Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Wouter en Femke Jacobs vertellen enthousiast over Bakkerij Hoekstra

Wouter en Femke, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Wouter: ‘Ik trap wel even af. Ik ben Wouter Jacobs, 30 jaar en geboren en getogen in Almere. Op mijn 11e zijn we naar Bedum verhuisd en die overstap is mij uitstekend bevallen. Ooit wilde ik architect worden maar bezig met de opleiding bleek dit toch niet mijn ding. Op mijn 19e heb ik de switch naar de bakkerswereld gemaakt, ik werkte toen al voor Klaes Hoekstra. Voor mij is dit een heel goede stap geweest want ik ben nu alle dagen met veel plezier aan het werk. Toen ik bij Hoekstra begon, werkte Femke er ook al en van het een kwam het ander….’

Femke: ‘Dat is voor mij een mooie gelegenheid om het gesprek over te nemen. Ik ben Femke Jacobs dus en kwam 28 jaar geleden als Femke Smith op de wereld in Middelstum. Inmiddels woon ik al weer acht jaar in Bedum. Ik ben op mijn 16e bij Bakkerij Hoekstra aan het werk gekomen maar heb tussentijds ook werkuitstapjes naar de Hema in Bedum en Heiploeg in Zoutkamp gemaakt. Nu run ik dus samen met Wouter de zaak en heb ik het thuis lekker druk met onze dochter Fleur die inmiddels al weer vier jaar is.”

Inmiddels helemaal ingeburgerd in Bedum?

Het bevalt ons hier hartstikke goed. Bedum heeft heel veel voorzieningen en de stad Groningen ligt vlakbij. We leren natuurlijk steeds meer mensen kennen en via de Bedrijven Vereniging Gemeente Bedum ook steeds meer ondernemers. Over niet al te lange tijd hopen we boven de winkel te gaan wonen, we zijn al enige maanden druk aan het verbouwen. Een hectische tijd inderdaad maar we wonen er straks hartstikke mooi.

Zitten de bakkersgenen bij jullie beiden in het bloed?

Wouter: “Helemaal niet want zoals eerder aangegeven wilde ik architect worden. Maar na anderhalf jaar bouwkunde gestudeerd te hebben, vond ik het allemaal veel te vaag. Ik ben dus halverwege het tweede jaar gestopt met de opleiding. Mijn vader wilde mij uiteraard niet alle dagen thuis hebben zitten en daar ik al als zaterdaghulp bij Hoekstra aan het werk was, stelde ik Klaes de op zich logische vraag of ik ook door de week bij hem aan de slag kon. Dit was op zich geen probleem en zo is het bakkersballetje beginnen te rollen. Ik ben toen de bakkersopleiding gaan doen en heb daarna een ondernemersopleiding gevolgd.”

Femke: “Ik wilde vroeger apothersassistente worden maar een half jaar voor het inschrijven begon ik toch te twijfelen en heb ik uiteindelijk gekozen voor de bakkersopleiding. Ik was vroeger thuis als klein meisje al enthousiast aan het cake en taart bakken. Van allerlei ingrediënten iets moois en lekkers maken zat er dus al vroeg in. Vanuit het niets iets bijzonders maken, dat vind ik mooi. Ik zou dan ook niet in een kledingzaak kunnen werken. Wanneer je hier ’s nachts in de zaak komt dan is de winkel zo goed als leeg. ’s Morgens liggen de schappen vol met lekkere producten.”

De overname van Bakkerij Hoekstra was een grote stap?

Wouter: “Dat kun je wel zeggen ja, daar hebben we lang over nagedacht. Toen ik met de ondernemersopleiding bezig was, heb ik een ondernemersplan geschreven over een mogelijke overname van Bakkerij De Halte in Middelstum die toen te koop stond. Dit was uiteindelijk uit financieel oogpunt niet aantrekkelijk, daarvoor was de bakkerij te klein. Toen bleek dat Klaes zijn zoon de zaak niet over zou nemen, diende zich voor ons een heel aantrekkelijke mogelijkheid aan.”

Femke: “Wouter was direct enthousiast en heeft hierover de nodige gesprekken met Hoekstra gevoerd. Zelf vond ik het een heel grote stap, maar ze gunden mij gelukkig de nodige bedenktijd. Daarbij duurde het door omstandigheden ook allemaal langer dan gepland. En ook de bank ging niet zonder slag of stoot akkoord. Maar drie jaar geleden ging de kogel door de kerk en was de overname een feit.”

Klaes Hoekstra heeft jullie in het begin op weg geholpen?

We hebben in de loop der jaren beiden natuurlijk heel veel van Klaes geleerd, inclusief de fijne kneepjes van het vak. Daarbij bleef hij ook na de overname gewoon bij ons aan het werk, hij werkt nu nog twee dagen per week bij ons, en konden we hem dus altijd om advies vragen. Bij de overname hebben we ook veel steun gehad van een bedrijfsadviseur (Wouter: ‘Ik heb hem leren kennen tijdens mijn bakkersopleiding’) die ons met raad en daad terzijde heeft gestaan. We hebben nu nog steeds om de twee maanden contact.

Het was de bedoeling dat de overname geleidelijk zou gaan maar in de praktijk werkt het dus niet zo. Er komt direct heel veel op je af en er moeten belangrijke (financiële) beslissingen worden genomen. De eerste maanden hebben we ook veel tijd geïnvesteerd in het personeel. We kenden iedereen natuurlijk wel maar de onderlinge relatie veranderde. We moesten dus allemaal aan de nieuwe situatie wennen. Daarbij is het leiding geven een vak apart, daar komt zoveel bij kijken.

Wat dat betreft is de overname een zaak van vallen en opstaan geweest. Maar nu we drie jaar verder zijn, kunnen we stellen dat het goed gaat. We hebben een prachtig bedrijf met een goed toekomstperspectief. En we zijn heel tevreden en blij met ons bakkers- en winkelteam.

Hoeveel mensen werken er inmiddels in het bedrijf?

Dat zijn er 22: 6 bakkers, 2 chauffeurs, 11 winkelmedewerksters en 3 inpaksters/schoonmakers. Wouter: “Ik werk zelf drie nachten in de bakkerij en ben ook veelvuldig met allerlei administratieve dingen bezig.” Femke: “Zelf werk ik tegenwoordig minder uren in de winkel maar ik kan tijdens drukke periodes en ziekte zo extra bijspringen. Verder doe ik de administratie en uiteraard vergen Fleur en het huishouden ook de nodige aandacht.”

Jullie houden de creatieve producten tijdens bijzondere dagen/gebeurtenissen er in?

Bijzondere acties organiseren en creatieve producten maken, dat was inderdaad helemaal Klaes zijn ding. Dit wilden we niet één op één overnemen, dat zou misschien wel te geforceerd lijken. Maar we doen het nog wel hoor, alleen minder. Tijdens de Olympische Winterspelen en tijdens Koningsdag hebben we ons wel creatief uitgeleefd. We hebben de focus verlegd en hebben zelf onze eigen ideeën en visie. Het uitwerken hiervan vergt tijd en energie.

Zo leveren we bijvoorbeeld brood aan de Plus in Middelstum, de Coop in Uithuizermeeden, de buurtsuper in Sauwerd, de agrishop in Garmerwolde en aan de melkboer in Bedum. En enige bedrijven hier in de omtrek weten ons vaak te vinden voor taart en gebak.

Jullie maken zoveel mogelijk gebruik van regionale producten?

Dat is één van de veranderingen die we hebben doorgevoerd inderdaad. In één van onze drie meelsilo’s komt al meel gemaakt van tarwe afkomstig van agrariërs uit Groningen en Friesland. Dat was op zich best wel een grote stap omdat het om een basisgrondstof van veel van onze producten gaat. We zijn enthousiast over het resultaat en overwegen om ook met een tweede silo de overstap te maken.

Binnenkort willen we als team graag bij onze meelleverancier langs, Koopmans Meel uit Leeuwarden, zodat onze medewerkers nog meer gevoel krijgen bij de stappen die we willen ondernemen. En zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen. Onze aardbeien komen van Meinardi in Zuidbroek en de eieren zijn afkomstig van Thybaut uit Middelstum.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jullie Bakkerij Hoekstra tijd tot dusver ?

Wouter: “Anderhalf jaar geleden zijn we tijdens de ‘Nacht van de bakker’ overgeschakeld op nieuwe bedrijfskleding. Ook ons nieuwe logo werd toen gepresenteerd en dit logo is op onze bedrijfswagens geplaatst inclusief nieuwe belettering. Deze stonden bij de winkel geparkeerd. We waren dus langer open en de klanten konden voor het eerst kennis maken met Bakkerij Hoekstra nieuwe stijl. We hebben hiervoor gelukkig de nodige complimenten in ontvangst mogen nemen.”

Femke: “Dat het ondernemerschap met vallen en opstaan gaat, merkte ik anderhalf jaar geleden. Toen kreeg ik een burn-out. Hier heb ik bijna een jaar flink last van gehad. Een harde leerschool dus maar ik heb er wel van geleerd. Zo maak ik niet zo veel uren meer in de winkel waardoor ik flexibeler inzetbaar ben.”

Nog tijd voor hobby’s?

Eigenlijk niet. Gelukkig halen we veel voldoening uit ons werk en uit onze zaak. Vrije dagen brengen we graag met ons drietjes door. We doen het dan lekker rustig aan en plannen van te voren niets bijzonders.

Waar mogen ze jullie ’s nachts, of overdag, voor wakker maken?

Femke: “Poffert met boter en bruine suiker. Gemaakt volgens het recept van de tante van een van onze bakkers. We maken de poffert slechts een paar maanden per jaar, dus echt een exclusief product, heerlijk!” Wouter: “We gaan vaak vroeg op bed en ik moet er bijna altijd op tijd uit. Laat mij maar lekker slapen dus!”

Waar staat Bakkerij Hoekstra over 10 jaar?

We hopen dat we dan nog steeds op deze plek in Bedum zitten. Maar het is onduidelijk wat de plannen zijn met het plein en wat voor gevolgen dit voor onze zaak heeft. Wat ons betreft komt er snel duidelijkheid want we willen de winkel graag verbouwen. Misschien gaan we op termijn wel op zoek naar een andere locatie hier in Bedum.

En wie weet nemen we in de toekomst nog wel een of twee zaken in de omgeving over. Het is maar net of zich wat geschikts aandient. Maar eerst willen we al onze energie richten op de huidige zaak. Zorgen dat de winkel goed en lekker draait, misschien op termijn nieuwe machines aanschaffen, dat soort aandachtspunten dus.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Kom gerust eens langs in onze winkel aan de Kerklaan in Bedum. We hebben sinds een jaar ons taart- en gebakassortiment aangepast met tal van nieuwe producten en vullingen en dit assortiment wordt regelmatig ‘ververst’. Er valt genoeg te zien en te proeven dus. En neem ook gerust eens een kijkje op onze website, www.bakkerijhoekstra.nl. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69