Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Johanna Davids, De eerste stap

Zoveel wensen, zoveel plannen. En zoveel obstakels op je pad waardoor je je wensen en plannen niet kunt realiseren. Herken je dit? Hoe kan het dat de een voor het geluk in de wieg lijkt gelegd en de ander maar niet vooruit komt? Is het wel geluk? Is het hard werken? Is het het tijdsaspect? Is het de juiste mensen om je heen hebben? Is het een flinke spaarrekening? Is het…? Alles wat zij wel hebben en jij niet?

Bedenk dan: “A journey of a thousand miles begins with a single step”. Je leest het op ons erf, achter de boekenbar. Een waarheid als een koe en bij elke nieuwe activiteit inspireert het me toch maar weer dat telefoontje te plegen, iets aan te schaffen of achter de pc te kruipen. Elke lange en moeilijke ‘droom’ die je wilt verwezenlijken heeft een beginpunt. Vanaf dat punt begin je met een enkele eerste stap op weg naar je mogelijke eindpunt. Een Chinese gezegde uit de Tao Te Ching, alhoewel men het ook aan Confucius toeschrijft uit lang vervlogen tijden.

En of je na die eerste stap nu sjokt of een sprintje trekt, bedenk dan ook: “Je kunt niet in een keer van de kelder naar de zolder springen”. Geef je plannen en dromen de tijd, om door te ontwikkelen. Om het aan te passen, om het realistisch te maken. Maar houd wel je einddoel voor ogen!

Zo hoorde ik in dit verband afgelopen week nog zo’n mooie quote tijdens een bijeenkomst van een politieke partij wat neer kwam op: ‘Realisme in het heden, werkend naar je einddoel in de toekomst’.

En daarbij hoor ik dan weer de woorden van mijn eerste en zeer inspirerende baas. Hij heeft mij veel geleerd, niet alleen inhoudelijk, maar met name ook over werkethos. En wat voor hem belangrijk was om ‘the spirit’ er altijd in te houden (en dat lukte hem bij ‘onze’ organisatie erg goed!): ‘Vier de successen, groot en klein.’ En dat deden we als team dan ook.

Zijn dat dan de ingrediënten om van droom naar werkelijkheid te komen? Bijna, want nadat je de eerste stap hebt gezet en een realistisch beeld van jouw plannen hebt, is het (helaas) voor velen ook keihard werken. Dat ziet de buitenwereld vaak niet, maar neem van mij aan, dat de meeste mensen die succesvol lijken dat niet is aan komen waaien. Je moet er tijd en moeite in stoppen.

Tja, dan kom ik toch weer bij de muziek uit. Hoe vaak ik in mijn tienerkamer wel niet naar de muziek van Ike en Tina Turner heb geluisterd, het werd zowaar mijn lijflied; ‘If you want it bad enough, you never would give up, you’ve got to, you’ve got to spend some time.’ Als je echt wilt, kun je het! Lukt het je! Misschien niet zoals je oorspronkelijk voor ogen had, maar je komt een heel eind. Het kost je wel wat tijd. Misschien is dit wel het grootste geheim van succes. Deze regel komt uit de song: (you’ve got to) put something into it. De uitvoering is helaas niet in de digitale wereld te vinden, je zult er de LP Delilah’s Power voor aan moeten schaffen.

En hoe kom ik er nu op om jullie te stimuleren je dromen te verwezenlijken? Vaak wordt mij gevraagd of ik mijn droom leef. Tja, ik heb altijd erg veel naar muziek geluisterd en kan er alles in kwijt. Maar of het runnen van het Cultuurerf, een muziekpodium, nu mijn droom is? Nee dat niet. Tot ik er achter kwam dat ik wel degelijk mijn droom leef. Altijd heb ik voor ogen gehad op een erf te wonen, waar werk en privé samen zouden kunnen komen. Gekscherend zei ik vaak dat ik maar boerin moest worden. Tja, je kunt me nu een cultuurboerin noemen.

Ik wilde het bad enough, heb er 40 jaar over gedaan, in kleine stappen van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap, elke keer geproost en geborreld op kleine succesjes (onlangs de realisatie van de B&B). Maar het komt echt maar weinigen aanwaaien, want zoals Tina Turner op diezelfde LP ook zong; ‘Nothing comes to you when you’re asleep but a dream’.

En zo blijkt de muziek mijn motivator om ‘er wat van te maken’. Of het jou ook inspireert om er voor te gaan? Bedenk dan: ‘Niet geschoten is altijd mis.’ You go for it!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69