Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Mayko en Tineke de Graaf over hun tijdelijk verblijf in een wisselwoning

Mayko en Tineke, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Tineke: “Ik begin wel even. Mijn naam is Tineke de Graaf-Zuidema. Ik ben op twaalf oktober 1958 geboren in Loppersum. Daar heb ik van mijn 15e tot mijn 20e gewerkt bij textielfabriek Hollandia tricotage. Ik ben in 1977 getrouwd met Mayko de Graaf. Toen ben ik dus naar Middelstum verhuisd. Samen hebben we vier kinderen gekregen, in leeftijd variërend van 39 tot 29 jaar.”

Mayko: “Ik ben geboren op 21 december 1954 in het ziekenhuis van Groningen. Ik heb tot mijn 16e in Onderdendam gewoond, toen volgde een verhuizing naar Middelstum waar ik bij mijn zuster in de Akkerstraat in de kost ben gegaan. Tineke en ik hebben nog acht jaar aan de Ploegersweg gewoond maar dat huis werd te klein voor ons. In 1985 zijn we naar de Akkerstraat verhuisd. Ik ben mijn werkcarrière begonnen bij Liga Melkfabriek in Bedum. Daarna heb ik elf jaar op de steenfabriek in Middelstum gewerkt en nog enige jaren bij de Wann in Uithuizen. Daarna volgde helaas een afkeuring.”

“Hierdoor kreeg ik wel de tijd om het nodige vrijwilligerswerk te doen. Zo ben ik jarenlang badmeester bij het Middelstummer zwembad geweest. Ook heb ik 27 jaar in het bestuur van de ijsbaanvereniging gezeten en ik ben 32 jaar actief geweest bij de Voetbal Vereniging Middelstum, onder andere als kantinemedewerker. ‘Hast zo genoag?!’”

Al weer heimwee naar de Akkerstraat?

Nee, dat valt wel mee. Maar we zijn wel heel nieuwsgierig naar het eindresultaat. Volgens onze eigen berekeningen zouden we begin juli terug kunnen maar we houden de nodige slagen om de arm. Gezien de oorspronkelijke planning zouden we morgen namelijk al terug mogen. We zijn hier op 27 maart tijdelijk heen verhuisd en verblijven ongeveer 3,5 maand op deze plek.

Hoe bevalt het aan de Oostrand in Middelstum?

Het gaat ons hier goed naar de zin. We zijn van alle gemakken voorzien en hebben nu zelfs een vaatwasser en droger tot onze beschikking. Voor Mayko hebben ze een extra hokje getimmerd zodat zijn scootmobiel ook mooi ‘onder dak’ kan staan. De tuin wordt ook helemaal voor ons bijgehouden. Wanneer we nog iets meer bergingsruimte tot onze beschikking zouden hebben, dan waren we helemaal tevreden geweest.

Dit is ook een mooi plekje hoor, volgens ons het beste huisje dat je kunt hebben. Vlakbij ons zitten twee scholen dus het is er af en toe lekker druk. Daarbij hebben we een mooi uitzicht. Wanneer we in de tuin zitten dan zien we heel wat wandelaars langskomen.

Zagen jullie tegen de tijdelijke verhuizing op?

In eerste instantie niet maar toen het proces op gang kwam wel. Wat moet allemaal mee, wat laat je staan. Daar moet je allemaal over nadenken. Met de kennis van nu hadden we wel meer spullen van huis meegenomen deze kant op.

Het hele proces is ongeveer drie jaar geleden gestart. Toen kwam Friso Bouw langs, zij zouden in eerste instantie de hele verbouwing op zich nemen, om foto’s te nemen in en om het huis. Daarna gebeurde er een hele tijd niets. Eind 2017 ging uiteindelijk de kogel door de kerk en toen bleek dat Rottinghuis de uitvoering zou gaan doen. Tussentijds zijn er ook nog heel veel onderzoeken geweest. In januari van dit jaar kregen we uiteindelijk het bericht dat we eind maart uit ons huis moesten….

Hoe verliepen de voorbereidingen en zijn jullie daarin goed begeleid?

De communicatie was nog wel eens een dingetje, dit verliep vaak rommelig. De partijen die hierbij betrokken zijn en waar wij mee praten zijn Woningstichting Wierden en Borgen en aannemingsbedrijf Rottinghuis. Deze huisjes zijn hier overigens door het Centrum Veilig Wonen neergezet maar met deze partij hebben we verder niets van doen.

In de aanloop naar de verhuizing kreeg je af en toe iets te horen en drie dagen later was het weer heel anders. Zo kregen we in oktober 2016 te horen dat we helemaal geen vergoeding zouden krijgen, nu hebben ze het over een eenmalig bedrage van €250,-. Donderdag komt de woningbouwstichting langs omdat wij een klacht tegen de hoogte van het bedrag hebben ingediend.

De communicatie over de afsluiting van het gas verliep ook niet geheel vlekkeloos. De eindstanden zijn direct aan Enexis doorgegeven waardoor iedereen de eindafrekening kreeg en moest bijbetalen. Doordat we nu zonnepanelen op het dak krijgen is er direct al weer een nieuw maandbedrag vastgelegd maar hierin kunnen we eventueel wel wijzigingen aanbrengen.

Ons huisraad staat nog gedeeltelijk in onze woning en een ander gedeelte is in een container opgeslagen. Bij sommige inwoners is het huisraad echter afgevoerd naar een verwarmde ruimte. Als wij dit hadden geweten dat dit kon dan hadden wij hier ook voor gekozen. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel hoor. Toen wij bij Rottinghuis aangaven dat we graag onze eigen stoelen in de kamer wilden hebben in plaats van de bank die er stond (Mayko: “Dei zat veur gain meter!’), hebben ze dit prima voor ons geregeld.

Hoeveel mensen wonen hier nu en wat zijn in het algemeen hun reacties?

Van de 30 wisselwoningen die hier staan, zijn nu 27 bewoond. De twee eenpersoons huisjes zijn sowieso te klein, daar wil niemand in wonen. En er staat nog een tweepersoons huisje vrij maar daar komen binnenkort wel mensen in. We horen eigenlijk geen negatieve reacties van de bewoners. Wel willen de meeste graag zo snel mogelijk weer terug naar hun eigen woning.

De mensen die hier nu wonen, komen allemaal uit Middelstum, uit de straten Boerdamsterweg, Akkerstraat en Kwekerstraat. In het begin woonden er ook wel mensen uit andere dorpen, zoals Zandeweer. Overdag is er op het park altijd een beheerder aanwezig. Voor vragen kun je bij hem terecht. We worden altijd goed geholpen.

Zouden jullie hier permanent willen wonen?

Wanneer we iets meer opslagruimte zouden hebben plus nog een extra slaapkamer en onze eigen spulletjes dan zouden we er serieus over na gaan denken. Vanaf dag één voelen we ons helemaal thuis en we slapen prima. Dat was in de aanloop naar de verhuizing wel anders. De stress bezorgde ons slapeloze nachten.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jullie tijdelijk verblijf tot dusver?

Tineke: “Bij het dieptepunt denk ik direct aan het dodelijk ongeval van vrijdag jl. waarbij een kraanmachinist om het leven is gekomen. Wat een triest gebeuren inderdaad! Daarbij vallen al onze stressmomenten in het niet.”

Mayko: “En het feit dat ik zelf niet zo veel kon doen tijdens het opruim- en inpakproces was ook best wel frustrerend. Gelukkig zijn we hierbij goed geholpen. Veel oude spullen die op zolder stonden, zijn afgevoerd. Na 32 jaar aan de Akkerstraat gewoond te hebben, krijgen we straks weer de beschikking over een bijna lege zolder!”

Hoogtepunten kunnen we niet echt benoemen. Het hele gebeuren heeft een grote impact op ons leven.

Hebben jullie nog leuke woonanekdotes/verhalen?

Wanneer het mooi weer is, kunnen we heerlijk buiten zitten. Er komen hier veel mensen langs, ook door het Pronkjewailpad. Af en toe vangen we wel een hap en een snap van een gesprek op. “Zouden hier misschien asielzoekers wonen?”. Wanneer we ze met ‘moi’ teruggroeten dan weten ze wel genoeg.

Zondag is hier het nodige lawaai want we wonen vlakbij de kerk. Laatst waren er twee diensten en ’s avonds oefende muziekvereniging Concordia ook nog eens voor Koningsdag. Toen werden we van te voren wel gewaarschuwd hoor. En buurtgenoot Hazekamp stelde ons laatst nog gerust: “We zullen niet te hard zingen!”

Middelstum is voor jullie ‘the place to be’?

We hoeven echt niet meer uit Middelstum weg. We kennen hier veel mensen en hebben het er goed naar de zin. Zolang de supermarkt maar in het dorp blijft, hebben wij niets te klagen.

Nog tijd voor hobby’s?

Tineke: “Ik mag graag lezen en een computerspelletje spelen. Vroeger was ik meer van het breien, ik heb menig wintertrui in elkaar geflanst.”

Mayko: “Ik ben vaak op het voetbalveld te vinden en kijk regelmatig naar de televisie. Wanneer het mooi weer is, trek ik er graag even met de scootmobiel op uit.”

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Tineke: “Laat mij na alle stress van de afgelopen maanden maar lekker slapen.” Mayko: “Veur een zolle her’n, een gerookte paling of voor garnalen mogen ze mij altijd wakker maken.”

Waar staat de familie De Graaf over 10 jaar?

Waarschijnlijk wonen we dan nog steeds in de Akkerstraat in een zo goed als nieuw huis. Want binnen wordt ook veel aangepakt. Ze hebben we een slaapkamer ingeruild voor een badkamer en we krijgen aan de achterkant terrasdeuren. Uiteindelijk worden we er gelukkig ook beter van. En aan de buitenkant lijkt het straks weer netjes natuurlijk.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Al met al is dit best wel een ingrijpend proces geweest dat de nodige stress met zich meegebracht heeft. Maar we hopen en verwachten dat we er een mooi huis voor terugkrijgen. Dan is het in elk geval niet voor niets geweest. En nu maar hopen dat bij ons alles in een keer goed gaat qua verbouwing en het binnenklimaat in de woning!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69