Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Anita Bos-van der Meer over de mooie ontwikkelingen van Fiscariep!

Anita, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Anita Bos-van der Meer, getrouwd met Marten en we wonen sinds 2007 in Zeerijp. Moeder van twee kinderen: zoon Marten van tien en dochter Aline is inmiddels al weer acht. Ik ben overigens geboren en getogen in Middelstum maar de overstap naar Zeerijp is prima verlopen, we wonen dan ook op een prachtige plek. En mijn motto ‘leven en laten leven’ past heel goed bij Zeerijp, een fijn dorp om in te wonen dus.

Alvorens in 2010 voor mijzelf te beginnen, heb ik de nodige ervaring opgedaan bij onder andere Accountantskantoor Groeneveld in Middelstum. Daar heb ik ook de nodige (vervolg)opleidingen gevolgd. In 2012 ben ik afgestudeerd in het fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. De naam Fiscariep is ontstaan toen ik nog alleen vanuit Zeerijp (Riep) opereerde….

Inmiddels niet meer alleen maar opererend vanuit Zeerijp dus?

Sinds 2015 is de vestiging aan de Stationslaan in Loppersum er bij gekomen en dat is een goede stap geweest. Ik had al twee kwartalen geluk gehad dat er bij de belastingdienst storingen waren waardoor ik extra tijd kreeg om de aangiften te doen. Maar dat kan niet de bedoeling zijn. En dus had ik keus om of klanten af te stoten of te zorgen dat ik er collega’s bij kreeg.

Het werd het laatste dus. Die collega’s hadden in principe ook vanuit Zeerijp kunnen opereren maar uiteindelijk heb ik toch besloten om dit gedeelte van het pand te huren. Sinds kort kan ik de ruimte van Foto Bellevue er bij betrekken en daardoor kun je bij ons ook prima terecht voor het maken van pasfoto’s. Loppersum als vestigingsplaats is sowieso een goede keus geweest want wij zijn vlakbij het station gevestigd. En dus goed bereikbaar voor de klanten, ons personeel en voor eventuele stagiaires.

Je dienstenpakket is behoorlijk uitgebreid?

Sinds enige jaren heb ik het budgetbeheer en bewindvoering in mijn dienstenpakket opgenomen inderdaad. Dit kwam min of meer bij toeval op mijn pad. Dorpsgenoten van mij begeleiden cliënten die hiervan gebruik maken en die cliënten hadden regelmatig problemen met hun budgetbeheerders.

Ik ben toen voorzichtig met de begeleiding van twee cliënten begonnen en dat ging prima. Een van de cliënten kwam eerder regelmatig stampvoetend van woede terug van een bezoek aan zijn budgetbeheerder maar is bij ons nog nooit kwaad geworden. Via diverse instanties en mond-tot-mond reclame vinden steeds meer mensen hun weg naar ons, de behoefte is wat dat betreft groot te noemen.

Daarbij verzorg ik de aangifte van inkomstenbelasting voor ondernemers en particulieren, de BTW-aangifte voor ondernemers en het opstellen van jaarrekeningen en uiteraard kan iedereen bij mij terecht voor financiële advisering op het gebied van vermogensplanning, pensioen- en hypotheekvraagstukken. En je kunt hier inderdaad pasfoto’s laten maken.

En inmiddels heb je een heel team om je heen verzameld?

Dat klopt inderdaad en ik stel ze graag aan je voor. Janita Kwant was ooit mijn eerste stagaire in Zeerijp. Ze woont in Aduard en ondersteunt mij nu in de administratie. Daarbij doet ze ondersteunende werkzaamheden voor bewindvoering en het budgetbeheer. Kim Wiersema komt uit Loppersum. Ze verwerkt onder andere de aangiftes van particulieren, verzamelt informatie voor de bewindvoering en budgetbeheer en regelt als een soort van ‘office manager’ van alles hier op kantoor.

Jantine Blankvoort-Lanenga heeft een eigen bedrijf, TipTop administraties in Garrelsweer, en is als zzp-er aan Fiscariep verbonden. Ze stelt jaarrekeningen op en onderhoudt als relatiebeheerder de nodige contacten met de ondernemers.

Tevreden over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren?

Het groter worden is best wel met vallen en opstaan gegaan. Maar daar heb ik de afgelopen jaren veel van geleerd, het gaat wat dat betreft heel mooi op dit moment. Ik kan me nu wat meer richten op de doelstellingen voor de langere termijn: kennis en expertise bijhouden en vergroten om alle cliënten zo optimaal mogelijk van dienst te zijn. Mijn doelstelling is al die jaren hetzelfde gebleven: om de klanten op een goede manier te bedienen tegen een redelijke prijs.

Je opdrachtgevers komen uit het gehele Hoogeland?

Het overgrote deel komt inderdaad uit de buurt met een piek binnen de dorpen Middelstum en Zeerijp. Maar ook vanuit Loppersum komen steeds meer (aan)vragen. Onder andere via mond-tot-mondreclame komen nieuwe klanten bij ons langs. Dan denk ik wel eens, je bent tijdens de reis hierheen al langs tig kantoren gekomen waar je ook naar binnen had kunnen gaan. Dan is het mooi om te vernemen dat ze goede berichten over ons hebben gehoord en voor een goed advies graag wat verder willen rijden….

Je bent nog steeds aangesloten bij een tweetal beroepsverenigingen?

Dat klopt, het gaat om het Register Belastingadviseurs en de Federatie Financieel Planners. Veel van mijn kennis vergaar ik via deze beroepsverenigingen en ik bezoek ook regelmatig een bijeenkomst waardoor ik met andere fiscalisten kan sparren. Daarbij is het ook een soort van keurmerk waardoor je de kwaliteit van het geleverde werk kunt waarborgen.

Ik ben nu druk bezig met de aanmelding bij een beroepsvereniging voor bewindvoering en budgetbeheer. Ik ga er vanuit dat dit over niet al te lange tijd gaat lukken maar je moet hiervoor wel de nodige stukken aanleveren.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Fiscariep tot dusver?

Dat ik uiteindelijk tot bewindvoerder benoemd ben, ervaar ik zeker als een hoogtepunt. Ik heb daartoe zoveel stukken bij de rechtbank aan moeten leveren, niet normaal meer. Maar het is gelukt inderdaad. De mooie groei die we doormaken en de vele nieuwe klanten die we door mond-tot-mondreclame krijgen zijn ook geweldige ontwikkelingen.

Dieptepunten daar loopt iedere ondernemer tegenaan natuurlijk. Slecht of niet betalende klanten bijvoorbeeld. Vooral wanneer je er heel veel tijd ingestopt hebt. Maar dit soort negatieve momenten zijn wel goed voor mijn bewustwording geweest, ik beschouw het als leermomenten.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

We werken sinds kort met een nieuw boekhoudprogramma. Hierdoor ben ik in contact gekomen met nog twee gebruikers van dit softwarepakket en deze zijn weer klant bij ons geworden. Sowieso komen we op verschillende  manieren aan nieuwe klanten. Zo kwam hier enige jaren geleden een vrouw langs om een pasfoto te laten maken. Toen ze wat doorvroeg over onze diensten stelde ze de vraag of wij ook particuliere belastingaangiftes verzorgen. ‘Uiteraard!’ was ons antwoord. ‘Dan hebben jullie er weer een klant bij!’

Andersom komt ook voor. Dat klanten de gegevens voor hun aangifte komen brengen en direct een pasfoto laten maken. Ooit kwam hier iemand voor een pasfoto voor een nieuw paspoort maar hij kon alleen pinnen. Hij beloofde om even later met contant geld terug te komen. Daar wachten we nu nog steeds op. Af en toe zeggen we nog wel eens gekscherend dat we aangifte moeten doen, we hebben immers een duidelijke foto van de dader…..

Zeerijp is voor jou ‘the place to be’?

Op dit moment zeker, het bevalt heel goed. Daardoor heb ik bijvoorbeeld binnen dorpsbelangen, als penningmeester inderdaad, en op school (in de MR-raad) het nodige vrijwilligerswerk gedaan. Ook mijn man zit inmiddels in de nodige besturen. Wat dat betreft zijn we dus helemaal ingeburgerd, haha. Zeerijp is een ‘warm dorp’, waar mensen omzien naar elkaar. En er wordt veel georganiseerd.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik lees veel en wandel graag.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor! Ik heb niet zo heel veel slaap nodig mits het maar een goede slaap is zonder onderbrekingen…

Waar staat Anita Bos-van der Meer met Fiscariep over 10 jaar?

Dat is best wel lastig aan te geven. Het heeft ook te maken met het aanbod wat je krijgt, ik zeg niet heel snel nee. Maar ik denk dat we dan wat minder in een verwerkende rol zitten en nog meer in een adviserende. Die advisering is toch een toegevoegde waarde waardoor we een totaalplaatje op financieel gebied kunnen bieden.

En ik zou graag nog meer de diepte in willen met het budgetbeheer en de bewindvoering. Door regelingen verder uit te pluizen bijvoorbeeld waardoor je ze rendabel weg kunt zetten voor meerdere partijen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Kom gerust een keer bij ons op kantoor langs wanneer je kennis met ons wilt maken of met een financieel vraagstuk zit. Ik denk dat wij ons onderscheiden doordat we zoveel mogelijk financieel voordeel uit een aangifte proberen te halen waarbij we verder kijken dan de jaarrekening alleen. Niet alleen het maximale voor de ondernemer er uit halen maar ook verder kijken naar zijn privésituatie dus. En dat betaalt zich vaak in meerdere opzichten terug….

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69