Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Een ‘blind eet’ bij De Kleine Munt

Het moest er natuurlijk een keer van komen, een bijzonder culinair verhaal in het kader van ons wederzijds vijf jarig jubileum. Want een half jaar voordat ik zelfstandig ondernemer werd, in februari 2013, had Pieter Klaver zijn steakhouse in Termunten geopend. Ooit waren we collega’s bij Vast Banket, een banketbakkerij in Middelstum. Vlak voor Piet bij de koekjesfabriek afzwaaide, in 2011, vertelde hij nog in geuren en kleuren over zijn steakhouseplannen. En bij het afscheid nemen, beet hij mij nog even toe. ‘Doe most ook veur diezelf begunnen jong, met dien schriefcapaciteiten!’ En zo geschiedde twee jaar later……

Zaterdag 21 april was het zover. Ik tufte samen met buurman, om hem te bedanken voor al het werk wat hij aan mijn nieuwe website verricht had, en onze partners naar Termunten. Vol blijde verwachting op wat komen ging. Een ‘blind date’ met de steakhouse zou het niet worden. Daarvoor ben ik er al veel te vaak geweest. Wat als voordeel heeft dat zij ook mijn eetvoorkeuren wel kennen. In blind vertrouwen, omdat het er altijd lekker (uit) eten is, bedacht ik mij dat een ‘blind eet’ misschien wel wat zou zijn. Dat je dus van te voren niet weet wat je voorgeschoteld krijgt. De buurtjes vonden dit ook wel een goed idee….

En zo werden we opgewacht door de uitbater zonder te weten wat ons te wachten stond. Alleen mijn partner ging voor zekerheid. Die wilde graag van te voren weten wat voor vlees ze in de kuip kreeg. Na ons gesetteld te hebben, zagen we Pieter niet veel later in de keuken staan te zwoegen. Voor hem een nieuwe hobby, geloof ik. Met chef-kok Matthieu, deze avond achter de bar te vinden, had hij snode maaltijdplannen in elkaar geflanst.

Niet veel later werden de eerste grote borden uit de keuken richting onze tafel getransporteerd door de enthousiaste serveerster. Nacho’s voor de vrouw, carpaccio voor mijn persoontje en twee zalmcarpaccio’s voor de buren, vonden gretig hun aftrek. Buurman had wel een speciaal biertje verdiend, vond ik, dus ook de eerste Leffe blond werd aangerukt….

Een uitstekend begin derhalve wat naar meer smaakte. En dat kwam er niet veel later aan. Varkenshaas voor de vrouw en een uitgebreide en aangepaste surf en turf versie, speciaal voor ons gemaakt. Surf en turf dus, wat dat precies was, had ik al snel in de smiezen. We kregen drie spiezen voor de kiezen. Normaal is dit alleen in een gamba- en runderspies verkrijgbaar.

De grote kipspies, als extra service, was mijn favoriet. Heerlijk! Het vlees van de runderspies gleed ook zo naar binnen. De grootste verrassing tijdens deze ‘blind eet’ was de gambaspies. De favoriet van mijn buurman. Maar zelf had ik nog nooit gamba’s gehad. En qua smaak kon het niet tippen aan die heerlijke stukjes met piri-piri gekruide kippendijvlees. Geen nood, dankzij de grote wisseltruc met buurman waren wij beiden nog meer in onze nopjes.

De rest liet het zich ook goed smaken en de bijgevoegde salades, aardappelen en frites vonden gretig aftrek. De buikjes raakten na de tweede ronde al aardig gevuld. Maar het einde was natuurlijk nog niet in zicht. Ook de derde gang zou een verrassing kunnen zijn. Maar de Banana Royal lachte mij toe. En die werd het. Mijn partner nam de walnoot versie, Wim vergreep zich aan de koffie met Tia Maria. Alleen buuf liet zich weer verrassen en werd hierin middels een ijsallegaartje niet teleurgesteld….

En zo waren de uren omgevlogen. Langzaam maar zeker werd het in de aanvankelijk bomvolle eetzaal steeds rustiger. Na nog een gezamenlijk borreltje en een koffie voor onze partners zat het er weer op. Met een als altijd lekker en vol gevoel namen we afscheid van Pieter en zijn crew. Een ‘blind date’ kan alle kanten op gaan. Er kan een horrorvrouw (of man natuurlijk) tegenover je plaats nemen waardoor je na vijf minuten al op de vlucht wilt slaan. Maar voor hetzelfde geld zit daar de droomman of –vrouw tegenover je.

Een ‘blind eet’ in Steakhouse De Kleine Munt kan echter niet fout gaan. Daarvoor is eigenlijk alles te lekker. Wie weet krijgt dit idee ooit nog een vervolg. Maar eerst laten we dit ‘Wild-West’ avontuur maar eens rustig bezinken. Uitbuiken en opnieuw beginnen dus. Ongetwijfeld tot een volgende keer! Termunten trekt steeds meer…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69