Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan en Henri Kooistra (JAHEKO) schrijven Bedrijvenvoetbalgeschiedenis….

De pretoogjes van vader Jan (59) en zoon Henri (28) beginnen te glimmen wanneer we terugblikken naar het voor hen sportief gezien zo succesvolle jaar 2017. Voor het eerst bestond er de kans om de Bedrijvenvoetbal Bedum triple te pakken (winnaar heren en dames op het veld en in de zaal) dan wel een hattrick te scoren en deze vrijwel onmogelijke opgave werd direct gepakt. En dat terwijl men in het roemruchte verleden nooit uitzicht op welke titel dan ook had. Een unieke gebeurtenis derhalve die waarschijnlijk nooit meer plaats zal vinden….

We beginnen maar even met ‘damescoach’ Jan. De geboren Bedumer, hij is er na de nodige omzwervingen ook weer gaan wonen, bestiert aan de Industrieweg al dik dertig jaar Kooistra Tuin en Dier. Voor al uw tuin- en dierproducten inderdaad.  De naam Kooistra Tuin en Dier prijkte ook pontificaal op de shirts van het damesteam 7 x 7 die in een poule van vijf ploegen de meeste punten wist te pakken. En daarmee de eerste winnaar werd van het damestoernooi. Jan hierover: ‘Daarmee gaven we direct een duidelijk signaal af naar onze heren, die hierdoor ongetwijfeld geprikkeld werden!’ Helemaal vreemd in de voetbalwereld is Kooistra senior niet want in de zeventiger jaren voetbalde hij bij het roemruchte Oranje Nassau in Groningen. De hier opgedane kennis wist hij dus over te brengen op ‘zijn’ dames….

Zoon Henri nam de coachrol van JAHEKO op zich. En het doet de scribent van dit stukje goed dat ook hier, net als bij de dames, veel spelers met een VV Middelstum verleden en heden actief zijn. Maar ook vier spelers van Gorecht werden geselecteerd, dankzij de connecties van pa Jan. Die nog eens fijntjes opmerkt dat in dit selectiebeleid naast de sportieve prestaties zeker de gezelligheid een voorname rol speelt. Jan hierover: “We doen eigenlijk al twintig jaar mee met het bedrijvenvoetbal in Bedum. Ons team kende vroeger gerenommeerde namen als Edwin Roeters, Robert Jan van Dijken, Martijn van der Wal, Hugo Zijl en Jeroen Hoekzema. Nooit vielen we in de prijzen, altijd speelden we een voorname rol in de derde helft.”

Tot 2017 dus. Henri haalt de wedstrijden vanaf de kwartfinales nog even terug. Eerst wachtte Hotel ’t Gemeentehuis, een team dat veel gewicht in de strijd gooide. Hier waren dan ook penalty’s voor nodig om door te kunnen gaan. In de halve finale werd tijdens de reguliere speeltijd Multipromo/Onlineveilingmeesters  verslagen. In de finale won JAHEKO uiteindelijk met 1-0 van Duikteam Wal / Anytime. Henri: ‘Zij hadden de betere voetballers maar wij waren het betere team. Daarbij was doelman Pijl een enorme sta in de weg en werd Ivan Milcovic matchwinnaar.’ De in Kantens wonende Henri, met inderdaad een KRC verleden in de voetbaltas, die inmiddels twaalf jaar JAHEKO Fietsen, Maaiers en Quads onder zijn hoede heeft, kan zich de feestvreugde nog goed voor de geest halen: ‘We doken met zijn allen met de bekers de feesttent in om vervolgens met het hele mannen- en vrouwenteam collectief in Café Koning te eindigen.’

Maar het verhaal wordt nog mooier en onwaarschijnlijker. Want ook het bedrijvenvoetbal in de zaal, de 15de editie, werd door JAHEKO gewonnen. En dat terwijl de eerste twee poulewedstrijden verloren gingen. Henri: ‘Na deze nederlagen was er niemand meer die in onze kansen geloofde. Sommige spelers stonden al onder de douche toen ik er achter kwam dat we toch nog een kleine kans hadden om door te gaan.’ En die kans werd met beide handen gegrepen. Met als gevolg dat de bloedstollende finale voor volle tribunes uiteindelijk na shoot-outs werd gewonnen van Le Nez. Het team van Le Nez met allemaal (oud) ras zaalvoetballers van de Leekster Eagles zoals Jan Bats en Harry Zwiers. De uitblinkende doelman van JAHEKO, Jasper Stern, bleek een te grote sta in de weg te zijn……

En dus was het wederom groot feest en eindigde ook deze feestavond in Café Koning. Het mooiste aspect van deze winst was wel de veelgehoorde opmerking dat de overwinning JAHEKO gegund was. En dus kijken beide coaches al weer uit naar de editie van dit jaar. ‘Alle lof voor de organisatie van dit zeer goed georganiseerde en gezellige voetbaltoernooi. Wij hebben er weer zin in. Maar net zo’n jaar als 2017, dat is echt onmogelijk! Toch?’

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69