schooltijd. Overlopertje.

Boekhandel Bijleveld, Post schoenen, Keurslager de Haan, Kadijk vloerbedekking, kapper Jager, Rimo van der Molen, Keijzer fietsen en smederij, Geut, Van der Velde, Bakkerij Ruchti, Slager Roggema, Bakker Norden, Miske meubelen, Garage Leeuwe, De Blokhut met Skol bier, Radio Dijkstra, bakker Rademaker, Siert Klunder Textiel, kapper Geenhuizen, Hol, Van Weerden, Kapsalon Tochtman, Bakkerij Zeef, Melkhandel van Dijken, Kassenbouw Perdok, Boekhandel Noot, Hollandia Tricotage. Schaatsen op de Wijmers. Nieuwbouw aan de Sjuxumerweg. Zilvervloot sparen bij de Bondsspaarbank. Wat een geweldige herinneringen.

Op mijn 16e heb ik Loppersum verlaten en ging ik op kamers wonen in de stad. Tijdens mijn studieperiode kwam ik juf Elly tegen op de tennisbaan. Ze stond voor de klas in Baflo en in die tijd moest je wonen in de gemeente waar je je betrekking had. Eigenlijk moet ik me allang een Bavvelder noemen maar nee ik blijf Lopster.

Mijn voetbalshirtje is voor altijd rood geel gestreept met een zwart broekje. En als ik ooit op leeftijd ben…… Wiemersheerd heel graag!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69