Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ankie Onnes, lievelingsplek

‘Wat is je lievelingsplek, Ankie?’ Voor een opdracht van school moest ze mensen vragen naar hun lievelingsplek. Vanaf mijn 17e ben ik besmet met het reisvirus. Toen ging ik met mijn vriendje Theo (inmiddels zijn we 40 jaar getrouwd) naar een strandbestemming in het Italiaanse Cattolica. We maakten uitstapjes naar Venetië, Florence en Rome. Wat een fascinerende ervaring! Die pracht en praal, de pleinen, fonteinen, de kathedralen, het licht.

Het was het begin van een leven vol reizen. Ik voel me thuis in bruisende wereldsteden, Phnom Phen, San Francisco, Dubai, Singapore, Bangkok, Berlijn, Amman, Amsterdam. Intrigerende drukte en chaos, een wirwar van mensen, hoge gebouwen, prachtig. Maar ook indrukwekkende natuur waar geen mensenhand aan te pas is gekomen.

Theo Onnes, Marrakech, 40 x 30 olieverf op doek

Ik maakte een voettocht in de Himalaya, voer op een bootje in de backwaters van Zuid-India, trok door het tropisch regenwoud van Sumatra, spotte olifanten in de jungle van Sri Lanka, maakte een kameeltocht in een stikdonkere nacht in de woestijn van Marokko, overnachtte in een Bedoeïenentent en zag de zon opkomen boven de Sahara, ik wandelde door prachtige nationale parken in Amerika, zag de grootste bomen en de mooiste meren ter wereld.

Ik geniet van indrukwekkende oudheden, zag vele wereldwonderen zoals de Borobudur, de Taj Mahal en Angkor Wat. Maar ook een strandbestemming op een tropisch eiland is aan mij besteed. Lekker luieren, een boek lezen, een strandwandeling maken. Een weggetje inlopen en in een prachtig dorpje terechtkomen. Mensen ontmoeten, me verbazen over andere culturen, godsdiensten en gebruiken en weten: we zijn allemaal hetzelfde.

Tempeldanser Sri Lanka, 30 x 60 cm. acryl op paneel

Reizen ik hou er zo van, ik word er zo gelukkig van. Zéker eens per jaar maak ik met Theo een lange reis. Altijd een combinatie van natuur, cultuur, avontuur en relaxen aan een strand. Mijn reishonger is niet te stillen, de wereld is zo groot en zo mooi. Zoveel gezien van de wereld, zoveel indrukwekkende en prachtige plekken.

Maar er is maar één lievelingsplek en dat is THUIS. Want daar is alles wat ik liefheb, mijn kinderen en kleinkinderen, mijn familie en vrienden. Mijn eigen heerlijke huis met de lekkerste bank en het lekkerste bed van de wereld en natuurlijk mijn Galerie. Mijn lievelingsplek is hier, THUIS, op het prachtige Hogeland van Groningen.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69