Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jan Spijk over ‘zijn’ toernooi

Jan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Jan Spijk is mijn volledige naam, ik ben 28 jaar. Geboren in het ziekenhuis van Delfzijl, een klein smetje, maar verder mijn hele leven in Stedum gewoond. Ik werk inmiddels al weer een jaar bij de Technische Dienst van de firma Landjuweel in Uithuizermeeden. En dat bevalt prima na enige omzwervingen bij andere bedrijven nadat ik mijn opleiding Mechatronica aan de MTS in Groningen had afgerond.

In het voetballen gaat veel vrije tijd zitten. Ik ben vanaf mijn 7e lid van de VV Stedum en sinds 2010 medeorganisator van het Jan Spijk toernooi.

Zaterdag barst ‘jouw’ toernooi weer los?

Op zaterdag 30 juni wordt dit toernooi, wat ooit voor de gein naar mij genoemd is, al weer voor de achtste keer georganiseerd en voor de vierde keer is Viskenij in Westeremden onze thuishaven. Deze week moet ik samen met Juan Werkman en Jan-Willem Brontsema nog even de puntjes op de i zetten voor zaterdag. Gelukkig krijgen we hierbij de nodige hulp van Sebina Heun van Viskenij en heel veel helpende handjes uit Westeremden. Al met al zijn er zo’n twintig vrijwilligers aan het toernooi verbonden.

Hoe zit het met het aantal teams en waar komen de deelnemers vandaan?

In Westeremden hebben we de beschikking over twee kleine veldjes. Er hebben zich voor deze editie achttien ploegen opgegeven. Een recordaantal en ik denk dat we hierbij aardig aan onze tax zitten. Er wordt vijf tegen vijf gespeeld en elk team heeft ook een of twee reserves wat inhoudt dat er een dikke honderd voetballers aan dit festijn meedoen.

Deze spelers komen overal vandaan. Het grootste gros natuurlijk uit Stedum en Westeremden maar ook Loppersum, Zeerijp, Middelstum, ’t Zandt, Woltersum en Groningen, met name Hoogkerk, zijn goed vertegenwoordigd.

Vertel eens iets over de ontstaansgeschiedenis?

Vlak bij ons huis ligt een trapveldje waar we vroeger vaak met een stel vrienden aan het voetballen waren. Omdat het vlak bij mijn ouderlijk huis ligt, werd het veld door mijn kameraden al vrij snel omgedoopt tot het Jan Spijk veldje. In 2010 besloten we in de zomerperiode om een toernooitje te organiseren met een stel vrienden uit Stedum en Westeremden. Hieraan deden vijf teams mee. Meer dan een bal en enige kratjes bier hadden we niet nodig om heel veel lol te hebben. De winnaar van het toernooi kreeg een heuse beker uitgereikt en deze traditie hebben we in stand gehouden.

Het Jan Spijk toernooi was geboren want het jaar er op gingen we vrolijk verder, nu met acht ploegen. En zo werd het elk jaar een beetje groter. In 2014 kwam het er niet van. Wellicht paste het toen niet in onze schema, mede ingegeven door het feit dat Nederland het zo goed deed op het WK. In 2015 was het toernooi er weer. Nu in Westeremden waardoor het aantal ploegen groeide van tien, twaalf naar vijftien.

Het is niet alleen voetbal wat de klok slaat?

Nee, eigenlijk gaat het nog meer om de gezelligheid. Niet alleen voor onszelf maar zeker ook voor de regio. Tussen de wedstrijden door wordt dan ook regelmatig een biertje meegepikt en gedurende de hele dag verzorgen de DJ’s Nold, Jappa en ‘Shuffle’ voor de muzikale omlijsting. Voor de jongste jeugd is er een springkussen en vanwege het te verwachten mooie weer plaatsen we ook een zwembadje. Het WK-voetbal is op een groot beeldscherm te volgen.

Viskenij is een ideale plek voor dit toernooi?

Dat klopt helemaal. Het is er altijd gezellig, je kunt er een hapje en een drankje nuttigen en je krijgt er een kroeg, cafetaria, genoeg ruimte en, niet onbelangrijk, sanitaire voorzieningen bij. In het begin hadden we te maken met Jan en Geertje Visser, dit wordt de tweede keer dat we veel overleg met Sebina Heun hebben. Die samenwerking verloopt altijd prima. Vooral de jongens uit Hoogkerk verbazen zich elk jaar weer dat dit toernooi in Westeremden zo maar georganiseerd kan worden.

Je bent behoorlijk actief bij VV Stedum?

Ik ben natuurlijk al op mijn zevende bij deze club begonnen te voetballen. Toen ik op mijn achttiende naar de senioren ging, ben ik jeugdleider geworden. Tegenwoordig train en begeleid ik JO-15, hierdoor zijn mijn dinsdag- en donderdagavonden en de zaterdagmorgen goed gevuld. Inmiddels ben ik ook al weer acht jaar wedstrijdsecretaris van de jeugd bij SJO STEO, het samenwerkingsverband tussen Stedum en Teo.

Op zaterdagmiddag speel ik mijn eigen wedstrijdje natuurlijk, eigenlijk al vanaf het begin van mijn seniorentijd hoofdzakelijk in het eerste. Wat inhoudt dat ik op een zaterdag vaak al om 08.00 uur op het voetbalveld te vinden ben en dat het vaak al weer een uurtje of zeven is wanneer ik het sportpark verlaat. Met heel veel plezier hoor. Maar laten we het niet over onze degradatie hebben, daar baal ik nog steeds van….

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit het Jan Spijk toernooi tot dusver?

Dat het evenement elk jaar groter en gezelliger wordt, vind ik wel een hoogtepunt. Het ouwehoeren en de gezelligheid staan voorop maar tussendoor wordt er toch ook heel serieus tegen een balletje getrapt. En er wordt sportief gestreden, trammelant is er nooit. Juan is wat dat betreft altijd wel van de bijzondere stunts, zoals het huren van een confettikanon.

Bij dieptepunten denk ik direct aan blessuregevallen. Zo brak er ooit iemand zijn arm en Matthijs Colstee scheurde twee jaar geleden door een ongelukkige sliding zijn kruis- en kniebanden. Hij heeft sinds die tijd nog niet weer kunnen voetballen.

Heb je nog leuke anekdotes?

Het douchen na afloop is natuurlijk wel een dingetje. We hebben al wel eens aan mobiele doucheruimtes gedacht maar gelukkig stelt Rikkert Ettema geheel vrijwillig zijn douche aan de liefhebbers beschikbaar. Voor €1,- kun je hier gebruik van maken. Dit gaat in goed vertrouwen want vorig jaar was Rikkert zelf niet eens aanwezig. En toen kon het maar zo gebeuren dat onze Hoogkerkers op zijn terras nog een biertje dronken.

In de begintijd in Stedum hebben we wel eens last gehad van een stevige wind waardoor we de partytent tientallen meters verderop weer terugvonden. Ook DJ Jappa zijn boxen vielen ondersteboven met het als gevolg enige schade. De mannen van ‘Kroug Slinger’ kwamen enige jaren geleden met vijftig zonnebrillen aanzetten met daarop hun naam. Ik geloof dat ze nog allemaal verkocht zijn ook. De merchandising is wat dat betreft prima verzorgd.

Stedum is voor jou ‘the place to be’?

Ik ben inderdaad een echter Steemer die na een vakantie altijd blij is wanneer hij in de verte de Steemer toren weer ziet. Ik heb in Stedum mijn familie en vrienden wonen en ik voetbal en tennis hier. Kortom, ik heb hier een rijk sociaal leven. Dat er geen winkels meer zijn, neem ik op de koop toe. Middelstum en Loppersum liggen vlakbij en je kunt eventueel de trein pakken naar Groningen.

Nog tijd voor hobby’s?

Voetballen en tennissen zijn mijn grote hobby’s. Na een lange zaterdag is het zondag vaak al weer vroeg dag want dan tennis ik met enige kameraden op de Bosbaan hier in Stedum. Soms overheerst de brakheid maar gedeelde smart is dan vaak halve smart.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Wanneer familie of vrienden mij ’s nachts nodig hebben dan mogen ze mij altijd wakker maken.

Waar staat het Jan Spijk toernooi over 10 jaar?

Het grappige is dat het toernooi elk jaar groter wordt, wie weet waar dit eindigt. Keetpop in Leermens is ook ooit klein begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een tweedaags festival. Misschien moeten we in de toekomst gebruik maken van drie veldjes maar dan moeten we ook een andere locatie hebben en dat is dan wel weer jammer natuurlijk. We bekijken het maar gewoon van jaar tot jaar.

Wil je verder nog iets kwijt?

Kom gerust langs in Westeremden, ook voor niet voetballers is er genoeg te beleven. En het belooft mooi weer te worden! We beginnen om 12.00 uur en het voetbalgebeuren zal rond 18.30 uur zijn afgelopen. Maar daarna gaat de gezelligheid nog tot in de kleine uurtjes door….

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69