Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De verhalen achter de website, deel VI

Je zou bijna al weer vergeten zijn dat ik dit jaar mijn eerste lustrum mag vieren. En dus terug kan kijken op vijf jaar bert-koster.nl. Vooral de Babbelen met Bert interviews zijn hierbij voer voor inspiratie. Daar zijn we inmiddels bij het jaar 2016 uitgekomen. Het eerste station in dit jaar was Janharm Beenes die enthousiast over zijn timmer- en renovatiebedrijf vertelde. Het is maar goed dat je alles van te voren niet weet. Onlangs was ik weer bij hem en in een nieuw interview keken we terug op de afgelopen twee jaar waarin hopelijk definitief afgerekend werd met leukemie!

De volgende bijdrage leverde heel spannende verhalen op. Politieman Peter Timmer vertelde over zijn werkzaamheden. En dat kan deze man, die hier ook heel boeiend over kan schrijven, als geen ander. In 2016 waren er nog veel meer avontuurlijke en uitdagende verhalen te noteren. Zo vertelde Wilfred Zuidhof over zijn voorbereidingen op Alpe d’Huzes. Een grote uitdaging wanneer je in je achterhoofd houdt dat hij conditioneel bijna vanaf nul moest beginnen. Gelukkig werd deze Alpenreus door hem succesvol beklommen. Later dat jaar ook aandacht voor Ard Hofman die in zijn strijd tegen MS de Mont Ventoux veroverde….

Ingmar Vos zit al op jonge leeftijd bovenop het nieuws. Hij maakte met zijn 112Hogeland indruk tijdens de zoektocht naar de vermiste Jesse van Wieren, die later vermoord teruggevonden werd in Kloosterburen vlakbij de plaats waar hij voor het laatst gezien was. Voor Ingmar was dit sowieso een bijzonder interview want hij had net zijn ouderlijk huis moeten verlaten die door een brand deels in vlammen opgegaan was. Marlies Jansen behoort ook zeker tot de avonturiers. Huis en haard werden opgezegd want Canada lonkte als nooit tevoren. Ze zit er nog steeds en gezien het enthousiasme van twee jaar geleden verbaast mij dat niets…

Erik en Coby Schollema vochten hartstochtelijk voor een rolstoelbus voor hun zoon Jesse die door zijn beperkingen eigenlijk niet meer in een normale auto vervoerd kon worden. Menig actie werd op poten gezet en vele Kaansters zetten zich belangeloos in om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk lukte het inderdaad om een grotere (rolstoel)wagen aan te schaffen.

Ik kwam ook weer op de mooiste stekjes. Dichtbij huis bijvoorbeeld bij Ties Groenewold die aan de Oude Schoolsterweg in Middelstum een heus oorlogsmuseum heeft ingericht. Inmiddels zijn al weer de nodige veranderingen en uitbreidingen uitgevoerd dus mocht u er nog niet geweest zijn, dan is dit museum zeker een aanrader om te bezoeken. Boerma’s Antiekhoeve in Uithuizen was ook de moeite waard om heen te gaan, zeker door de enthousiaste verhalen van eigenaar Erik Boerma. Wat kan hij boeiend vertellen over alle antieke spullen die bij hem in de winkel liggen uitgestald. Je kunt het eigenlijk niet zo gek verzinnen of hij heeft het op voorraad…

2016 was achteraf gezien toch het jaar van de sportieve uitdagingen. Jan Boomsma fietste bijvoorbeeld naar het Zwitserse Lugano om aandacht te vragen voor Niet Aangeboren Hersenletsel. Iets waar hij zelf ook mee te dealen heeft. En Richard van der Werff besteedde zeer sportief een gedeelte van zijn vakantie door in een dikke week tijd het Pieterpad rennend af te leggen. Zijn ouders gingen in de camper mee en stonden hem op het eindpunt van die dag al weer op te wachten. Een geweldige ervaring, aldus deze hardlopende kilometervreter.

Net na de zomervakantie kwam Pieter Ruiter bij mij langs. Door de Mexicaanse griep, een dubbele longontsteking en een schimmel in zijn longen lag hij al met al acht weken in coma. Zijn vrouw en kinderen zijn zes keer bij hem langs geweest om afscheid van hem te nemen, zo kritiek was de situatie. Maar gelukkig overleefde hij op miraculeuze wijze deze aanslag op zijn lichaam. En ik ging langs bij Utopia-ster Wim van Leeuwen. Het heeft er alle schijn van dat dit programma binnenkort na bijna vijf jaar stopt. En van die vijf Utopiajaren, maakte Wim acht maanden bewust mee. Hij liet zich opsluiten in het beloofde land en al zijn verrichtingen daar werden op camera’s vastgelegd waardoor hij dagelijks op de buis was te bewonderen…

Wim Beukema zong de sterren van de Martinitoren en ik ging langs bij de sympathieke Burdy in de aanloop naar zijn 25-jarig zangjubileum. Delfzielster Harry Houwerzijl vertelde over de Pinksterfeesten en Renee de Best over haar verleden als eerste Miss Ajax. Inmiddels is ze eigenaresse van het leukste kapsalon van Groningen. Hier kwam ik achter dankzij een tip van Peter Anema wiens tweelingbroer Erik Hulsegge ook nog een keer centraal stond in een Babbelen met Bert.

Ook 2016 was dus weer een prachtig en boeiend babbeljaar, bedenk ik mij, wanneer ik in vogelvlucht door de verhalen scroll. En dan heb ik het nog niet eens over alle ondernemersverhalen gehad. Mooi man, wat bevat ons Hoogeland toch geweldig interessante mensen….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69