Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ruben Danhof, Je ziet de dingen zoals je bent

Na de voetbaltraining van afgelopen dinsdag zat ik op de bank met een kop thee. Na de tweede helft van Barcelona – AS Roma schakelde ik naar de publieke omroep om naar de talkshow ‘Pauw’ te kijken. Eén van de gasten aan tafel was theatermaker George van Houts. Hij kwam zijn nieuwe theatercollege promoten, genaamd ‘Kom Plot’. Hij sprak over zijn eigen ontwikkelde complottheorieën over 11 september 2001, de dag waarop twee vliegtuigen in het World Trade Center vlogen.

Van Houts zette uiteen dat van de aanslag zoals wij deze vanuit de media tot ons hebben genomen, niets bleek te kloppen. Hij weerlegde onder andere dat er twee vliegtuigen het World Trade Center in gevlogen waren. Mogelijk waren dit op afstand bestuurbare drones zonder passagiers. Volgens hem was het alom bekende verhaal te netjes. Er klopte volgens hem niets van en er moest nader onderzoek worden gedaan. Na drie jaar onderzoek schijnt hij het zeker te weten: de Amerikanen hebben een totaal andere waarheid verkondigd.

Je kon gerust spreken van bijzonder ongemakkelijke televisie. Ik was met stomheid geslagen. De tafelgasten mengden zich overigens ook fel in de discussie en keerden zich tegen George van Houts. De reacties na de uitzending op twitter waren eveneens niet mals:

 @Martine Koolhoven: ‘Die Van Houts is van het padje, hoor. Had eigenlijk geen item mogen zijn.’ #pauw

 @AnneJongeling: ‘Amper te geloven dat bij #Pauw de dwaze complottheorie omtrent 9/11 wordt aangekaart. TV voor zwakzinnigen.’

 @luuk: ‘1 keer googlen. ALLES wat de man zegt is te weerleggen met feiten.’ #pauw

Soms zegt een spreuk (in dit geval van Socrates) meer dan duizend woorden.

  1. Je ziet de dingen niet zoals ze zijn, je ziet de dingen zoals je bent.

Laat ik voorop stellen, dat George van Houts de gebeurtenissen op 9/11 op zijn eigen manier mag verklaren en uiteenzetten. Het is een ieders goed recht om een mening of theorie te hebben en deze te ontwikkelen. Mijn waarheid hoeft ook absoluut niet de waarheid van een ander te zijn. Het feit dat George van Houts in deze gebeurtenis zo’n vergezochte theorie ziet, zegt mijns inziens veel over de persoon.

Ik zag en voelde namelijk iets heel anders op deze afgrijselijk dag. Op 9/11 zag ik twee vliegtuigen in het World Trade Center vliegen. Duizenden slachtoffers die uit het leven werden gegrepen. Familie en vrienden bleven ontroostbaar achter en zij voelen tot op de dag van vandaag de pijn en het verdriet. Dat is wat ik zag. Dat is wat ik voelde. Dat is mijn waarheid. En die waarheid is op zichzelf al pijnlijk genoeg. Over de rug(gen) van deze gebeurtenis, deze slachtoffers en deze nabestaanden ga je geen theatershow exploiteren.

  1. Vertrouwen wordt verdiend met vele daden en kan met één daad verloren gaan.

Het televisieprogramma ‘Pauw’ stond bij mij te boek als een gerenommeerde talkshow. Een journalistiek programma waarin inhoudelijke, en hout snijdende onderwerpen belicht werden. Na deze uitzending kunnen we door deze omschrijving wel een streep zetten. Na dit item valt ‘Pauw’ als journalistiek, inhoudelijk programma amper meer serieus nemen.

George van Houts had met dit item mijns inziens nooit een podium mogen krijgen in dit gerespecteerde programma. Gewoon goedkoop scoren? Of omdat er te weinig nieuws was om het programma te vullen? Op die vraag zullen we waarschijnlijk nooit het antwoord krijgen. Sorry Jeroen Pauw, de plank volledig misgeslagen. In één klap is het weg, dat vertrouwen.

Zie voor de beelden en overige reacties:

Fragment in Pauw

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69