Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Aaldert ten Have vertelt over Aaldert ten Have Uitvaartverzorging

Aaldert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Aaldert ten Have dus, ik ben 58 jaar, geboren in Winsum en opgegroeid in Westerwijtwerd. Na achttien jaar Huizinge woon ik inmiddels al weer zestien jaar in Middelstum. Ik ben getrouwd met Rita, die in het notariaat in Winsum werkzaam is. Onze drie dochters zijn inmiddels allemaal het huis uit. Chantal woont in Spijk en Fiona en Iris in Loppersum. En inmiddels ben ik ook de trotse opa van twee kleindochters.

Wanneer is de interesse in de uitvaartverzorging ontstaan?

Het zal zo’n tien jaar geleden zijn dat mijn toenmalige baas Martin Robbe, van Robbe Uitvaartverzorging inderdaad, aan mij vroeg of de uitvaartverzorging wat voor mij zou zijn. Hij had hier best wel een goed gevoel over. Ergens vond ik dit wel een confronterende vraag maar aan de andere kant zei ik ook niet direct nee. Ik ben toen een keer mee geweest met Johannes Bos, die in die tijd de uitvaartverzorging in Middelstum deed.

Toen Martin na die tijd vroeg of ik er slapeloze nachten aan overgehouden had, moest ik ontkennend antwoorden. Ik had er wel een goed gevoel aan over gehouden. In de jaren erna breidden de werkzaamheden zich steeds verder uit. Ik ging mee als chauffeur tijdens de uitvaart en deed ook steeds meer verzorgende taken. Ik groeide verder mee in het vak en vond het dankbaar werk.

Dit leidde vorig jaar tot je eigen onderneming?

Ik heb mij in oktober 2017 met Aaldert ten Have Uitvaartverzorging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben voor die tijd al wel een jaar bezig geweest met allerlei vooronderzoeken, je gaat natuurlijk niet over een nacht ijs. Daarbij dien je zo’n stap ook goed te overleggen met het thuisfront want je moet  dagelijks 24 uur paraat staan. Gelukkig had Rita er geen problemen mee.

Daarbij is dit Chris Boersma zijn laatste jaar als uitvaartverzorger namens de uitvaartvereniging in Middelstum. Ik werk nu al veel met hem samen en neem het gedeelte van de uitvaartvereniging Middelstum volgend jaar helemaal van hem over.

Je hebt er nog een baan naast?

Ik werk inmiddels al weer een jaartje of vijftien bij Robbe Interieurbouw en Uitvaartverzorging, gevestigd op het industrieterrein in Middelstum. Dit bevalt prima. Ik werk voornamelijk in de interieurbouw maar hoef niet meer extern te werken. Want de medewerkers van Robbe komen tegenwoordig overal, vorige week hadden ze nog een klus in Rotterdam. Dat is voor mij geen doen. Wanneer ik gebeld word dan kan ik als het moet binnen een uur bij de familie in rouw zijn.

Het werken bij Robbe bevalt prima. Naast de interieurbouw kan ik ook moeiteloos bijspringen in de uitvaartverzorging natuurlijk. Al met al is de combinatie best druk inderdaad. Maar dat is geen probleem hoor. Tijdens de vakantieperiode gaan we altijd drie weken naar Italië en daar kom ik weer helemaal tot rust.

Wat vind je het mooie aan het vak?

Het verzorgen, ontzorgen en de omgang met mensen. Ze bijstaan in een moeilijke en verdrietige periode in hun leven. En er voor zorgen dat in goed overleg een respectvolle begrafenis of crematie geregeld wordt. Ik geef de familie ook graag de gelegenheid om ze dingen zelf te laten doen wanneer hier behoefte aan is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzorgen en kisten van hun dierbare.

Als eenpitter heb ik het voordeel dat ik er vanaf het begin tot de uiteindelijke uitvaart bij kan zijn. Een persoonlijke benadering vind ik heel belangrijk. Ik hou er absoluut niet van om onder tijdsdruk er maar allemaal dingen doorheen te drukken.

Het lijkt mij soms ook best wel een moeilijk vak?

Zo’n 80, 90% van de uitvaarten is van vaak al oudere mensen die je in de meeste gevallen niet gekend hebt. Dat maakt het al iets makkelijker. Vaak heeft de naaste familie ook zoiets van, het is goed zo. Maar het verdriet is er bijna altijd, daar moet je dus rekening mee houden.

Wanneer het om kinderen gaat, dan wordt het verhaal toch heel anders. Daar komen uiteraard veel meer emoties bij kijken, ook bij mij. Daar schaam ik mij niet voor. Ik heb immers ook drie dochters, je vraagt je wel eens af hoe je zelf bij een onheilstijding gereageerd zou hebben. Maar gelukkig kan ik het doorgaans goed van mij afzetten. Dat moet natuurlijk ook want ik sta er voor de mensen en moet ze de zorg uit handen nemen.

Je werkt nauw samen met andere uitvaartverzorgers?

Dat klopt inderdaad. Het gaat om Boersema Uitvaartverzorging Usquert, Sikkema Uitvaartverzorging Baflo, Uitvaartverzorging Van Houten in Appingedam en Ine Kooi Uitvaartzorg Uithuizen. Dit geeft toch een stukje vrijheid en rust over en weer en je kunt elkaar helpen mocht dit nodig zijn. Daarbij heeft ieder zijn eigen werkwijze en je kunt hierdoor ook weer van elkaar leren. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen in deze samenwerkingsverbanden.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit de uitvaartverzorging tot dusver?

Zelf zie ik deze vraag liever veranderd worden in de mooie en minder mooie aspecten. Een complimentje of bedankje na die tijd, of een bos bloemen, als blijk van waardering doet je natuurlijk hartstikke goed.

Soms loopt een uitvaart niet helemaal zoals gepland, dat heb je lang niet altijd zelf in de hand. Dat levert mij dan wel eens kromme tenen op. Het kan soms om simpele dingen gaan. Dat een organist doorspeelt bijvoorbeeld terwijl ik al een tijdje voor een groep mensen sta de wachten. Dan kun je alles nog zo goed van te voren doorgenomen hebben, je hebt er op dat moment mee te dealen. Gelukkig komt uiteindelijk alles weer op zijn pootjes terecht.

Heb je nog bijzondere werkverhalen?

Je begrijpt dat ik niet te diep op deze vraag in kan gaan, hoeveel ik ook mee maak. Maar wanneer ik bij een overlijden in een verzorgingstehuis binnen kom dan word ik regelmatig aangeklampt door mensen. ‘Wie is er dood?’, is dan een vaak gestelde vraag. Wanneer ik antwoord dat ik daar niet op in ga dan vragen ze soms toch nog even door want ‘Doe waist het wel hé?’. Dat klopt natuurlijk maar het is niet aan mij om dat naar buiten te brengen.

Middelstum is voor jou ‘the place to be’?

Ik woon hier al weer zestien jaar met veel plezier. Het is natuurlijk ideaal dat je de scholen en verenigingen in de buurt hebt wanneer de kinderen nog jong zijn en op allerlei sporten zitten. Vroeger was ik zelf ook vrij actief bij het volleyballen en de VVV. Het is prettig wanneer dergelijke voorzieningen gewoon in het dorp aanwezig zijn. Daarbij is de Schoolstraat een heel gezellige straat om in te wonen met veel mensen uit dezelfde leeftijdscategorie. De sociale binding is hoog, we doen dan ook regelmatig dingen samen.

Nog tijd voor hobby’s?

Vroeger besteedde ik veel tijd aan mijn vogels en aan het volleyballen maar dat is verleden tijd. Dat geldt ook voor het voetballen, ik heb tot mijn veertigste bij SV Onderdendam gespeeld. Tegenwoordig ben ik regelmatig aan het klussen, ook bij de kinderen. Daarbij geniet ik van onze kippen. En ik haal veel voldoening uit mijn werk.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik moet als uitvaartverzorger natuurlijk dag en nacht bereikbaar zijn en daarvoor mag je mij ook gerust wakker bellen. Maar laat mij anders lekker liggen. Ik ervaar zelf ook dat ik bij het klimmen der jaren wat moeilijker in slaap val……

Waar staat Aaldert ten Have over 10 jaar?

Ik heb ooit met een schooldirecteur gepraat die op zijn 55e met pensioen kon en vervolgens 35 jaar in de zomerperiode naar Italië ging, soms wel voor een periode van een half jaar. Dat lijkt mij ook wel wat over tien jaar maar misschien verveelt het snel wanneer het zo ver is.

Italië is inderdaad ons favoriet vakantieland. Toen we er op uitnodiging van dochter Chantal een keer met de caravan heen gegaan zijn, voelde het direct goed en waren we verkocht.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat ik nabestaanden nog lange tijd mag helpen, op een eerlijke en transparante manier. Dat laatste moet ook want je komt elkaar in het dorp altijd weer tegen. Waar we het nog niet over gehad hebben is het feit dat ik ook bij mensen langs kan komen om alvast de wensen over hun uitvaart te bespreken en door het invullen van een persoonlijke wensenlijst vast te leggen. Dit geeft vaak de nodige rust. Niet alleen voor de mensen zelf maar ook voor de nabestaanden. Bel gerust eens wanneer u hierover aanvullende informatie wenst.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69